DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mielőtt az ingatlanárverésekkel kapcsolatban az interpellációban felvetett aggodalmakra reagálnék, hadd jelezzem, hogy képviselő úr nézőpontjával ellentétben, amely az október 1-jét követően beinduló árverési értékesítések vélt, illetve lehetséges veszélyeire koncentrál, a kormány célkitűzése alapvetően az, hogy az ilyen helyzet kialakulásának a lehetőségét megelőzze.
Ezt szolgálják a devizahiteleseket megsegítő, illetve az otthonok elvesztésének megakadályozását célzó otthonvédelmi program keretében már meghozott kormányzati intézkedések, úgymint a devizahitelek árfolyamának rögzítése, árverezési kvóta bevezetése, a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetősége, szociális családiház-építési program feltételeinek megteremtése, Nemzeti Eszközkezelő felállítása. Ezek az intézkedések, köztük a Nemzeti Eszközkezelő feladataival, működésével kapcsolatosan a kormány által éppen e héten megtárgyalandó törvényjavaslat tervezete reményeink szerint mind abba az irányba mutatnak, hogy a végrehajtási és a végrehajtáson kívüli árverési értékesítések száma ne növekedjék, és ne eredményezzen a lakáspiacon az árverésre kerülő ingatlanokból képződő túlkínálatot.
Képviselő úr konkrét felvetésére rátérve, mindenekelőtt arra szeretnék utalni, hogy a bírósági végrehajtás körében, az erre vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében az ingatlan csak azt követően kerülhet árverésre, ha annak forgalmi értékét megállapították. A végrehajtó vagy a fél által igénybe venni kívánt szakértői értékbecslés, vagy pedig az adó- és értékbizonyítvány alapján állapítja meg azt a becsértéket, amely az árverés során a kikiáltási ár alapjául szolgál. Ha ez utóbbival a fél nem ért egyet, akkor bírósághoz fordulhat, a bíróság pedig igazságügyi szakértő kirendelésével határozza meg a becsértéket. A kikiáltási ár csak és kizárólag a lakóingatlan iránti érdeklődés hiányában szállítható le, és ebben az esetben is csak legfeljebb 30 százalékkal.
Ha a képviselő úr az interpellációja megfogalmazásakor a zálogjoggal terhelt lakóingatlanok bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének esetére gondolt, úgy el kell mondanom, hogy ebben a körben a helyzet már 2010-ben alapvetően megváltozott, mert a lakóingatlanok tekintetében az általános irányadó értékesítési szabályokhoz képest speciális szabályok kerültek megállapításra.
Eszerint az értékesítés csak az adóhatóság elektronikus árverési felületén, tehát elektronikus árverés útján történhet, amit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által felügyelt szervezet kezdeményezhet, feltéve, ha a kezdeményezéshez hat hónapon belül készült szakértői értékbecslést csatol. Az adóhatóság csak akkor tűzhet ki árverést, ha az ingatlan tekintetében rendelkezésre álló forgalmi adatok és a szakértő által megállapított értékadat között nincsen 30 százalékot meghaladó eltérés, érvényes ajánlatnak pedig csak az árverési felületen beérkezett, a becsérték 70 százalékát vagy a felek megállapodása szerint legalacsonyabb összeget elérő vételár tekinthető.
Úgy vélem, hogy az ilyen szabályozás mellett szinte teljességgel kizárt, hogy a jövőben árverési hiénák jelenjenek meg az értékesítések során, még kevésbé, hogy ezek az árverési hiénák teret is nyerjenek és az üzelmeikkel a lakóingatlanok vételárát lenyomják.
Hozzáteszem, hogy a kormány az ősz folyamán a Széll Kálmán-terv részeként még további, a bírósági végrehajtást érintő törvényjavaslatot fog benyújtani, amelynek vitája természetesen itt az Országgyűlésben fog lezajlani. Remélem, hogy az elmondottakkal és a megtett intézkedésekkel sikerült képviselő úr aggodalmát eloszlatnom.
Kérem szívesen önt, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me