DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Politikai jellegű felvetéseivel most nem vitatkoznék, azzal a kijelentésével azonban igen, amely úgy szól, hogy a magyar gazdaság előtt recesszió áll a következő évben. Ha megengedi, hadd idézzem a jelenlegi elemzői konszenzus eredményeit, hogy milyen kilátást jósolnak növekedés tekintetében a magyar gazdaságnak a különböző kutatóintézetek.
Tehát 2012-re a Pénzügykutató Intézet 1 százalékos növekedéssel számol. A Századvég Kutatóintézet 1,1 százalékos növekedéssel számol. A Magyar Nemzeti Bank sokáig tartotta az 1,5 százalékos növekedési prognózisát, most 1 százaléknál tart. A Kopint Tárki 0,5 százalékos növekedéssel számol. Egyetlen kutatóintézet van Magyarországon, amelyik mínusz 0,1 százalékos növekedéssel, vagyis gazdasági recesszióval, csökkenéssel számol, ez a GKI.
Azért elmondanám, hogy a külső megítélés milyen. Az IMF 1,7 százalékos növekedéssel számol, a Morgan Stanley 1,4 százalékos növekedéssel, Goldman Sachs 1,1 százalékossal, a GP Morgan pedig 0,5 százalékos növekedéssel számol. Tehát nagyon kérem, ne riogasson itt különféle recessziós álmokkal. Mind a külföldi, mind a hazai ugyan szerény, ámde kétségtelenül növekedéssel számol a következő esztendőben, és én úgy gondolom, a magyar gazdaságpolitika alakítása szempontjából ez a legeslegfontosabb.
(15.00)
Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy egy elemzői konszenzus is tévedhet, a költségvetés jóval, de jóval fontosabb annál, hogy csak erre hagyatkozzunk. Ráadásul nagyon jól látható, hogy az eurózóna is lassul, a növekedési előrejelzések az eurózóna egészében is azt mutatják, hogy visszafogottabbá váltak, mint korábban. Éppen ezért, ha a költségvetést megnézi, akkor soha nem látott mértékű tartalék van - a GDP 1 százalékát meghaladó tartalék van - arra az esetre, ha a gazdasági növekedés az általunk vártnál, a 1,5 százalékosnál alacsonyabb lenne.
Ami pedig a jó diák, rossz diák és az elvetemült diák példáját illeti, tanáremberként úgy gondolom, hogy a jó diák utánanéz a számoknak. Nem mond olyat csak úgy, hogy recesszió, megnézi pontosan azt, hogy ki hol, milyen növekedést prognosztizál, ezeket egymással összeveti, ebből levonja a tapasztalatait.
A rossz diák fogja és megnézi a jó diák dolgozatát, abból kiválaszt néhány számot, csak már nem tudja összerakni az összefüggéseket. Az elvetemült diák az, aki arra sem feszi a fáradságot, hogy megnézze a jó diák dolgozatát vagy lemásolja, hanem hasraütésszerűen mond egy jelenséget, hogy akkor most recesszió lesz.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me