DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Ha egy mondatban kellene válaszolnom, akkor azt mondom: igen, egyetértek önnel. Az a kérdés, amit feltett, „Összefogással az élhető vidékért, a magyar megmaradásért” - igen, összefogással lehet mindezt elérni. Ugyanakkor van egy régi magyar bölcsesség, egy régi magyar mondás: közös lónak túros a háta, illetve emlékeznek, hogy a szövetkezetek kényszerű alakításával milyen tapasztalatai voltak a magyar gazdáknak. Emiatt nehéz folyamatokról van szó, ugyanakkor teljességgel egyet lehet érteni azzal, hogy az összefogásnak milyen jelentősége kell hogy legyen.
A magyar kormány pontosan ezért kiemelt célként kezeli a termelői összefogás elősegítését, ennek érdekében a termelői csoportok és termelői szervezetek támogatása az elmúlt évek során folyamatos volt. Az elmúlt négy évben a zöldség-gyümölcs termékpályán működő szervezetek számára - uniós támogatásokkal együtt - összesen közel 24 milliárd forint támogatást fizettünk ki beruházásaikhoz és működésükhöz. 2011-től e szervezetek versenyképességének növelése érdekében 5 százalékról 25 százalékra emeltük a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházásaihoz nyújtandó nemzeti támogatás arányát, aminek hatására az ágazatban a termelői szervezettség meghaladta a 17 százalékot. A mezőgazdaság más ágazataiban működő termelői csoportok az elmúlt négy évben - az uniós támogatással együtt - összesen 10 milliárd forint, közösségi célokra szabadon felhasználható működési támogatásban részesültek.
Egyes EMVA-pályázatoknál - mint például a fiatal gazdák induló támogatása, az ültetvények korszerűsítése vagy a kertészetek korszerűsítése - szintén előnyt jelent a termelői szervezetekben való tagság, hiszen az a pályázat elbírálásakor többletpontszámot jelentett. A legutóbb megtartott visegrádi 4-ek mezőgazdasági miniszteri találkozóján és a mezőgazdasági és halászati tanácson a termelői csoportok számára a jelenleginél kedvezőbb uniós eszközök alkalmazását szorgalmaztuk annak érdekében, hogy a termelői szervezettség tekintetében felzárkózhassunk az EU (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) e szempontból vezető tagállamaihoz, és javítsuk a hazai termelők piaci pozícióit.
Köszönöm szépen kérdéseit. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me