VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. A Jobbik-frakció részéről az a vélemény fogalmazódott meg a gazdasági bizottság ülésén, hogy egyrészt ez nem a gazdasági bizottság indítványa volt, hanem a kormány indítványa, amit a gazdasági bizottság fideszes elnökén keresztül nyújtott be az Országgyűlésnek, ennek már csak a megvitatására tudtunk sort keríteni.
Annak azonban örültünk, hogy a nemrég benyújtott jobbikos indítvány célkitűzéseit láttuk visszaköszönni a kormányzat előterjesztésében.
(14.10)
Sneider Tamás, a szociális bizottság elnöke, jobbikos képviselőtársam nyújtott be ugyanis egy olyan indítványt, amely maximálta volna 30 százalékban a THM felső mértékét, minden hitelügyletre ezt terjesztette volna ki. Alapvetően ennek a felpuhított, fideszes módra megváltoztatott törvényjavaslatát látjuk most itt visszaköszönni.
Képviselőtársaim, valamit szeretnék tisztázni, hogy amikor a kormány arról beszél, hogy a jegybanki alapkamathoz képest 24 százalékos kamatfelárat engedélyez ezekben a hitelügyletekben, akkor miről is van szó. Nem csupán egy szociális intézkedésről van szó, hanem egy olyan intézkedésről is, amely a bankrendszer stabilitását hivatott szolgálni.
A szociális részéről egypár szóban megemlékeznék. Amióta az Orbán-kormány hivatalba lépett, azóta a központi hitelinformációs rendszer adatai szerint 150 ezer emberrel többen szerepelnek a rossz adósok listáján. Tehát teljesen egyértelműen elmondható, az adatokkal bizonyítható, tényekkel alátámasztható, hogy a gazdasági és szociális válsághelyzet az Orbán-kormány regnálása óta töretlenül tovább folytatódott.
A kormány nem tesz meg mindent azért, hogy ezen az úton továbbmenjen, és nem csupán a THM jövőbeni korlátját kellene felállítania, hanem a meglévő hitelállományra is ki kellene terjeszteni ezeket az intézkedéseket, ugyanis az országnak az az egyik legnagyobb problémája - ez gazdasági és szociális téren egyaránt jelentkezik -, hogy az embereket a túl magas kamatok, a bankok által átláthatatlanul alkalmazott árazási gyakorlat oly mértékben sújtja, hogy a legtöbb magyar család jelenleg valamilyen hitelét nyögi, 1 millió 300 ezer ember devizahitelben el van adósodva. Mint a kormány a közelmúltban elárulta, nem is kíván a kormány továbbmenni a devizahitelesek megsegítésében a jelenleg járt útnál. Húz a jövőbeni ügyletekre vonatkozóan a pillanatnyi jegybanki kamatok alapján egy 30 százalékos THM felső plafont, és megtette azt a devizahiteles mentőcsomagját, amely csak 28 ezer ember megmentésére volt alkalmas az 1 millió 300 ezerből mind a mai napig, és jelenleg ebben a törvényjavaslatban nem mert ennél tovább menni.
A másik ok, amiért azonban mégis támogatjuk ezt a törvényjavaslatot, hiszen a jövőbeni hitelfelvevőkön mégiscsak segít a törvényjavaslat, az az, hogy ha megnézik a bankok hitelállományát, akkor látható az, hogy a magyarországi bankrendszer jelentős kockázati felárral működik, jelentős a bedőlt hitelek aránya, nemcsak régiós összehasonlításban, hanem világszinten is. Ez két okból fakadt. Alapvetően mind a kettő a bankok helytelen, szakszerűtlenül végzett hitelezési gyakorlatára vezethető vissza.
Az egyik ok az, hogy túl magas kamatokat alkalmaztak a bankok az ügyfeleikkel szemben. Ez nyilvánvalóan a bankok profitéhségének köszönhető, és annak, hogy nem volt eddig semmilyen felső kamatbeli korlátozás a bankok részére előírva. A másik ok pedig az, hogy a politika szabad kezet adott a bankoknak arra, hogy akár egyoldalúan is módosíthassák a szerződési feltételeket, szabad kezet biztosított arra, hogy egy ugyanolyan időpontban felvett svájcifrankhitel után Magyarországon több mint 3 százalékkal magasabb kamatot fizessenek a hitelt felvevő személyek, mintha ugyanebben az időpontban, ugyanebben a devizában lengyel állampolgárként vették volna föl ezt az összeget.
Tehát akkor, amikor a kormányt felszólítjuk arra a lehető leghatározottabban a Jobbik-frakció részéről, hogy járjon tovább ezen az úton, akkor nem kérünk egyebet, mint azt, hogy azt az igazságosságot, amelynek érvényesülnie kellene Magyarországon, érvényesítse a kétharmados parlamenti felhatalmazásával, és azt, hogy a magyar emberek kiszolgáltatottsága, a bankrendszerrel szembeni alávetettsége megszűnjön egyszer és mindenkorra.
Én arra biztatom a kormánykoalíciót, hogy ne álljon meg ott, ahol Matolcsy György megtorpant, járjon tovább azon az úton, amely a devizahitelesek és más hiteladósok megmentését célozza.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me