DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szeretném elmondani itt a plénum előtt, hogy két módosító javaslat érkezett a kormány előterjesztéséhez. Mindkét módosító javaslat MSZP-képviselők részéről került benyújtásra. Nyilván ezt nekik kellett volna ismertetni, de azért engedjék meg, hogy elmondjam, hogy a kormány nem támogatja ezt a két benyújtott módosító javaslatot.
Az egyik módosító javaslat arról szól, hogy az 1. pont szerinti létszám nem tartalmazza, hogy legfeljebb 8 ezer főnyi önkéntes tartalékos, ezért ők a legfeljebb kifejezést szeretnék betenni az eredeti javaslatba. Eddig az szerepelt, hogy mintegy 8 ezer főnyi tartalékost szeretne a kormány 2014-ig, az MSZP-képviselők ezt szeretnék módosítani, és azt a kitételt alkalmaznák, hogy legfeljebb 8 ezer főnyi tartalékos legyen. A kormány úgy látja, hogy a tartalékos rendszer kiépítése fontos célkitűzés, nemzeti ügy a honvédelem, a tartalékos rendszer kiépítése, ami az elmúlt 8 évben nem történt meg, a mostani kormányra hárult. Örültünk annak, hogy az Országgyűlés ezt támogatja, az alkotmányban is szerepel a tartalékos rendszer kiépítése, ezért a kormány mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy mintegy 8 ezer főnyi tartalékossal rendelkezzünk.
Természetesen ennek költségvetési vonzata is van, azt hiszem, az a hosszú távú célkitűzés, hogy minél többen, a magyar társadalomból minél több civil ember vállaljon önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, mert ezen keresztül valósulhat meg egyrészt a tényleges civil kontroll, hogy a magyar társadalom tagjai rálátással bírjanak a honvédség működésére, másrészt ezen keresztül lehet egyébként minél szélesebbé tenni és nemzeti üggyé fejleszteni a honvédelem ügyét.
(22.40)
A másik módosító javaslat, amely pontosan a Szent Korona őrzését fejezi ki, mégpedig olyan módon, hogy nem tartja szükségesnek, ezért az ide szánt állományt kívánja csökkenteni. A kormány szándéka az, hogy a Szent Korona őrzését továbbra is ellátja a Magyar Honvédségen keresztül. És természetesen fontosak azok a célkitűzések, amelyek az általános vita során elhangzottak, egyrészt a Honvéd Kórház hadrendbe állításával, másrészt egy második zászlóalj létrehozásával, a palotaőrség feladatainak ellátásával és még számos feladat elvégzésével szeretnénk növelni a Magyar Honvédség létszámát, 25 660 főről 29 700 főre.
Szeretnénk, ha a Magyar Országgyűlés a kormány előterjesztését támogatná a zárószavazás során is. A két MSZP-s módosító javaslatot pedig a kormány nem tudja támogatni.
Köszönöm szépen, elnök úr, hogy meghallgattak e késő esti órában. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me