SPALLER ENDRE

Full text search

SPALLER ENDRE
SPALLER ENDRE (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Az önkormányzatokban időnként nem biztos, hogy megvan az a kellő tudás és az a kellő tapasztalat, amelyekkel az oktatási rendszert, a helyi oktatási rendszert teljeskörűen lehet felügyelni. (Moraj az MSZP és a Jobbik soraiból.) Nem minden településen van ez így. Emlékszem rá helyi önkormányzati képviselőként, hányan és kik szóltak hozzá a pedagógiai tantervekhez, kik értékelték az iskolai szakmai munkát, kik vettek részt iskolai látogatásokon. Nem biztos, hogy minden önkormányzatban megvan erre a képzettség.
Ha tovább nézzük a budapesti problémákat, akkor láthatjuk, hogy nagyon sok gyerek nem ott jár iskolába, nem abban a kerületben vagy nem azon a településen, ahol ő valójában lakik. Ez már csak azért is előfordulhat, mert szemben az utca túloldalán időnként már másik kerület van, ámde a finanszírozás úgy működik, hogy minden kerület csak annak a költségnek nagyjából a felét kapja meg állami normatívában, ami az iskola fenntartásához kell. Éppen ezért nagyon sok önkormányzat azt a stratégiát választotta, hogy a helyieket ellátta, de a többieket nem engedte be akkor sem, ha közelebb volt neki a másik kerületi iskola, mint az, ahol ő valójában körzetes.
Ezt a problémát mindenképpen meg kell oldani ebben a törvényben, de ugyanígy felhívnám a figyelmet egy problémára, hogy most pedig a megyék közötti átjárhatóságot kell majd növelni.
Utalnék arra, hogy egy Pest környéki településről is meg kell oldani, hogy a gyerekek bejárjanak Pestre, úgy kell megoldani a finanszírozást.
Nagy a mobilitás. A gyermekek jönnek-mennek, a családok költöznek, hosszú az a nyolc év, amit egy helyben el kellene hogy töltsenek a gyermekek, egy iskolában. Ugye, ma már ez nem nagyon divat, különösen itt, a városban nem. Itt a valódi probléma, hogy a gyermekek mást tanulnak az egyik helyen, és mást tanulnak a másikban. Vagy tanszabadság, vagy átjárhatóság. Ez a törvény, azt hiszem, világosan leteszi a garast amellett, hogy inkább átjárható legyen. Az egységes kerettantervek ezt a célt szolgálják.
Elmondták az iskolaigazgatók, hogy ha egy pedagógus alkalmatlanná válik, akár csak ideiglenesen is, nincsen eszköz arra, hogy ezt valami úton-módon objektíven közölje vele. Nincsen erre mérőeszköz. Feltétlenül fontos éppen ezért visszaállítani azt az értékelési és minősítési rendszert, amely korábban volt, és amely felügyeli a pedagógusokat.
Az integráció tekintetében itt mindig elhangzik, Gúr képviselőtársam is mondta, hogy hogyan van ez Borsodban, meg a hátrányos helyzetű településeken. Én visszakérdeznék, hogy miért, hogy van ez Budapesten. Itt vajon azt mondhatjuk-e, hogy itt - ahol egyébként nagyon sok integrált iskola van - meg van oldva a probléma? Pontosan azt látom, hogy ennek a törvénytervezetnek nem az a baja, hogy nem foglalkozik az integrációval, hanem egy kicsit komplexebben kezeli, és azt mondja, hogy annak ellenére, hogy van integráció, annak ellenére, hogy a szomszéd utcában esetleg egy egyetem működik, van digitális tábla, olyan EU-konform játékok az udvaron, amelyek milliókba kerülnek, ennek ellenére sem biztos, hogy megvalósul a felzárkóztatás. Ez a törvénytervezet, még egyszer mondom, komplexebben kezeli ezt a kérdést, és szerintem ez egy óriási előnye.
Van itt még egy kérdés, hogy valójában kiket is szolgál ki az iskola, mondjuk, a délutáni oktatás során manapság. Elmondhatjuk-e, hogy valóban azok veszik igénybe délután az iskolát, akik erre a leginkább rászorulnak, akiket fel kellene zárkóztatni? Én nem látom, hogy valójában ők vennék ezt igénybe. Sajnos nem ők veszik, de nem is az elit, akik el tudják vinni magánórára a gyerekeket, hanem a kettő között valahol. Azt látom, hogy a délutáni képzés, amit erre fordítunk, akár önkormányzatként, akár államként, azt bizony ma nemcsak a felzárkóztatásra fordítjuk, ami szerintem egy probléma.
A megoldás az állami szerepvállalás egyértelmű növelése. Szerintem le kell számolni azzal a rendszerváltáskori félelemmel és hittel, hogy az állam feltétlenül rosszul végzi a dolgát, a települések pedig jól, csak azért, mert helyiek. Azt gondolom, hogy ennél sokkal bonyolultabb a helyzet.
Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me