BARÁTH ZSOLT

Full text search

BARÁTH ZSOLT
BARÁTH ZSOLT (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. A 11. ajánlási ponthoz fogok hozzászólni, annál is inkább, mert ahhoz terjesztettünk be módosító javaslatot. A törvényjavaslat 11. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul a mi elképzelésünk szerint: ha a halállomány vagy élőhelyének védelme indokolja, a halgazdálkodási hatóság a halgazdálkodási vízterületen vagy annak meghatározott részén a következő élőhelyi és állományvédelmi intézkedéseket a tavaszi általános ívási időszakban, február 15-től június 15-ig a természetes élővizeken teljes halászati tilalmat rendel el.
A szaporodás időszakában a halászatnak semmi keresnivalója a természetes élővizeken, egyetlen uniós országban sem megengedett a természetes vizek ilyen időbeni halászata. Az akvakultúrában a halászat ideje az ősz. Nálunk a halászok tavasszal fogják az éves fogásuk 80 százalékát az ívni vonuló anyahalakból, tönkretéve ezzel a jövő halállományát. Szeretnek a szelektív halászatra hivatkozni, miszerint ilyenkor tudják a tájidegen halakat, mint az ezüstkárászt vagy a törpeharcsát legjobban eltávolítani a vizekből, sajnos elfelejtik, hogy ezeket a halfajtákat is a halászok szabadították rá a hazai vizeink őshonos halállományának kárára, és köztudott, a hálók nem válogatnak, a halászok mindent visznek, ami a hálóba kerül.
A tavaszi halászati tilalom bevezetésével óriási lépést tehetnénk a vizeink halállományának gyarapodása érdekében. A bizottság nem támogatta ezt a módosító javaslatunkat, de arra kérem önöket, hogy fontolják meg, sarkalatos pontja ez a halgazdálkodási törvénynek, és támogassák ezt a javaslatot.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me