PÁL BÉLA

Full text search

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Az imént is elhangzott a tisztelt Házban a miniszterelnök úr szájából, hogy a legfontosabb, hogy az embereket meghallgassuk, figyeljünk a véleményükre. Mivel ez demokráciákban - ezt már én teszem hozzá - természetesen nem lehet személyenkénti, csak bizonyos szervezeteken keresztül, ezt a funkciót töltötte be a turizmuságazat területén a Nemzeti Turisztikai Bizottság, amely a szakma legjelesebb szervezeteit, mintegy két tucat szervezetet tömörített. 1996. február 1-jén, tehát még az első Orbán-kormány idején hozták létre, és azóta 16 éven keresztül hol Országos Idegenforgalmi Bizottság, hol pedig Nemzeti Turisztikai Bizottság néven - ez volt a legutóbbi időszakban a neve - a gazdasági miniszter tanácsadó és döntés-előkészítő testületeként működött, hiszen ebben az ágazatban különösen szükséges az, hogy megvalósuljon az érdekegyeztetés.
Érdekes módon a kormány a megalakulása óta ezt a testületet nem hívta össze, nem számított a véleményére, bár 2011 decemberében megjelent a Magyar Közlönyben egy tétel: a Nemzeti Turisztikai Bizottság működésére irányoztak elő 200 millió forintot, és kilátásba helyezték, hogy majd összehívják a testületet, de ez a mai napig nem történt meg, tagjait nem hívták össze, a testület véleményét nem kérdezték.
A turisztikai szervezetek országos tanácskozása most, szeptember 26-án, a turizmus világnapját megelőzően Gyenesdiáson arról beszélt, hogy milyen fontos az összefogás miatt egy országos turisztikai fórum megalakítása, de ezt a fórumot nem a Nemzeti Turisztikai Bizottság mellett, ellen kívánják összehozni, hanem - sőt - szorgalmazzák, hogy a nemzetgazdasági miniszter minél előbb hívja össze a Nemzeti Turisztikai Bizottságot.
(16.00)
Hiszen cél kell hogy legyen az is, a turizmus csak akkor erős Magyarországon, ha hallgat a kormányzat a turizmus legjelentősebb szakmai szervezetének véleményére, álláspontjára.
Államtitkár úr (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), kérdezném önt tisztelettel, mivel ez eddig nem történt meg, hogy miért nem számít a kormány a Nemzeti Turisztikai Bizottság véleményére, javaslataira.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me