BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Nem szerettem volna úgy elmenni nyári szünetre, hogy még egyszer ezt a témát ne hozzuk fel, mert számomra az egyik legfontosabb téma a szegény gyerekeken való segítés.
Kezdjük a gyermekszegénység elleni programmal, amire 25 éves stratégiát dolgoztunk ki, amit 2007-ben a Fidesz is megszavazott, és kormányra kerülése után leállított. Rétvári Bence államtitkár úr interpellációmra adott válaszában több valótlanságot is állított. Államtitkár úr azt állította, hogy mi csupán 8 milliárd forintot fordítottunk a programra. Ahonnan ezt a számot vehette, ott sem ez szerepel. Ebben az anyagban, amely nem sokkal a program indulása után jelent meg, és amelyet többek között Ferge Zsuzsa is jegyez, ez a szám 2008-ra vonatkozóan szerepel. Azt is leírják viszont, hogy 2007-ben megközelítőleg 30 milliárd forintot fordított a gyermekszegénység enyhítésére az akkori kormányzat. Ez elmaradt ugyan attól, amit a szakemberek vártak, de még ez is jóval több, mint amit önök az elmúlt négy évben, fideszesek, ennek a szegénységnek a megszüntetésére tudtak volna fordítani.
Említhetném azt is, hogy az önök által annyira idézőjelbe tett, utált családi pótlékot is a szocialista kormányzat alatt emeltük utoljára, amely minden gyereknek járt, nem úgy, mint a családi adókedvezmény. De inkább itt visszatérnék arra a témára, amire szót kértem, a rászoruló gyermekek étkeztetésére, amivel kapcsolatban államtitkár úr szintén téves adatokat közölt. Ugyanis a mi kormányzásunk alatt a bölcsődéstől egészen a 7. osztályos tanulóig emeltük az ingyenes étkeztetésre jogosultak körét. Önök mindössze annyit tettek, hogy ezt kitolták 8. osztályig. Talán azért, mert úgy gondolják, hogy tovább már minek is, hiszen önöknek a szegény gyermekek másodrangúak, nem is kell hogy iskolába járjanak, ne tanuljanak.
A nyári étkeztetéssel kapcsolatban államtitkár úr által elmondottak nem fedik a valóságot, hiszen a rendszer működésére szánt forrás nagysága a mi kormányzásunk alatt emelkedett jelentősen. Bevezetésekor, 2002-ben 200 millió forintból 30 ezer gyermeknek, 2006-tól pedig már 1,2 milliárd forintból több mint 100 ezer gyermeknek biztosítottunk étkezést 30 napon át. 2009-ben megduplázódott ez az összeg, ekkortól 2,4 milliárd forintból 120 ezer gyermek részesült a támogatásból 54 napon át, amely lényegében lefedte a nyári vakáció teljes időtartamát. Tehát nem igaz az sem, hogy csak a választás évében emelkedett volna ez az összeg, hogy az időtartam kibővítése a mostani kormánynak lenne köszönhető. Önök viszont valóban csak az idén, a választás évében emelték a keretet, mindössze 240 millió forinttal.
De nem ez a fontos, hogy mi többet tettünk-e a gyermekekért korábban, mint önök. Önök vannak kormányon, és az önök lehetősége és felelőssége is, hogy mindent megtegyenek a gyermekek esélyeinek, felemelkedésének, vagy ahogyan önök szeretnek fogalmazni: felzárkózásának érdekében. Azonban sem az ország, sem mi nem látjuk, hogy megtennének mindent. Nem látjuk, hogy felszámolnák a gyermekéhezést, nem látjuk, hogy biztosítanának minden rászoruló gyermeknek nyáron is szociális étkeztetést. Nem látjuk, hogy legalább a minimálbért megadó munkahelyeket teremtenének az elmaradt térségekben. Nem látjuk, hogy emelnék a legszegényebbek támogatásait.
Addig, míg a magatehetetlen, magukat ellátni nem tudó idős betegeknél az év 365 napján át kötelező biztosítani az ellátásokat, a melegétkeztetésüket ezeknek az embereknek, ami nagyon helyes, addig a gyermekeknek, a rászoruló gyermekeknek a nyári szociális étkeztetése nem fontos a mai kormánynak. Körülbelül 400 ezer azoknak a gyermekeknek a száma, akik nem jutnak meleg ételhez ma Magyarországon a nyári szünidőben.
Azt gondolom, megint feltehetjük azt a kérdést, hogy miért nem tesznek érdemi intézkedéseket a gyermekszegénység csökkentésére, ahelyett, hogy még mindig a szocialista kormányokra mutogatnak vissza nap mint nap. Mit tesznek azért, hogy egyetlen gyermek se éhezzen Magyarországon? - talán meg is válaszolhatnánk, már az előbb elmondtam, hogy nem sok mindent; és mikor fogják végre megoldani ezt a nagyon súlyos problémát, hogy nyáron a rászoruló gyermekek, minden gyermek kapjon étkezést?
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP, a Jobbik és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me