DR. LANCZENDORFER ERZSÉBET

Full text search

DR. LANCZENDORFER ERZSÉBET
DR. LANCZENDORFER ERZSÉBET (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény módosítását, azért, mert a T/8597. számú törvényjavaslat parlamenti megszavazása, a törvénnyé válása eredményeképpen jelentősen csökken a szerencsejáték káros hatásait elszenvedő polgárok köre.
Tény, hogy a szerencsejáték-ipar a gazdasági világválság ellenére kiemelkedően nagy hasznot termel a különböző játékok és fogadások szervezőinek, továbbá a pénznyerő automaták üzemeltetőinek. A Kereszténydemokrata Néppárt mint keresztény világnézetű párt azonban ettől eltérő szempontok miatt támogatja a szóban forgó törvényjavaslatot: emberi szempontok miatt. A minden embert megillető természetjog érvényesítése azért alapja a KDNP politizálásának, mert ez biztosítja az emberi méltóságot.
Engedjék meg, hogy erről is egy mondatot mondjak, mi is a sokak által sokszor citált emberi méltóság, honnan eredeztethető. Hát a Bibliából. A Teremtés könyvében olvassuk, Isten megteremtette az embert saját képmására, az Isten képmására teremtette őt s a többi. No, ez az istenképiség ez az emberi méltóság, amelynek biztosítása mindannyiunk felelőssége. De mi köze ennek a törvényjavaslathoz?
Mindannyian tudjuk, hogy egyre nagyobb körben terjed a szerencsejáték-függőség, amely következményes pszichés, mentális zavarokat okozhat mind a társadalom egyes csoportjai, mind az egyes személyek tekintetében, súlyosan aláásva az emberi méltóságot. Embertársaiért felelősséget érző politikusokként kötelességünknek tartjuk az ok és okozat összefüggésében az okot kiiktatni, azaz a pénznyerő automaták társadalom általi hozzáférhetőségének szignifikáns szűkítését.
Szólni kell arról is, hogy a szerencsejáték-függő egyén személyes tragédiáján túl a betegségnek további súlyos következményei vannak. Nevezetesen, a függőség kezelése jelentős többletkiadást jelent mind az egészségügyben, mind a szociális ellátórendszerben, annál is inkább, mivel több évtizedes szakmai kutatások szerint más függőséggel, például alkoholfüggőséggel való összefüggés is bizonyítható.
A mindenkori költségvetést terhelő, nem elhanyagolható kiadások mellett azonban sokkal súlyosabb gondnak tartjuk a családok tönkretételét. Bizonyára mindannyian tudjuk, hogy a szenvedélybeteg életében egy meghatározó cél él a nap 24 órájában: a szenvedély kielégítése. Ez a prioritás számára. Fel sem merül senkivel és semmivel szembeni bármilyen kötelesség, kötelezettség fogalma. Akkor is elviszi az utolsó fillért a családtól, ha kell, akkor erőszakkal, ha gyermekei vagy éppen testvérei, avagy tehetetlen öreg szülei épp éhségtől szenvednek.
De nem hagyhatók szó nélkül az egyébként közvetlenül nem érintett polgárokat ért inzultusok, károk sem. Arról van szó, hogy a pszichés és mentális zavarok mellett a játékszenvedély járulékos tényezőiként a szerencsejáték következtében gyakoribbak a köznyugalom elleni, gazdasági, pénzügyi, élet és testi épség elleni, továbbá vagyon elleni bűncselekmények, mivel - mint már utaltam rá - a függőségben szenvedő egyén a játékszenvedélyének kielégítése céljából nem ismer lehetetlent, számára minden eszköz szóba jöhet, neki pénzt kell szereznie.
A Kereszténydemokrata politizálásnak egyik alapelve a szubszidiaritás, a kölcsönös kisegítés elve. Ez azt jelenti, hogy ha a társadalom egy közössége vagy éppen egy tagja saját erejéből képtelen megoldani saját gondját, akkor a felettes szervnek kötelessége segítségül lenni. Ennél még fontosabb a profilaxis, a megelőzés. Az előttünk fekvő törvényjavaslat pontosan ezt a célt szolgálja, hiszen a bajokat jobb megelőzni, mint gyógyítani. Hisszük, hogy a pénznyerő automaták üzemeltetési lehetőségének szűkítése, továbbá a játékterem kategória eltörlése és üzemeltetési tilalma a társadalom általi hozzáférhetőséget jelentősen fogja korlátozni.
Kérem képviselőtársaimat, támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me