DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Múlt hétfőn, június 16-án önök megemlékeztek Orbán Viktor ’89. június 16-i beszédének 25. évfordulójáról. Ezzel egyidejűleg Tasnádi László főhadnagy, a BRFK állambiztonsági szervének III/II. osztálya C alosztályának megbízott vezetője Orbán Viktor kormányának rendészeti államtitkára lett 25 évvel később. (Novák Előd: Szégyen!)
Mivel foglalkozott ez az alosztály? A belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelésével és a kiemelt népgazdasági objektumok védelmével.
Az újratemetésen ’89-ben Tasnádi László a Heti Válasz 2009-es cikke szerint operatív tisztként két ügynökkel tartott kapcsolatot, és kért tőlük jelentést. Tasnádi rendészeti államtitkár a múlt héten a következőképpen reagált: „Nem mondok le, nincs miért.” Mondhatta volna azt is: na és? Mondhatta volna azt is, nincs okom arra, hogy bármilyen oknál fogva szégyenkezzek ezért. Nem mondta ezt, mert ezt Medgyessy Péter mondta. Mi volt az önök érve az aktanyilvánossági törvénnyel szemben? Hogy ne az ügynökökön verjük el a port. Ezek után mit mond Tasnádi államtitkár? Tehát az, hogy ügynök voltam, természetes dolog.
Tisztelt Államtitkár Úr! A következőkre lennék kíváncsi, először is szeretném föltenni azt a kérdést, amit 2002. június 19-én Rogán Antal föltett e falak között: „Büszke lehet-e az ember arra, ha ennek a titkos rendőrségnek tisztje volt, vagy nem lehet büszke arra, hogy ennek a titkos rendőrségnek tisztje volt?” Hányan vannak még, akik a rendszerváltás utáni kormányokban a kommunista állambiztonság tisztjeiként szolgáltak? (Novák Előd: Nem tudhatjuk. Titkos.) Mikor lesz nyilvános, hogy ’89 után hány volt állambiztonsági tiszt szolgált a különböző kormányokban? Egyetért-e egy lusztrációs törvénnyel, államtitkár úr? (Az elnök csenget.) Támogatná-e a kormány azt, hogy kommunista állambiztonsági tisztek soha ne tölthessenek be kormányzati funkciót Magyarországon?
Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me