BURÁNY SÁNDOR,

Full text search

BURÁNY SÁNDOR,
BURÁNY SÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP a Kúria döntését üdvözölte. A Kúria döntését üdvözöltük, hiszen világossá tette, hogy mi az a banki hiba, amely miatt egy egységes jogértelmezéssel a devizahiteles-problémacsomagban rendet kellett vágni. Üdvözöljük azt, hogy kimondta a Kúria, mik azok a tisztességtelen elemei a szerződéseknek, amelyeket a bankok nem alkalmazhatnak a jövőben, és amelyekért a terheket vállalniuk kell. Ez a törvényjavaslat a Kúria döntésének átvezetését jelenti, ezért a jogszabály az MSZP támogatását élvezni fogja. Élvezni fogja, hiszen a devizahiteles-problémacsomag egy részének megoldásával enyhít a terheken, ha nem is oldja meg magát a problémát. Enyhít a terheken, hiszen ki fogja mondani az Országgyűlés, hogy a bankoknak a tisztességtelen szerződésekért és az egyoldalú módosításért fizetniük kell, az ügyfelet ezért kártérítés illeti meg.
Ugyanakkor világossá tettük és tesszük most is, hogy ez a megoldás az egész problémahalmaznak egy kisebbik részét oldja csak meg. Az MSZP javaslata az, hogy a kormány minél előbb nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amely az egész devizahiteles-problémát kezeli. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a teljes megoldást először tavaly őszre ígérte a Fidesz, aztán a Kúria döntésére hivatkozva ezt idén tavaszra tolta. Most már nyár van, és most azt mondja a Fidesz, hogy a teljes megoldással meg kell várnunk az őszt. Reméljük, az idei őszre gondoltak, és nem a következő vagy még távolabbi őszre.
Szögezzük le ugyanakkor, hogy a devizahiteles-problémacsomag fő eleme nem az árfolyamrés, hanem az árfolyamkockázat és maga az árfolyam. Ismeretes, de kevésbé hangoztatott tény, hogy 2010 áprilisában, közvetlenül a kormányváltás előtt egy euróért 265 forintot kellett fizetni. Ugyanezért az euróért most olyan 307-309 forintot kell fizetni, attól függően, hogy a napi árfolyamok hogy mozognak.
(18.10)
2010 áprilisában egyetlen svájci frankért 185 forintot kellett fizetni a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján, ez könnyen ellenőrizhető. Itt a romlás még drámaibb, hiszen a mai napon a svájci frankért 254 forintot kellett fizetni, ha valaki vásárolni szeretett volna.
Négy év fideszes kormányzásnak az egyik nyilvánvaló kára a forint gyengesége. Szeretném arra emlékeztetni a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a forint 2010-ben, a kormányváltást követően először két fideszes képviselő nyilatkozata alapján rendült meg, egyikük azóta külgazdaságért felelős államtitkári rangot kapott a legfrissebb Orbán-kormányban; az volt az első mélyütés a válság után rendbe tett forint esetében, és a forint azóta sem tért magához, köszönhetően a következetlen, sokszor kiszámíthatatlan gazdaságpolitikának és egy olyan felelőtlen szemléletnek, amely során a kormány a forintot sorsára hagyta.
Az elmúlt években hónapról hónapra követhettük a forint gyengülését, és nagyon sokáig azt hihettük, hogy egyszerűen csak tehetetlen a kormány, egyszerűen csak nem tartozik a prioritásai közé, második, harmadik helyen állhat legfeljebb a gazdaságpolitikai szempontrendszerben a forint erősítése vagy a forint értékállóságának megvédése, és tehetetlen egyszerűen a folyamatokkal szemben.
Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy erről szó nincs, emögött egy tudatos kormányzati döntés húzódik meg, amelyet Varga Mihály miniszter úr el is ismert a Költségvetési bizottság ülésén: kerek perec kijelentette, hogy a forint árfolyamának kérdése, a forint erőssége vagy gyengesége tekintetében a kormány nem rendelkezik feladatkörrel, ezt a piaci folyamatok alakítják. Ez súlyos tévedés, egyébként következetlenség is, hiszen a Fidesz ellenzékben egyáltalán nem ezt gondolta, ez számos nyilatkozatból tetten érhető volt. Hogy csak a legemlékezetesebbet említsem: a Fidesz ellenzéki álláspontja szerint 300 forint fölötti euróárfolyamnál a kormánynak mennie kell. Ha önök következetesek lennének, akkor most elmennének. De nem, most azt mondják, hogy a kormánynak nincs dolga a forinttal, ami egészen egyszerűen képtelenség.
Magyarország mindenkori kormányának igenis dolga a Magyar Nemzeti Bankkal közösen a forintot védeni, nem sorsára hagyni kell a forintot, hanem a lehetőségekhez képest, a piaci folyamatok által adott lehetőségeken belül erősíteni. De a forint nem erősödik, hanem gyengül, mert a kormány ebben a kérdésben nem csinál semmit, szemmel láthatóan jó neki ez az állapot. Csak ez az állapot családok százezreinek katasztrofális állapotot jelent, mert ha ma is 265 forintba kerülne az euró, ma is 185 forintba kerülne a svájci frank, akkor kevesebb ilyen törvényjavaslattal kellene az Országgyűlésnek bíbelődnie, mert ezek a családok tudnák fizetni a havi törlesztőrészleteket.
Ezek a terhek azért elviselhetetlenek elsősorban, mert közben bedőlt a forint, és az, hogy bedőlt a forint, az önök gazdaságpolitikájának köszönhető elsősorban. Ahogy az is egyértelmű, hogy a mi régiónkban négy év fideszes kormányzás után a forint lett a legsebezhetőbb valuta: bármi történik a világban, a forint sokkal nagyobb mértékben gyengül, mint a régió többi valutája.
Ezért az MSZP azt javasolja, hogy a kormány ezen a téren ne legyen tétlen, és avatkozzon be a folyamatokba. Azt javasoljuk, hogy a kormány igenis vállaljon felelősséget és terheket a devizahiteles-problémacsomag rendezéséből. Azt javasoljuk, hogy a presztízsberuházások elhalasztásával, törlésével hozzon létre egy pénzügyi alapot - a mi számításaink szerint ez több százmilliárd forint is lehet -, és ennek a pénzügyi csomagnak a terhére igenis vállaljon részt a nehéz helyzetbe került családok devizahitel-terheinek mérséklésében. Azt javasoljuk továbbá, hogy a kormány aktívan segítse azt elő, hogy a bajba jutott hitelesek egy lízingszerződéssel kiválthassák a mostani devizahiteleket, és így adósból bérlővé válva otthonukban maradhassanak, ne kelljen ingatlanuktól megválni.
Összegezve tehát, előrelépésnek tartjuk, hogy a Kúria döntését követően a kormány a javaslatával világossá tette, hogy a tisztességtelen szerződésekért és módosításokért a bankoknak vállalnia kell az anyagi felelősséget. De nem tartjuk elegendőnek ezt a lépést a probléma kezelésére, és nem tartjuk elegendőnek azt a kormányzati magatartást, ami széttárja a kezét, ha a forint árfolyamáról van szó, ahelyett, hogy aktív gazdaságpolitikával, kiszámítható, a magyar gazdaság növekedését segítő gazdaságpolitikával a forintot újra helyzetbe hozná, és ezzel a problémát érdemben kisebbítené. Ezekkel a javaslatokkal tudjuk támogatni ezt a törvényjavaslatot, hölgyeim és uraim.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me