PÁLFFY ISTVÁN

Full text search

PÁLFFY ISTVÁN
PÁLFFY ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a vitát egy online számmal kezdjem: az online szerencsejáték-iparban éves szinten 400 milliárd dollár fordul meg a világon; ez annyit jelent, hogy körülbelül 100 000 milliárd forint, vagyis a magyar GDP több mint háromszorosa; tehát egy év alatt csak az online világban a magyar GDP háromszorosa. Ezzel azt is jelzem, hogy számok igenis elérhetők ezen a téren, egy kis utánjárással mindenki megtalálhatja ezeket. De a szerencsejáték fogalma árulja el igazából filozófiailag és elvileg azt, hogy hogyan kell ehhez hozzáállnunk, és hogy a kereszténydemokraták hogyan állnak hozzá ehhez a kérdéshez.
A szerencsejáték, tisztelt képviselőtársaim, nem más, mint egy nullaösszegű játék, és csak egymás kárára növelhetik a nyereményeiket az abban részt vevő szereplők. Itt a kulcs az, hogy csak egymás kárára, tehát a játékszervező a játékos kárára és vice versa, illetve az állam és a közösség kárára is. Az állam kárára akkor, amikor az állam a monopólium egy részéről lemond, akkor jelentős kötelezettségei vannak az ellenőrzéssel, az adóbehajtással, és jelentős költségei vannak a közösség gyógyításával, az egészségügyi kiadásokkal, az ehhez kapcsolódó bűnözés felszámolásával és a büntetés-végrehajtással. Tehát egy nagyon összetett, komplex kérdésről van szó, amiben egyértelmű, hogy nemcsak a játékban részt vevők egymás kárára nyernek, hanem a játék szervezésével és lefolytatásával az állam és a közösség, tehát mindannyiunk közös kárát képezik.
Ehhez képest az a 30 milliárd forint adóbevétel, amiről a magyar állam lemond, igazán semmiség, ráadásul a bírálatok és ellenzéki képviselőtársaink felvetései négy szempont köré csoportosultak, és ebből az első a kieső bevétel volt. Csakhogy itt egy alapvető paradigmaváltásról van szó.
A lényeg az, hogy az a körülbelül 100 milliárdos éves forgalom, amely ebbe a pénzautomata- és játékteremiparba bemegy, innentől kezdve egy felszabaduló tétel. Ez azt jelenti, hogy ez a 100 milliárd forint ott marad azoknak a kezében, akik eddig ezt elvitték a játékterembe és ott bedobálták a félkarú rablókba és a játékautomatákba. Ez a pénz azzal, hogy az embereknél marad, jó eséllyel a fogyasztás más szegmenseibe indul el: családfenntartásra, létfenntartásra, a belső fogyasztás növelésére, és más szektorokban képez olyan növekedést, ami az ottani adóbevételek révén rekompenzálja az említett 30 milliárdos - de teljesen mindegy, hogy most milyen számról beszélünk - bevételkiesést, amit önök reklamálnak. Tehát egy másik oldalról visszajön ez a pénz, de önök ezt mindig hajlamosak elfelejteni.
A munkahelyek tekintetében: a Magyar Szerencsejáték Szövetség megjelentetett egy olyan adatot, hogy ezzel nagyjából 15 ezer munkahely kerül veszélybe. De ha megnézzük, hogy hány játékautomata maradt meg a 2011. novemberi bejelentés után, akkor azt kellene látnunk, hogy minden automata mellett négy ember dolgozik, tehát ott áll fizikailag és ott dolgozik. Csakhogy ez nyilvánvalóan nem így van, egy automata üzemeltetéséhez még egyetlen ember sem szükséges. Sokkal inkább fordított ez a szám, tehát ha azt hallanám, hogy egy ember négy automatát üzemeltet, akkor azt mondanám, hogy ebben talán van némi valóság, vagy ennek köze van a realitáshoz. Nyilvánvalóan nem így van, ez egy légből kapott szám, ezért kérem szépen, ne hivatkozzanak arra, hogy ez ennyi meg annyi munkahely elvesztésével járna.
Felmerül az is ilyenkor, hogy a feketegazdaságba terelődik a játékszervezés. Csak hát éppen az a lényeg, hogy egészen más kapacitásai szabadulnak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az ellenőrzésre, annak a NAV-nak egyébként, amelyik a tavalyi esztendőben a játékiparnak ezt a szegmensét több mint 15 ezer alkalommal ellenőrizte. Gondoljanak bele, tisztelt képviselőtársaim, hogy milyen ellenőrzési szint alatt van ez az iparág, vagyis ezt a bizonyos ellenőrzési kapacitást arra is fel lehet használni, hogy az ilyen illetéktelen vagy illegálisan szervezett játékokat kiszűrjék. Nem beszélve arról, hogy a tiltott szerencsejáték szervezése bűncselekmény, innentől kezdve a rendőrségnek is jelentős szerepe van abban, ha ez az ágazat elindulna a feketegazdaság irányába - amire, mondom, a magam részéről nem látok nagy lehetőséget -, akkor rendőri üggyé váljon.
Hogy miért most? Ez egyértelmű, hiszen ha jól megnézik az említett és hivatkozott, tavaly született jogszabályt, itt arról van szó, hogy októberben indult volna az az integrált ellenőrzési rendszer, amelyiknek így nem kell elindulnia. Nem érdemes belevágni ebbe, most lehet a gyökerénél fogva kihúzni ezt a méregfogat, és nem kell megvárni azt, hogy olyan cégek, amelyek ebben szándékoztak indulni és a jövő évi, a 2013-as januári integrált bevezetésnél arra számítottak, hogy ezzel dolgoznak, felesleges kapacitásokat kössenek le vagy költsenek el arra, hogy ezt a rendszert felállítsák. Most van a tökéletes pillanata annak - igaz, hogy az utolsó pillanat -, amikor ezt meg lehet tenni. A mikorra lényegében ez a válasz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd fejezzem be azzal, hogy a kereszténydemokraták az állam és a közösség számára okozott károkozás miatt egyértelműen elutasítják a szerencsejátékot, és ezzel a javaslattal mélységesen egyetértenek, de a Bibliában egyébként van a sorsvetésre hivatkozás.
(20.50)
Tehát azt nem állítjuk, hogy a sorsnak nincsenek különös fordulatai, a sorsvetésre való hivatkozás egyike például az, amikor az apostolok Júdás utódját sorsvetéssel jelölik ki. Igen ám, csakhogy egyikőjüknek se jutott volna eszébe egyetlen sestertiust tenni tétre bármelyik névre is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me