BÁNKI ERIK,

Full text search

BÁNKI ERIK,
BÁNKI ERIK, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy nagyon fontos törvényjavaslat fekszik előttünk, ezért engedjék meg, hogy elsőként megköszönjem a kormánynak, az újonnan kormányba került igazságügyi miniszternek, hogy első döntéseinek és első lépéseinek egyike volt, hogy ezt a lakosság szempontjából, és azt gondolom, hogy egyébként a pénzintézetek szempontjából is fontos törvényjavaslatot a parlament elé terjesztette. Miniszter úr, köszönjük szépen, képviselőtársaim nevében is.
Ahogy már azt a korábbi lépésekben láthatták, az Orbán miniszterelnök úr által vezetett előző kormány, a nemzetközi együttműködés kormánya is foglalkozott több lépcsőben ezzel a kérdéssel, és igyekeztünk a devizahitelesek problémáit kezelni, és nyilvánvalóan a költségvetés teherviseléséhez igazodva több lépésben megmenteni őket attól a helyzettől, amelybe a korábbi szocialista kormányok, a Bajnai- és a Gyurcsány-kormányok sodorták. Hiszen nem szabad elfelejtenünk azt, hogy ezzel az egész kérdéskörrel nem kellene foglalkoznunk akkor, hogyha megmaradt volna az a támogatási rendszer, amelyik még a 2001-2002-2003-as időszakban működött, tehát az első polgári kormány idején került bevezetésre, amikor is az állam által támogatott forinthitelekkel tudott a lakosság egy nagyon komoly ingatlanvásárlási programba fogni, ami a hazai gazdaságot felpörgette, felélénkítette, a hazai építőipart meglendítette, azon túl egy olyan korrekt, kezelhető hitelkamatmértéket biztosított a társadalom számára forintban nominálva, amely kizárt mindenféle árfolyamkockázatot. Sajnos ez a kedvezményes lakáshitelrendszer megszűnt, jött helyette egy olyan kormányzati kommunikáció - mondom még egyszer, mind a Gyurcsány-, mind a Bajnai-kormányok idején -, amelyik kifejezetten az embereket a devizahitelek felvételére sarkallta, és az emberekkel elhitette azt, hogy ez egy olyan, egyébként kockázatmentes hitellehetőség, amely jóval olcsóbb, mint a piacon elérhető forinthitelek szintje.
Tehát ezek az előzmények juttatták el oda a magyar társadalmat, hogy családok százezrei kerültek reménytelen helyzetbe, olyan helyzetbe, amelyben nem tudták fizetni a törlesztőrészleteiket. Még egyszer mondom, ennek a segélycsomagnak vagy ennek a devizahiteleseket megsegítő csomagnak egy nagyon fontos része az a törvényjavaslat, amely rendezi azt a tisztességtelen szabályozást, amellyel a bankok a hitelesek részére önkényesen állapítottak meg új és új feltételeket, amelyek nyilvánvalóan jelentős költségnövekedést jelentettek számukra.
A törvényjavaslat szerint a pénzügyi intézményeknek meg kell vizsgálniuk a javaslat hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződések körében alkalmazott általános szerződési és egyedileg meg nem tárgyalt feltételeket, valamint azt is meg kell vizsgálni, hogy tartalmaznak-e egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét biztosító, a szerződések részévé váló vagy egyedileg meg nem tárgyalt szerződéses kikötést is.
Arról beszéltünk korábban is, hogy nem volt megfelelő tájékoztatás. Az emberek, amikor a hitelszerződéseket aláírták, és amikor ezek a kölcsönök számukra folyósítva lettek, akkor nem lettek felvilágosítva arról, hogy milyen módon, milyen árfolyamon fogják számolni nekik a havi törlesztőrészleteiket, sőt azt sem tudták, hogy az árfolyamkockázatokat milyen szintig kell nekik saját maguknak viselniük.
(18.00)
A javaslat rendelkezik a folyamatban lévő perekről is. Nagyon fontos kérdés, hogy azokat a pereket, ahol a vita az árfolyamrésről, illetve az egyoldalú szerződésmódosításoknál a kamatköltség- és díjemelésről folyik, felfüggesztik. A törvényjavaslat első része annak a folyamatnak, amely során teljesen kivezetik a devizahiteleket. Mind a miniszterelnök úr, mind Varga Mihály gazdasági miniszter jelezte, hogy karácsonyig szeretnénk elérni azt az állapotot, hogy Magyarországon egyetlen hitelesnek se legyen devizahitele, mindenki megkapja azt a lehetőséget, hogy ezt a hitelét forintosítsa. Ezt követően a mostani törvényjavaslat megtárgyalása után is további lépésekre lesz szükségünk, hiszen önmagában a mostani javaslat még nem tud minden kérdéssel foglalkozni. Tehát arra kell számítania a parlamentnek, hogy ősszel, a szeptemberi ülésszakot követően további lépések következnek, további olyan törvényjavaslatokat kell majd megtárgyalnunk a Ház előtt, amelyek végigviszik ezt a folyamatot. Nagyon bízunk abban, hogy egy olyan szabályozás, egy olyan törvény születhet majd ebben a kérdésben, amely pontosítja és véglegesíti, hogy hogyan kell elszámolniuk egymással a bankoknak és az ügyfeleknek. Végül pedig reményeink szerint megszületik majd a devizahitelek végleges kivezetéséről szóló jogszabály is. Tehát arra kell készülnünk a Házban, hogy az ősz folyamán is ezzel a nagyon fontos kérdéssel több ütemben foglalkoznunk kell.
Igazából a mostani előttünk fekvő javaslatnak három fő pillére van. Ezek közül az első az árfolyamrés kérdése. Itt mérlegelésre nincs lehetőség, a Kúria egyértelműen rögzítette, hogy semmis az a kikötés, mely szerint a kölcsön felvételekor a deviza vételi, visszafizetéskor pedig érdekes módon a deviza eladási árfolyamán kell számolni. Ez egy nagyon érdekes kérdés. Itt van az az árfolyamrés, az a hihetetlen nagy költséghányad, amelyet egyértelműen a hitelesekre terheltek a bankok. Érdekes módon, ha megnézzük azokat a hitelszerződéseket, amelyeket például a vállalati szférában kötöttek, hogy, hogy nem, képesek voltak arra a bankok, hogy deviza-középárfolyamon számoljanak el az ügyfelekkel, ami természetesen egy sokkal tisztességesebb és a hitelfelvevők számára gyakorlatilag sokkal költségkímélőbb megoldás lehet. E helyett a passzus helyett az új gyakorlatnak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyama fog belépni. Ez azért fontos, mert ebben a kérdésben nem az egyéneknek kell majd pereskedniük, hanem az állam írja elő az átszámítási kötelezettséget.
A bankoknak ezt a törvény hatálybalépésétől számított 90 napon belül el kell végezniük. Az átszámítás jogszerűségét, hogy hiba ne essék a számításokba, a Magyar Nemzeti Bank mint bankfelügyelet hivatalból fogja ellenőrizni. Az ősszel benyújtandó jogszabálycsomag már tartalmazza majd az árfolyamrés konkrét elszámolását, vagyis azt, hogy a bankoknak minden egyes szerződés esetében hogyan kell elszámolniuk a fogyasztókkal.
A javaslat második pillére az egyoldalú szerződésmódosítások ügye. Itt érdemes felidézni, hogy a gazdasági válság időszakában a bankok egyoldalúan emelték a kamatot, a költségeket és mindenféle, a hitelszerződésekkel kapcsolatos díjat is. Az egyoldalú szerződés módosítására elviekben van ugyan lehetőség, de annak van egy feltételrendszere, és a jogegységi határozat is tételesen felsorolja ennek az elemeit. Le kell szögeznünk, hogy a szerződésmódosítások csak akkor tisztességesek, ha ezeknek a feltételeknek maradéktalanul megfelelnek. A gyakorlati tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy a hitelszerződések döntő többségében ez az egyoldalú szerződésmódosítás nem a fent hivatkozott menetrend szerint történt meg. Az eddigi gyakorlattal ellentétben így a törvény elfogadását követően a bankokra hárul az a bizonyítási teher, hogy igazolják, az általuk végrehajtott módosítások megfelelnek azoknak az elveknek.
Ezekkel a szabályozásokkal sikerül elkerülni, hogy több százezer per zúduljon a bíróságokra, ugyanakkor mivel ezek komoly jogkövetkezménnyel járó jogviták, a tervezet arról is rendelkezik, hogy peres eljárás esetén minden fellebbezési fórumot - fővárosi törvényszéket, táblabíróságot és a Kúriát is beleértve - végigjáró eljárásról van szó. Irányadóak a polgári perrendtartás szabályai lesznek azzal, hogy ezekben az ügyekben a tervezet rövidebb határidőkkel és gyorsabb eljárást rögzít, és kizárólag az említett klauzulák tisztességéről lehet majd a vitát lefolytatni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az előterjesztés harmadik pillére a folyamatban lévő eljárások, árverések, perek és végrehajtási eljárások felfüggesztése. Mint ahogy mondtam, az összes olyan esetben, amely a törvény hatálya alá tartozik, felfüggesztésre kerülnek az eljárások, éppen annak érdekében, hogy a bíróságokat is tehermentesítsük, és a fordított bizonyítási eljárás révén a bankokat bevonjuk, és nekik kelljen igazolniuk azt, hogy a részükről ezek az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességesek voltak. Azt reméljük, hogy e törvényjavaslat elfogadásával az a körülbelül ötszázezer még vitatott hitelszerződés, amely komoly terheket jelentett az előző időszakban is a hitelt felvevő magyar állampolgárok részére, rendeződik, a korábbi költségek elszámolásra kerülnek, a bankok azokat a költségeket, amelyeket az egyoldalú szerződésmódosításokkal jogosulatlanul róttak az ügyfelekre, illetve az árfolyamváltozásból származó többletterheket visszafizetik. Ezáltal egy nagyon komoly tehertől tudjuk megszabadítani a magyar állampolgárokat, azokat az ügyfeleket, akik devizahiteleket vettek fel.
Ezért kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a törvényjavaslatot, és nagyon bízom abban, hogy e törvényjavaslat elfogadását követően valamennyi vitás kérdésben gyors, hiteles és egyértelmű eljárás következik, amely a fogyasztók, a hitelt felvevők érdekeit minden esetben kiemelten szem előtt tartja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me