BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Én olyan magasságba, mint a napirenden lévő törvény, nem tudok törekedni, hisz nem értek ehhez a kérdéshez, más törvényre várok, de úgy gondolom, nagyon fontos kérdést emlegettek jobbikos képviselőtársaim, többek között a szociális kártyát. Ezzel kapcsolatban szeretném megosztani vélekedésemet, és valamelyest a kormány szándékát is, amelyről én magam tudok.
Bizonyára emlékeznek rá, hogy az étkezési utalványok és kártyák piacán érdekes módon külföldiek tették be a lábukat, és a kormány az Erzsébet-kártyával jelentős változtatást generált a piacon, tehát a kormány és a parlament jelentős változtatást generált a piacon, és nagyon fontos, hogy hazai szolgáltató, hazai lecsapódó haszonnal és jól működjön az Erzsébet-kártya, amely magyar kártya, és a magyarokat szolgálja. Be kell vezetni, ki kell próbálni, mert ha megint csak egy harmadik fajta kártyát alkalmazunk, akkor megint csak a kártyapiac nő, és akkor a sok bába közt elvész a gyerek.
Bizonyára emlékszenek tisztelt képviselőtársaim, hogy napirenden van a kormány előtt és rövidesen a Ház előtt is, amely kapcsán szeretnénk sommázni, és az összes juttatást, amelyet szociális téren kaphatnak bizonyos ellátottak, ennek egy maximumát megállapítani, és ez megint lehetőséget ad majd arra, hogy arra a kérdésre, amelyet önök felvetettek a szociális kártya vonatkozásában, választ és intézkedést lehessen foganatosítani. De addig sincs veszve a dolog, mert elmondom önöknek azt, hogy például gyakorló polgármesterként kevés számú, de ugyanakkor létező szociális támogatást fizet ki az önkormányzat államilag, postásként, biztosított forrásból, hozzátett helyi önkormányzati forrásból és helyi döntés kapcsán, ezen szabályt megalkotva, helyben az államigazgatás bonyolítja ezeket az ügyeket.
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Megosztom abbéli tapasztalatomat, hogy nyilvánvaló, ha egy városházán, egy faluban a községházán az önkormányzattól valaki kap pénzt, nagyon rosszul teszi az az önkormányzat, amely nem azokra a hasznos célokra fordíttatja a segélyezettel, mint amit önök mondanak. Elmondom önöknek, ha például valaki kap rendszeres vagy rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, vagy pedig kap lakásfenntartási támogatást, vagy szociális válságkezelő programban vesz részt, akkor kifizettetjük, egyenesen a szolgáltatóhoz megy a gázszámlára a pénz, a villanyszolgáltatónak, az áramszolgáltatónak, azután a saját szociális bérlakásunk lakbérének törlesztésére fordíttatódnak ezek az összegek. Elmondom önöknek, hogy a gyerekek étkezési térítési díját sem szokták megfizetni, ritkaság számba megy, hogy nagy összeget kellene fizetni, hisz van, aki az 50 százalékát, van, aki 15 százalékát, és van, aki semmit sem fizet, de a 15, a 30 vagy az 50 százaléknál vannak adósságok, a napközis étkeztetést fizetjük ki. Természetben kapják a gyerekek az iskolatejet, azonkívül természetben kapják az állampolgárok segítségképpen, ott, ahol a rászorulók 75 év felett is lakásfenntartási támogatásban részesülnek, a hulladékszállítás számláit egyenesen utaljuk a szolgáltató céghez.
(21.10)
A gyerekek és az idősek autóbuszbérletet természetben kapnak, és nem pénzt kapnak rá, és elmondom önöknek, hogy ha temetési segélyért jön valaki, akkor a temetési szolgáltatások számlájában fizeti ki az önkormányzatunk a különböző segítséget, legalábbis a temetési segélyt. A közmunkabérből pedig azokat a szolgáltatásokat, amelyeket igénybe vesz - gáz, villany, lakbér, vízdíj, napközis térítés -, levonjuk, ameddig a törvény megengedi.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azonkívül elmondom önöknek, hogy ha a szolgáltatóknál valaki védett fogyasztó, mert hosszú ideig nem fizette ki vagy alacsony a jövedelme vagy elnehezült körülmények közt él, akkor kártyás víz-, villanyfogyasztási lehetőséget vezetünk be és kártyás gázfogyasztás-fizetési lehetőséget is. Nyilvánvaló, hogy azokkal a kérdésekkel célszerű majd az önök által emlegetett szociális kártyánál foglalkozni, de az államtól, azaz közvetlenül a Kincstártól kapnak, ott, ahol az önkormányzatok fizetik ki akár postásként, akár saját költségvetésükből, aki ezt nem teszi, elég rosszul teszi. Én elmondtam önöknek, hogy személyesen milyen gyakorlattal szolgálok ebben az ügyben és a városom, úgyhogy amit lehet, ezekből az összegekből a tartozás csökkentésére, a megélhetésre és konkrét szolgáltatásokra fordítani. Szeretnénk, ha például a rendszeres vagy rendkívüli gyermekvédelmi támogatás a gyermek étkezését szolgálná, ezért a napközi díját fizetjük ki, akár fél évre előre is, ha megkapja. De sorolhatnám még ezeket az ügyeket, hiszen nem jó, ha a lakbértartozása növekszik az önkormányzatnak, a szociális bérlakásnál, ezért ha valaki lakásfenntartási támogatást kér és kaphat egyáltalán, akkor a lakbérét is kifizethetjük.
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nem volt tárgyszerű a hozzászólásom, nyilvánvaló, hogy az általános vita megengedi ezt a lehetőséget. Miután önök is megtették azt, jobbikos képviselőtársaim, hogy a szociális kártyát emlegették, nem talált süket fülekre. Kérem pici türelmüket, amíg az Erzsébet-kártya teljes elterjedésével sikerül magyar fizetőeszközt és fizetési formát bevezetni erre a területre is. Nagyon fontosnak tartom, ahogy önök is. Nagyon fontos, hogy ehhez viszont azt a fontos munkát végezze el a szociális tárca, hogy ne lehessen többet szerezni jövedelmeket segélyekből, mint normál munkából. A munka becsülete is helyreállítódna, és ha valaki már kap összesítetten ilyen szociális segélyt mint rászoruló, akkor ténylegesen a gyerekre, a családra, a megélhetésre és a tartozások csökkentésére tudja felhasználni. Ez irányban cselekszik a tisztelt kormány. Kérem az önök türelmét, mert nem süket fülekre talált az, amit önök mondtak, csak idő kellett hozzá.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me