DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, három felvetésére válaszolnék. Először is az új típusú, duális képzés csak a 2013-14-es félévtől, tanévtől indul kötelezően, ezt a szakképzési törvény is rögzíti egyébként. 2012-13-ban a képzések még a korábbi szabályozás szerint is indíthatók, ám ugyanebben az esztendőben, tehát a 2012-13-as tanévben lehetőség van arra is, hogy a szakképző iskolák önkéntes alapon elindítsák az új típusú képzést, de ahogy említettem, ’13 és ’14-től lép be kötelezően a duális képzés. Azoknak az iskoláknak, amelyek már idén is elindítják a duális képzést, ott korlátozott körben augusztus végére elkészültek a szakmai és a vizsgakövetelmények, és az ősz folyamán megjelennek az új követelmények, az új országos képzési jegyzék minden szakképesítésére is.
A másik témája a térségi integrált szakképző pontok, úgy gondolom, a szabályozás teljes körű, a januári fenntartóváltás a törvény megfelelő alkalmazása esetén nem okozhat fennakadást.
A tiszkeknek tanév közben csupán a vagyoni és szerződéses viszonyaikat kell úgy rendezniük, hogy az biztosítsa a működés folytonosságát.
Állításával ellentétben úgy gondolom, hogy a szakképzési hozzájárulást nem felezte meg az új szakképzési rendszer, az elszámolható alapnormatíva a kötelezettek 2010. évi bevallásában feltüntetett adatok alapján és 2011-re indexálva került meghatározásra. A gyakorlati képzést végző vállalatokra szeptember 1-jétől szakmacsoportos normatíva helyett már jóval arányosabb, szakmánkénti normatívák alkalmazandók, és ez nagyon sok esetben emeli a normatívát, van olyan is, amikor 50 százalékos arányban.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me