SZALAY FERENC

Full text search

SZALAY FERENC
SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2010 óta igen komoly tárgyalásokat folytat Szolnok városa egy kínai céggel, a BBCA nevű biokémiai céggel. A cég Szolnokon citromsavgyárat szeretne építeni, és ebben a szándékában megerősítette őt a két kormányfő, a magyar és a kínai miniszterelnök 2011. június 25-ei tárgyalása. Maga a fejlesztés mintegy 90 millió dolláros fejlesztés, 60 ezer tonna citromsavat gyártanak, ehhez hozzávetőleg 100 ezer tonna kukoricát használna fel a térségből, illetve az országból. Jelentős iparivíz- és kénsavszükséglet van a gyártáshoz, ez mind rendelkezésre áll a térségben.
A későbbiekben a paracetamolgyártás, illetve az aszkorbinsavgyártás is képbe kerülhet, ha a cég meg tud telepedni Magyarországon, meg tud telepedni Szolnokon, bár az elmúlt időszakban felröppentek a hírek, hogy nemcsak hogy Szolnokon nem, hanem Magyarországon sem kíván gyárat, céget építeni a kínai cég. Hála istennek, cáfolata történt ennek a bejelentésnek. A kínaiak elmondták, Magyarországon és Szolnokon szeretnék megalapítani, megvalósítani ezt a gyárat. Igen nagy jelentőségű a beruházás, több száz munkahelyet tud létrehozni, és ahogyan említettem, a kukoricatermelő területek szintén nagyon komoly foglalkoztatottsági problémákat tudnának megoldani a beszállítók révén ebben a kérdésben.
Azt szeretném kérdezni, tisztelt államtitkár úr, miben tud segíteni a magyar állam az ügyben, hogy ez a cég valóban megtelepedjen Szolnok városában, megtelepedjen Magyarországon, hiszen ez a 90 millió dolláros beruházás jelentős állami önerőt is igényel, állami vagy önkormányzati önerőt. Jelentős támogatás kell ahhoz, hogy a cég valóban azt a hírt vigye szerte a világban, hogy mi tudjuk fogadni az ilyen igen komoly tőkét, az ilyen igen komoly kínai fejlesztést.
Kérdezem tehát az államtitkár urat: miben tud segíteni a kormány. Miben tud segíteni a magyar állam a fejlesztés megvalósításában? (Taps a kormánypártok soraiban.)
(14.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me