SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Először is engedjék meg, hogy elmondjam a problémámat. Igazából nem a törvényjavaslattal van problémám, értem is nagyjából az okokat. Problémám megint azzal van, hogy úgy érzem, hogy önök valamit nagyon-nagyon megpróbálnak elhallgatni. Ez az egész indoklás teljes mértékben álságos és sántít. Tehát kezdjük ott, hogy olyan érzésem van, mint a cigarettával kapcsolatban, amikor önök folyamatosan arra hivatkoztak, hogy a fiatalok védelmében, közben nem erről szólt. Tehát itt is arról beszélnek, hogy a legszegényebbek, a legelesettebbek védelmében kívánják ezt a törvényt meghozni, pedig minden valószínűséggel nem erről szól.
Még van a mai nap furcsaságai között nekem egy szembeötlő dolog. Itt hallgathattuk az LMP jeles képviselő asszonyát, Szabó Timeát, amint az azonnali kérdéseknél vehemensen védte a legszegényebb rétegeket Magyarországon. Amikor deklaráltan - hiszen megjelent, gondolom, már ő is olvasta a cikkeket - arról van szó, hogy önök megvédjék ezzel a törvénnyel a legszegényebb, a leghátrányosabb, legkiszolgáltatottabb rétegeket, akkor ő nincs itt. Miért nem védi most is, miért nem mondja el a véleményét ezekben a dolgokban? Lehet, hogy éppen más dolga van, de ez csak egy mellékes megjegyzés volt.
Ami a sántítást illeti, hallhattuk Pálffy képviselő úrtól, elmondta, hogy a GDP háromszorosa az online fogadások, az online szerencsejáték szerte a világon. Ezek a szerencsejátékok elérhetőek Magyarországról is, és azt mondta, hogy ezek ugyanúgy a szerencsejáték kategóriába tartoznak. És mit mond a kormány a mai sajtótájékoztatóján, hogy honnan fogja bevenni azokat az adóforintokat, amelyek kiesnek? Azt mondják, hogy az online szerencsejátékból. Ezt önök mondták a sajtótájékoztatón.
Akkor most szerencsejáték-e az online szerencsejáték, tiltani kellene azt is, vagy pedig önök abból akarják bevenni a bevételeket? Tehát itt sántítanak ezek a dolgok, és ezért mondom azt, és érdekes, hogy arra viszont nem reagálnak, amit Apáti István képviselőtársam mondott és ami az egyetlen megoldás lenne erre az egész helyzetre. Tehát nem reagálnak a szociális kártya kérdésére, amikor nem készpénzben kapnák meg ezek a rétegek ezeket a kifizetéseket, ezeket a segélyeket, akkor nem tudnák elkölteni szerencsejátékra. Ez lenne a megoldás.
Tehát csak azt szeretném kérni önöktől, hogy beszéljünk már őszintén, mondják el, hogy mi az oka annak, hogy önök jelen pillanatban ezt a törvényt ilyen gyorsasággal és így meg akarják hozni. Még egyszer mondom, nem ellenvetéseim vannak ezzel kapcsolatban, hanem kérdéseket teszek fel, amire szeretnénk választ kapni, szeretnénk megtudni a miértjét, hogy mi lehet vajon az oka. Hiszen beszéltünk itt arról, Lázár képviselő úr beszélt arról, hogy itt függőséget okozhat s a többi. Azt gondolja Lázár képviselő úr, hogy ebben a mai világban, ha valaki játékfüggőségben szenved, akkor nem fogja megtalálni azokat a lehetőségeket, ahol ugyanúgy el fogja játszani azt a pénzt, amit mondjuk, éppen segélyre kap? Az internet világában - már elmondtam - vagy pedig valóban a feketepiac segítségével ugyanúgy játékra fogja költeni ezt a pénzt, csak éppen nem nyilvános, nem legális játékokra, hanem lehet, hogy az interneten keresztül más játékokra.
Aztán azt is valahogy jó lenne definiálni, hogy vannak a nagy játékosok, akik nagyban játsszák ezt a szerencsejátékot, és vannak a kisebb szerencsejátékosok, mert én ugyanis szerencsejátéknak nevezem azt is, ha valaki az önkormányzat pénzét tőzsdére viszi, és ott kockáztatja. Tehát amikor Lázár János azzal dicsekszik, hogy Hódmezővásárhely egymilliárd forintot keresett azzal, hogy Hódmezővásárhely önkormányzatának pénzét tőzsdére vitték, akkor az nálam szerencsejáték, mert lehet, hogy egymilliárdot nyertek, de egymilliárdot veszíthettek is volna. Van, aki nagyban szerencsejátékozik, van, aki kicsiben.
Tehát azt mondom önöknek, hogy szeretném azt megtudni, hogy mi az oka ennek a törvénynek, és miért nem azt a megoldást választjuk, amit a Jobbik Magyarországért Mozgalom régóta javasol, hogy ne készpénzben fizessük ki a segélyeket, és ezek a segélyek valóban arra költődjenek el, amire szánjuk, amire az adófizetők pénzét szánja a kormány, amire az adófizetők is szívesen adnák, hogy azok a szegény, hátrányos helyzetű emberek és azoknak a gyermekei ezt a pénzt valóban jól tudják felhasználni, és ne szerencsejátékra. Ez szerintünk nem megoldás, tehát szeretnénk tudni az igazi indokokat.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me