VÁGÓ GÁBOR

Full text search

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 1986 óta minden év októberének első hétfője a lakhatási szegénység elleni küzdelem világnapja. A lakhatási szegénység sokféle súlyos problémát takar. Európai összehasonlításban, de még a környező országokat nézve is Magyarországon még rosszabb a helyzet: nálunk eleve kirívó, hogy a háztartások bevételeinek több mint negyedét költik lakásfenntartásra.
A lakhatási nehézségek közül a sárga csekkek fizetésével kapcsolatos problémák kiterjedtsége a legnagyobb: 2,5 millió ember él olyan háztartásban, ahol elmaradásban vannak valamilyen rezsi, lakbér vagy hiteltörlesztő részlet fizetésével. A Energiaklub számításai szerint akár minden tizedik háztartás érintett lehet az energiaszegénységben - például tudjuk, hogy több mint egymillió ember él olyan körülmények között, hogy nem tudják mindennap kifűteni a lakásukat télen -, ugyanakkor a lakhatási költségek kifizetésének problémájával érintett embereknek csak kisebb hányadát érik el a különböző támogatások, a legtöbb rászoruló állami segítség nélkül marad. Lyukas a szociális háló, és ez sajnos igaz akkor is, ha a lakásfenntartási támogatás a korábbi túlfogyasztást ösztönző ártámogatások beépítésével integráltabbá vált. Ugyanakkor az ellátás összege továbbra is nevetségesen alacsony, pár ezer forint havonta. Ezt az összeget bár kiegészítette korábban a helyi lakásfenntartási támogatás, törvényi szabályozását nemrég szüntette meg a Fidesz-KDNP-kormány.
Tisztelt Államtitkár Úr! A lakhatási szegénység elleni világnapon mit üzen a kormány a legrosszabb helyzetben lévőknek, akik attól félnek, hogy hátralék miatt elvesztik lakhatásukat? Mikor gondolják át gyökeresen a rezsitámogatások rendszerét? Mikor nyújtanak végre hathatós segítséget a hatalmas, egyre növekvő terhekkel szembenéző háztartásoknak? Államtitkár úr, közeleg a tél, sok millió ember fél attól, hogy kikapcsolják a gázt, nem tudja befűteni a lakását. Nekik mit mond ezen a világnapon?
Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me