DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés kormánya nemzeti ügyként fogalmazta meg a közbiztonság megteremtését Magyarországon.
A Belügyminisztérium átalakította a rendőri képzés rendszerét, a kormányváltás óta feltöltöttük a rendőri állományt, és az intézkedéseknek köszönhetően 31 százalékról 7,7 százalékra csökkent azon települések száma, ahol még nincs körzeti megbízotti iroda. A Belügyminisztérium vezetése azon dolgozik, hogy az év végére minden településen megnyissuk a megbízotti irodát, és a ma még üres helyekre folyik a körzeti megbízottak kiképzése.
A rendőri vezetők számára objektív teljesítménymérő rendszert dolgoztunk ki, amelynek alapján értékeltük munkájukat, és megkezdtük a rendőrség átalakítását. A rendőrség a szakmai alapokon megindult átszervezésének köszönhetően még hatékonyabban, még eredményesebben fog fellépni a bűnözés ellen.
Tisztelt Képviselő Úr! Számos eredményünk van, amelyeket ön elfelejtett megemlíteni az interpellációjában. Elég, ha a három csapás törvényről ejtek szót, illetőleg a szabálysértési eljárás bevezetésén keresztül a Nemzeti Védelmi Szolgálat eredményes fellépéséig.
Szeretném azonban megjegyezni, hogy a Belügyminisztérium által előterjesztett törvényjavaslatoknak önök csupán a töredékét szavazták meg, a nagy többségét nem támogatták itt a parlamentben.
Tisztelt Képviselő Úr! Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy egy bűncselekmény is eggyel több a megengedhetőnél, ezért a rendőrség mindig arra törekszik, hogy a bűncselekményeket megelőzze, amennyiben azonban ez nem sikerül, akkor az a cél, hogy gyorsan elfogja a tetteseket. Így történt ez ebben az évben is, a rendőrség az ön által említett esetekben rendkívül gyorsan elfogta az elkövetőket.
Tisztelt Képviselő Úr! 2011-ben a korábbi tíz évhez viszonyítva a második legkevesebb emberölést követték el. Tájékoztatom önt arról, hogy a jelenlegi tendencia alapján 2012-ben várhatóan az elmúlt húsz évhez viszonyítva a legkevesebb emberölést regisztrálhatják már a hatóságok. A befejezett emberölések száma 2012. VIII. hónapjáig 76, 2009-ben 87, 2010-ben pedig 80 volt, ez eddig húsz évre visszamenőleg a legjobb adat, ami született. Természetesen nem lehetünk elégedettek, ennél is jobb adatokat kell elérni, a lehető legkisebb számra kell visszaszorítani az emberölések számát. A 2012-es adatot pedig említettem.
A rendőrség minden jogsértésre, legyen az emberölés vagy más bűncselekmény, vagy például be nem jelentett demonstráció, azonnal határozottan, a szükséges és elégséges erőkkel és eszközökkel reagál. A Belügyminisztérium és a rendvédelmi szervek stratégiája a következő: bűn nem maradhat büntetlenül, e tekintetben a törvény előtti egyenlőséget valljuk, bárkinek, aki bűncselekményt követ el, korra, nemre, fajra, felekezetre való tekintet nélkül viselnie kell a felelősséget és annak a következményeit. A Belügyminisztérium törvényalkotási programja, intézkedései is ezt a stratégiát követik.
Tisztelt Képviselő Úr! A Jobbik politikai haszonszerzés, hangulatkeltés céljából ragad ki ügyeket. Amennyiben valóban a közbiztonság megerősítése, a lakosság biztonságának növelése a célja, kérem önt és kérem a frakciótársait, hogy szavazataikkal is támogassák az erre irányuló törvényjavaslatokat, ha pedig ön ezt komolyan gondolja, akkor kérem, hogy a mostani válaszomat fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me