CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT,

Full text search

CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT,
CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A Nemzeti Pedagógus Kar létrejötte, megalakulása valóban nagy előrelépés a magyar pedagógustársadalom életében, és valóban hordozza mindazokat az elemeket pozitív jövőképformálás szempontjából, amelyekre napirend előtti hozzászólásában utalt.
Különösen fontos ez a téma ma akkor, amikor jól hivatkozottan az ellenzéki huhogó propagandának köszönhetően egy olyan pillanatban és olyan módon kellett ennek a Pedagógus Karnak létrejönnie, hogy csak támadást kapott és támadási felületet nyitott a pedagógustársadalomra, akik pedig ennek a Pedagógus Karnak a keretein belül a jövőben érdemi szakmai munkával, szakmai javaslattétellel és a törvény keretein belül, a törvény felhatalmazásával lehetőséget kapnak arra, hogy valóban érdemben, szakmai tartalommal megtöltve segítsék a köznevelés irányításának munkáját.
A kar legitimációja minden ellenkező propagandával ellentétben széles körű, hiszen a karnak tagja minden állami fenntartású köznevelési intézmény pedagógusa.
A választás és a küldöttek, a tisztségviselők megválasztása transzparens módon történt, hiszen elektronikus szavazással tehették meg mindezt önkéntesen a pedagógusok. Az elektronikus regisztrációt követően az önkéntes jelöltek jelentkezése, a jelöltállítás lezajlott, közülük lehetett és kellett megválasztani az alakuló küldöttgyűlés küldötteit, valamint a tisztségviselőket. Csak tájékoztatásul mondom, hogy a választási folyamatra jogorvoslati kérelem nem érkezett, így az abban részt vevők abszolút megfelelőnek és jónak tartották ezt az elektronikus és egyébként transzparens módon nyílt eljárást.
A kar megalakulását követően megszervezi szakmai tagozatait, területi és megyei szerveit, ezeken keresztül pedig támogató javaslatokkal, szakmai érvekkel képes és alkalmas lesz arra, hogy minden magyarországi pedagógus véleményét, javaslatát, szakmai álláspontját a köznevelési törvény módosításaihoz vagy olyan szakmai javaslatokhoz, amelyeknek a köznevelési törvény tartalmi kereteit ki kell tölteni, megtegye.
Ilyen széleskörűen reprezentált hozzászólási, javaslattételi lehetősége a magyar pedagógustársadalomnak korábban nem volt. És ahogy képviselőtársam említette, nem hagyomány nélküli az ilyen jellegű szakmai kamaráknak, szakmai testületeknek a jelenléte. Valóban, az is igaz, hogy az elmúlt évtizedekben a szakszervezetek mintha egy kicsit szereptévesztésben lettek volna, és a munkajogi, közalkalmazotti érdekérvényesítés során egy picit visszaélve az érdekképviseleti lehetőségeikkel, szakmai tekintetben is próbáltak hangot adni véleményüknek. De ez a vélemény nem tükrözte a teljes pedagógustársadalom szakmai véleményét, álláspontját a mindenkori köznevelési rendszert érintő változásokról vagy az azok szakmai tartalmát érintő kérdésekben.
Számítunk a kar véleményére, együttműködésére köznevelési kérdésekben. Ez a hiánypótló szervezet lesz alkalmas arra, hogy a köznevelés irányítását, a közoktatást irányítók feladatát szakmai javaslatokkal ellátva, tartalmát tekintve fontos kérdésekben a gyakorló pedagógusok álláspontját közvetítve az államtitkárság és a jogalkotó felé, valóban képviselni tudja a magyar pedagógusok szakmai érdekeit és a magyar köznevelés jobbítását, tartalmi megújítását célzó szándékait.
Valódi és szakmai alapú tartalmas együttműködésre van szükség, ehhez az államtitkárság nevében valóban eredeti és igazi partnerséget vállaltam a Nemzeti Pedagógus Kar alakuló küldöttgyűlésén. Én is e helyről szeretnék gratulálni a megválasztott tisztségviselőknek, jó munkát kívánni nekik, és várom a jó és bizalomra épülő együttműködést a magyar Nemzeti Pedagógus Karral.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me