HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Ha az ön minisztere a múltkori szóbeli kérdésemre adott válaszainak szavaival élhetek, akkor most azt mondom, hogy nagy örömömre szolgál, hogy ismét a hazai hulladékgazdálkodásról tehetek fel kérdést. Megfogadtam ugyanis a tanácsot, és tovább tájékozódtam a kérdéskörben. Először is, az ön minisztere a múltkori válaszában szó szerint azt mondta: „A magyar hulladékgazdálkodás rendszere működik, a környezetvédelemnek fontos része.” Amennyiben így van, akkor csak egy kérdésem maradt: önök szerint tényleg működőképes az a rendszer, amelyik a sokszorosát igényelte annak az összegnek, amit a rezsicsökkentés miatti veszteségének a kompenzálására fordíthat?
(15.50)
A valós helyzet ugyanis az, hogy az állami és önkormányzati hulladékgazdálkodási cégek nagy része már a hulladéklerakási járadékot is képtelen fizetni a rossz és elhibázott rendszer miatt.
A szolgáltató cégek többsége a végtartalékai felélését folytatja éppen napjaiban. A baj nemcsak az, hogy a kompenzációs felosztásról még nem sikerült dönteniük, hanem az, hogy azt sem tudni, honnan teremtik elő az igényelt összeget. A veszteségek fedezetéül szolgáló kompenzációs alapjának egy részét ugyanis elvben a hulladéklerakási járadékból kéne fedezniük. Ezt azonban, amint jeleztem, a csőd közelében lévő nonprofit cégek nem tudják fizetni. Így viszont veszélybe kerül az egész ágazat, megszűnhet a szolgáltatás, és munkahelyek százait veszíthetjük el. És ezt nemcsak én állíthatom, hanem a szakmai szervezetek és most már a TÖOSZ is, amiben az önök polgármesterei vannak.
Tudvalevő az is, hogy a hulladékgazdálkodásról szóló törvényből eredően pár hét múlva, július 1-jével az összes szolgáltatási szerződés megszűnik, és újakat kell kötni. Már most is arról szólnak a hírek, hogy több mint 300 település számára kell kijelölni a katasztrófavédelemnek a szolgáltatót. Fura helyzet az, hogy önöknek a működő hulladékgazdálkodási rendszer az, amikor a katasztrófavédelem végzi a szemétszállítást.
Ezért újra kérdezem önt: önök szerint tényleg működőképes ez a rendszer? Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me