Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az évi 90 ezer körüli születéssel sajnálatos módon akkor sem tudnánk szinten tartani a lakosság létszámát, ha mindannyian száz évig élnénk. Bármennyire is kívánatos ez, ez a lehetőség nem áll fenn.
Érdemes egy pillanatra elgondolkodni azon, hogy egy és negyed év, lassan másfél év távlatából hová jutott ez a kormányzat a népesedési probléma megoldása tekintetében, és egyáltalán - szélesebb látószögbe véve ezt a kérdéskört - hova juthatunk a közeljövőben. De érdemes megnézni, hogy régen hogyan éltek az emberek, hogyan élt a magyarság. Az emberek döntő többsége családba született, a család pedig egyszerre volt szeretet- és gazdasági közösség. Ezzel szemben mit látunk ma? Lényegében és azzal szemben, hogy az emberek egy fizetésből éltek családonként az őskortól szinte a XX. század közepéig, lényegében a család gazdasági közösségi szerepe megszűnt.
A szeretetközösségről pedig elég annyit mondanunk, hogy korábban a tisztességes magyar faluban a tisztességes magyar életviszonyok között az emberek a családjukkal együtt tölthették az időt, a kis műhely is a lakás, a ház oldalában lehetett, nem kellett a munkahelyen tölteni az idő 90 százalékát. Idejüket tehát nem idegen nőkkel, férfiakkal töltötték együtt az emberek, nem veszekedtek, idegeskedtek reggelenként, hogy rohanni kell, és nem csak öt percre látták a családtagjaikat este a lefekvés előtt.
Látható, hogy ami történt Magyarországon és egyébként Európa-szerte, az egyrészt a deszakralizálódás egy tünetegyüttese, mindemellett pedig a totális életprogramnak a hiánya, egy olyan életprogram hiánya, amely minden nemzet megmaradásának, felemelkedésének záloga lehet. Ezért egy mai politika, kultúrpolitika és gazdaságpolitika alapvető célja is csak az lehet, hogy legalább azok a nők, asszonyok lehessenek főállású vagy az anyai szerepüket nagyon komolyan vevő anyák, akik szeretnének, tehát legalább ne legyen egy tiltott és túladóztatott kategória az, amiről beszélünk.
Egyértelmű, hogy amikor a kormányzat számára feltettük első kérdéseinket még a kormányváltás után népesedés tekintetében, akkor ők azt kérték, hogy adjunk nekik időt, türelmet, hogy a kormányváltás utáni első intézkedések hatásai érezhetők, érzékelhetők legyenek. Később a tekintetben kérték a türelmünket, hogy az egykulcsos adózás hatásai - szerintük kedvező hatásai - megmutatkozhassanak. Sajnálatos módon ez sem következett be, a legfrissebb KSH-adatok alapján elmondható az, hogy további több mint 10 százalékkal növekedett az elhalálozók aránya, a születések száma pedig tovább csökken, pedig, mint említettem, évi százezres születésszámmal sem lennénk sokkal beljebb a tekintetben, hogyha a nemzet hosszú távú megmaradását vizsgáljuk.
A drámai születésszám-csökkenés mellett tehát, mint említettem, többen halnak meg, mint akár egy vagy két évvel korábban, ugyanakkor lennének olyan intézkedések, amelyek véleményünk szerint javíthatnának a problémán, egyáltalán ezt a helyzetet egy tolerálható, a zuhanást megállító szintre hoznák, mielőtt eljuthatnánk oda, hogy az élet, az élet adása felé tudnánk eltolni az egész problémakör jelenlegi helyzetét.
Ilyen például a szülőtámogatási életjáradék intézménye, amelynek értelmében a dolgozó gyermek adója egy részéből közvetlenül tudná szülei nyugdíját támogatni. Ennél gyermekvállalásra ösztönzőbb gazdasági lépést keveset tudunk elképzelni; talán ilyennek tekinthető még a szülő számára utalható egy százalék intézménye, amelynek értelmében nemcsak civil szervezeteket és amúgy nagyon jogosan egyházakat lehetne támogatni egy százalékból, hanem igenis azokat a szülőket is, akik éveken, évtizedeken keresztül biztosították a szeretetteli, biztos, nyugodt hátteret gyermekeik számára.
Nem értettük továbbá azt sem, hogy azt a szociális kártyát miért nem lehetett országos szinten bevezetni, amely egyértelműen a gyermekek, a gyermekvállalás számára lenne jó, hiszen az ő számukra könnyíti meg és fehéríti ki a szociális juttatások rendszerét azáltal, hogy a kiutalt szociális segély vagy családi pótlék jobb eséllyel transzformálódik a gyermek számára tankönyvvé, ruhává, kiscipővé, mint hogy a félkarú rablóban kössön ki vagy pedig a kocsmában folyjon el. Egyértelmű, hogy ezen juttatások a gyermekvállalás, a jövő érdekét kell hogy szolgálják.
Az is érthetetlen számunkra, hogy miért nem kezdődött meg egy úgynevezett családellátó szolgálat felállítása, amely a nagycsaládosok számára biztosíthatna normál, luxus- és különböző közvetítő adóktól mentes, tisztességes, egészséges magyar árukat, mondjuk, a magyar gazdák termékeit vagy olyan alapvető fogyasztási cikkeket, amelyek nélkül egyetlen család sem tud megmaradni. Egyértelmű, hogy ez is egy olyan vívmány lenne, amire óriási szükségünk van.
Ha ezen a téren nem tudunk előrelépni, akkor sajnálatos módon a kivándorlás erősödik fel, amelyet a legnagyobb problémának tartunk, és egyáltalán nem kell lehetetlennek tartani Pokol Béla azon jóslatát, amely szerint ha a magyar fiatalság minőségi és legjobban munkára fogható része kivándorol Magyarországról, akkor végül a nincstelen nyugdíjastömegek állnak szemben a szociális segélyre váró cigányság és kisebbségiek tömegeivel, ami nyilvánvalóan egy nem tolerálható állapot, ezért a Jobbik minden erejével szeretné Magyarországot visszavezetni az életet adó útra. Ebben kérjük minden felelős gondolkodó segítségét. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me