DR. NYIKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. NYIKOS LÁSZLÓ
DR. NYIKOS LÁSZLÓ (Jobbik): Köszönöm, elnök úr, nem akarok visszaélni azzal, hogy itt Babák képviselőtársammal polemizálunk, mert mi máshol is polemizálunk, a bizottságban is, néha még telefonon is. Tehát azt gondolom, egy ponton túl ezt ne erőltessük. Azonban az egy fontos kérdés, hogy a Számvevőszék azt ellenőrizheti, azt ellenőrzi, amit a törvény számára előír. Valóban így van, csakhogy az a törvény rossz. Az egy nagyon rossz törvény, elmondtam számtalanszor. Na most, ha van egy rossz törvény, és egy rossz törvényhez képest elfogadjuk, hogy hát ő ahhoz képest ellenőriz, ez nem elegendő. (Babák Mihály: Nem tökéletes.)
És még kérdés, ami nagyon fontos: ebben a szakmában, amit úgy hívnak, hogy financial audit, ebben a szakmában vannak nemzetközileg elfogadott és a magyar Számvevőszék, Könyvvizsgálói Kamara által is adaptált sztenderdek, útmutatók, szakmai szabályok. Ezeket nyugodtan - a Számvevőszék magáévá tette, kinn van a honlapján - meg lehet nézni, hogy mit mondanak a nemzetközi sztenderdek, hogyan kell ellenőrizni. Hát ezt nyugodtan lehet alkalmazni attól, hogy a törvény rossz. És akkor ki fog derülni a következő, a példánál maradva. Most azt, hogy hány központi költségvetési szerv van, ne vitassuk meg. A Magyar Államkincstárnál ki kell nyitni ezt az oldalt, és annyi. (Babák Mihály: 680.)
A dolognak az a lényege, hogy a szakma érvényes szabályai szerint, az Intosai-sztenderdek szerint minden központi költségvetési szerv pénzügyi beszámolóját minden évben auditálni kell. Nem 600-ból 400-at vagy 900-ból 500-at, mindegyiket auditálni kell. A mintát nem a szervezetek számából kell venni, hanem a vizsgált szervezetnél létező tranzakciókból kell a mintát venni. Ez megint a szakmai szabály, nem én találom ki. Itt a szakmai szabályokat nem jól alkalmazzák. Ez a problémám.
Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban - Babák Mihály közbeszól.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me