Z. KÁRPÁT DÁNIEL,

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL,
Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy fájdalom számomra, hogy a KDNP nem kívánja magát képviseltetni a vitában, főleg azt figyelembe véve, hogy a magáncsőddel kapcsolatos kampánykiszólásai már a 2010-es kampány előtt egyébként az én személyes nagy tetszésemet elnyerték, tehát úgy érzem, indokolt lett volna ebben a nagyon fontos vitában részt venni.
Veszek egy nagy levegőt ugyanakkor az MSZP különböző, a devizahiteles-krízist érintő megnyilvánulásait hallgatva és a felelősök keresésén túllépve, én most megpróbálok itt szakmai téren arra szorítkozni, ami előttünk van, de még inkább arra, ami nincsen előttünk, hiszen nagyon erős bennem a gyanú, hogy ez az előterjesztés, ami itt van előttünk, nem a Kúria döntését követően született. Ezt nem a Kúria döntését követő napon kezdték el megírni kiváló kodifikátorok, nem akkor ugrottak neki kiváló szakemberek.
Még egyszer mondom, ez egy gyanú, hiszen nem látok bele az önök folyamataiba, de azt vélelmezem, nagyon erősen vélelmezem, hogy egy jól átgondolt, nagyon jól kimunkált és már korábban elkészült vagy előkészített javaslatcsomag van előttünk. Nem azt akarom én ezzel mondani, hogy a kormányzat presszionálta esetleg a Kúriát annak érdekében, hogy alátámassza egy döntéssel a már korábban kitalált javaslatcsomagját, de azt mondom, hogy bizonyos tekintetben kilóg a lóláb. Mégpedig a tekintetben lóg ki a lóláb, hogy egyes bankok kevésbé járnak rosszul ezzel a javaslatcsomaggal, és teljes körű banki közteherviselés akkor sem következik be általa, ha a Jobbik egyébként természetszerűleg támogat bizonyos olyan csomagrészeket, amelyek ebben benne vannak, tehát egy végrehajtási moratóriumot - általunk is harmincötször sajtótájékoztatón elmondott, bejelentett dolog - nagyon furcsa lenne, ha nem támogatnánk.
Tehát semmiképpen nem próbálok az ellendrukker szerepében feltűnni, hiszen ami itt előttünk van, annak a jó része indokolt, a jó része jól kimunkált és a jó része alátámasztható. Arról is szeretnék majd pár szót szólni, ami hiányzik belőle, de állítom, hogy nem a Kúria döntése után született ez meg. Az alapelvekről egyébként már korábban is volt szó, tehát az állításom vélhetően nem áll távol a valóságtól.
De azt el kell hogy mondjuk, hogy ha megvizsgáljuk azt, ami előttünk van, akkor mire utalhatunk. Lenne egyetlen tuti megoldás, ami a teljes devizáskrízist rendbe teszi: ez az, ha azon a forintárfolyamon, ami a felvétel napján jellemző volt, mindenkinek átszámolnák a hitelét, mint ha forinthitel lett volna, hiszen a bankok többsége a bírósági perekben a gyakorlatban az igazolást a mai napig nem tudja bemutatni arról, hogy történt-e devizabevonás; nagyjából egyötöde annyi történt, mint amennyit kihelyeztek.
Ha viszont ezt a csodafegyvert, amit a Jobbik 2011 óta szorgalmaz, a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását, meg akarná lépni a kormányzat, mondjuk, teszem azt, ősszel - és azért feltételezem, most már tudja a kormány, hogy mit akar majd szeptemberben csinálni. Nem is merek olyanra gondolni, hogy önöknek fogalmuk sincs arról, hogy végigtárgyalják a Bankszövetséggel a nyarat, és mi lesz annak a vége. Arra meg pláne nem szeretnék gondolni - mint ahogy sokszor előfordult -, hogy a Bankszövetséggel önök tárgyalgatnak három hónapot, aztán teljesen más lesz az akaratuk, mint annak előtte volt, hiszen ilyet a szocialista kormányok alatt folyamatosan tapasztaltunk, az önök kormányzása alatt pedig szünet nélkül, tehát nagyjából ennyi volt a különbség.
Elmondhatjuk tehát, hogy valószínűleg önök már tudják, hogy mire készülnek szeptemberben. Ha a teljes körű megoldást választanák, amit a Jobbik erőltet, a felvételkori árfolyamon történő forintosítást, akkor ezt a játszadozást vélhetően most nem folytatnák. Hát miért nyúlnának akkor árfolyamréshez, miért beszélnek árfolyamkockázatról, ha önök úgyis ezt teljeskörűen rendeznék ősszel?
(18.20)
Akkor megkérdezem még egyszer, miért akarnak nyaralni menni. Hová készülnek? Hiszen most egy jól előkészített törvénycsomaggal, a felvételkori árfolyamon forintosítva ezt az egészet le lehetne rendezni, és a szennyező fizet elve alapján mindent visszahárítani a károkozók nyakába. Ha viszont önöknek nem ez a céljuk, mert erős a gyanú, hogy már tudják, mit akarnak csinálni szeptemberben, és most nem afelé indulnak el, ami a jó megoldás volna, akkor adódik a kérdés, hogy milyen háttéralkut kötöttek, vagy egyáltalán milyen lobbi és milyen erőviszonyok azok, amelyek rákényszerítik önöket arra, hogy bár most itt valóban elvegyenek a bankoktól, százmilliárdos nagyságrendű, tetemes összeget, még egyszer mondom, a Jobbik programja alapján, és én ezt csak támogatni tudom, de mégis, alapszinten nem nyúlnak hozzá a rendszerhez. Mert mi lesz az infláció és az árfolyamnövelt tételek közötti hatalmas pénztömeggel? Azzal a pénztömeggel, amit ennek alapján is a bankok indokoltan maguknál tarthatnak, miközben ennek semmiféle reális alapja nincs.
A bankoknál egy forint sem maradhatna, amit indokolatlanul vettek el az emberektől. És a vicc az, hogy ezt Rogán Antal elmondja sajtótájékoztatón, és nem ez köszön vissza előttünk a papíron. Nem az van benne, hogy az összes indokolatlanul elvett forintot vissza kell utalni az embereknek, és bankok, kaptok erre 30, 60 vagy 90 napot. Hanem az van benne, hogy állítólag a Kúria döntése után menve, de még egyszer mondom, állítom, hogy sokkal hamarabb kész volt ez a törvénycsomag, mint ahogy a Kúria döntött volna, bizonyos tételeket visszaengednek, az árfolyamrést esetleg visszaverik, pár tételt visszavernek a bankokon, csak hogy egy dolgot elkerülhessenek, azt, hogy forint alapon kelljen a felvétel napjának árfolyamán elszámolni ezt az egészet. Mert az lenne az igazi érvágás a bankoknak, az lenne az igazi tehertétel, de önök ezt valamilyen lobbi vagy háttérerő folytán nem merik felvállalni, továbbra sem merik. Sajnálatos módon a többéves huzavona folytatódik. Ha önök ezt 2010-ben, az akkori kormányváltáskor, amikor szintén kétharmaduk volt, rendbe tették volna, meglépték volna, az ország több mint ezermilliárd forintot spórolt volna ezen a rendbetételi folyamaton.
Kicsit el vagyok képedve, amikor az MSZP rendszeresen és rendre visszahozza a forintárfolyam kérdését. Nagyon fontos kérdés, egy olyan fontos szakmai kérdés, amiről lehetne vitatkozni. De azt önök sem gondolják komolyan, hívják a kormányt MSZP-kormánynak, hívják Fidesz-KDNP-kormánynak, hogy kizárólagosan és ők egymaguk egy Európai Unióba szuszakolt és egyébként globalizált pénzpiacon egyedül képesek befolyásolni a forintárfolyamot. Tárgyalgatnak, leülnek a spekulánsokkal, és meggyőzik őket, hogy gyerekek, ne indítsatok támadást Magyarország ellen? Lehet, hogy önök abban szocializálódtak, hogy jóban vannak bizonyos nemzetközi szervezetekkel, és akkor az országot esetleg kevesebb spekulációs támadás éri, de a világ, a valóság nem ilyen. Nem képes egy nemzetállam kormánya az Európai Unión belül egymaga befolyásolni saját valutájának árfolyamát. Abszolút szakmaiatlan tehát, amit mondanak, mindenféle szakmai alapelvtől távol áll. De még lehetne is vitatkozni róla, csak nem ezen kérdéskör kapcsán.
Hiszen ezen kérdéskör kapcsán annyi jelenthető ki, hogy igen, van az országnak ráhatása átgondolt gazdaságpolitikával a saját valutaárfolyamára is, de azok a minősített átverések, az az évszázad csalása, ami itt történt, és annak részbeni deklarálása még ezáltal is, ami előttünk van, tökéletesen elfogadhatatlan. Legalább ki kéne jelenteni azt, hogy ezek a bankok, ezek a pénzintézetek nem a banki alaptevékenységet végezték, tehát nem hitelezték a gazdaságot tisztességesen. Ha, mondjuk, kisvállalkozókat hiteleztek volna, akkor mi szükség lenne a Magyar Nemzeti Bank növekedésösztönző programjaira vagy a különböző mikrovállalkozói programokra? Tehát elmondhatjuk azt, hogy nem látták el a funkciójukat ezek az intézetek, nem a vállalkozói szférából, nem a prémiumügyfelekből kívántak meggazdagodni, hanem a lakossági átlag, normálisan a bankszámláját és a bankját használó polgárokat terhelték indokolatlan módon.
Ez, amit önök letettek az asztalra, ezt az indokolatlan terhelést nem csinálja vissza. Ez nagyon kis részét kozmetikai jelleggel, de egyébként mérhető részét és fontos részét visszacsoportosítják, amit én csak támogatni tudok. De az a gyanú bennem, hogy ha önök a Jobbik nyomvonala mentén a felvétel árfolyamán forintosítani akarnák ezeket a hiteleket ősszel, és még egyszer mondom, nyilván tudják már, hogy mit akarnak ősszel csinálni, akkor nem tették volna elénk ezt a papírt.
Tehát egyértelmű, hogy többéves huzavona után, kétszeri Kúriára várakozás után, szánalmas Európai Bíróságra való várakozás után, különböző egyéb döntéshozó szervekre való várakozás után most egy újabb lépcsőfokot hoztak ide, ebbe a húzd meg-ereszd meg játékba, ami az önkormányzati választások előtt, szeptember első vagy második hetében abban fog kicsúcsosodni, hogy idehoznak elénk még egy csomagot, ahol valami, talán a piacihoz képest csökkentett árfolyamon megpróbálja forintosítani azokat a devizahiteleket, amelyeknél csak a felvétel napjának árfolyamáról lenne érdemes beszélni. Mert az aközötti és a, mondjuk, Rogán Antal által a Reutersnek előadott csökkentett árfolyam közötti különbséget egy az egyben lenyelhetik a bankok, az összes abból származó pénztömeget és nyereséget, ami nemcsak hogy elfogadhatatlan, de nagyon szánalmas üzenet a piac számára. Mert azt üzenné a piac számára, hogy Magyarországon a lakosságot legálisan ki lehet fosztani, és a mindenkori felügyelet és a mindenkori kormány nem képes, vagy ami még rosszabb, nem akar feldolgozni egy ilyen helyzetet, még most, visszamenőleges hatállyal sem.
Éppen ezért mondhatjuk el azt, hogy nagyon jó a végrehajtási moratórium részleges bevezetése, én ezt csak támogatni tudom. Nagyon jó az, hogy aki nem kedvezményes végtörlesztő volt, hanem mondjuk, a sima feltételek mellett tudott végtörleszteni, akár azon az áron, hogy egy nagyon nyomott ingatlanpiacon nagyon nyomott áron el kellett adnia a családi ingatlanját, az kapjon segítséget. Ezek tökéletesen támogatható dolgok, nem lesz vita közöttünk e tekintetben. Ott már igen, hogy a Jobbiknak volt azért jó sok más jobbító javaslata, soronkívüliséget, illetékmentességet terveztünk adni minden károsultnak, és ezt el is fogjuk érni, továbbá el kell mondjuk azt is, hogy a végrehajtási szakág teljes felülvizsgálata nélkül, akár állami monopólium alá vétele nélkül, ahogy Staudt Gábor képviselőtársam azt többször javasolta, nem nagyon képzelhető el a visszaélések tömegének lezárása.
De azt legalábbis akarnánk és követelnénk, hogy egy részleges végrehajtási moratórium mellett lépjen fel végre a kormányzat négyévnyi figyelmeztetésünk után az ellen, hogy magyar jogkövető állampolgárokat végrehajtónak nevezett behajtók vagy adott esetben félbűnözői csoportok éjszaka lakhelyen, munkahelyen, telefonon vegzáljanak, személyesen vegzáljanak, fenyegessenek, rettegésben tartsanak. Elfogadhatatlan ez nemcsak piacgazdaságban, de emberi alapon is elfogadhatatlan. És az, hogy önök négy éve nem lépnek fel érdemben ezen folyamattal szemben, egyenesen szánalmas. Tehát itt igencsak illene sürgős lépéseket tenni.
Látjuk mi azt, hogy a számítások szerint 100 vagy akár 300 milliárdos tételt is kitehet az, amit önök most így a bankokon látszólag levernek. Nagyon remélem, hogy ez az összeg valójában visszakerül az állampolgárok bankszámlájára, azt is remélem, hogy ez úgy első lépés, hogy lesz teljes körű megoldás, és a nyáron igenis vagy meggyőzzük magukat, vagy ki fogjuk kényszeríteni a teljes körű megoldást hosszú távon, ami a felvételkori árfolyamon történő forintosítás, még egyszer mondom, a szennyező fizet elve alapján.
De azt is el kell mondjuk, ha az állami felügyeleti rendszer most nem áll majd a helyzet magaslatán, a bankszektor és a piac beárazza ezt a veszteséget, aztán beépíti a termékeibe, és önök sem tesznek semmit ellene, mint ahogy nem tettek a tranzakciós illeték esetén sem, a banki különadó áthárítása ellen sem tettek semmit, még a távközlési adó részleges beépítését sem voltak képesek megakadályozni, akkor bizony ezt az egész hatalmas terhet pár év alatt a bankrendszer vissza tudja verni a lakosságon. Ezt viszont bármi áron meg kell akadályozni. Ebben a Jobbik értelemszerűen partner lesz. De ez nem megy az állami felügyeleti rendszer megerősítése, felvértezése és felkészítése nélkül arra az esetre, ha ez valóban bekövetkezik. Márpedig a bankok eddig minden egyes esetben megpróbáltak ilyen áthárítási formákkal élni.
Ma is elmondtuk, Volner János képviselőtársam normál kérdésben felvezette, hogy a tranzakciós illeték áthárítása hogyan történt meg. Nemhogy érdemi reakció nem született erre, de a kijelölt államtitkár látszólag nem is értette a kérdést. Tehát nem volt azon képességek birtokában, nem akarom megbántani, hogy érdemben reagáljon erre a nagyon fontos problémára. Ez nem bántás, van egy probléma előttünk, ami megoldatlan. Ezt meg kell oldani, személyi kérdésektől, kompetenciától függetlenül, és ezek a kérdések az önök érája alatt megoldatlanok. Százmilliárdokat hárítanak át indokolatlanul a lakosságra, és önök ezt tűrik. Az állami felügyeleti rendszer két dolgot csinál: vagy tűri, vagy pedig tenne valamit, de nincs hozzá eszköze, nincs hozzá pénze, fegyvere, paripája, tehát adni kell neki. Önöknek kéne adni neki, de nem adnak. Ez a helyzet jelen pillanatban.
Épp ezért azt mondom, hogy igen, ez a lépés használható lépés, mi ezt támogatni fogjuk, de csak abban az esetben van értelme a támogatásunknak, ha egyfajta végleges megoldás gyanánt legalább elgondolkodnak azon, hogy érdemes lenne a szennyező fizet elve alapján tényleg az utolsó forintig visszahárítani mindent a bankokra, az érintett bankokra. Tehát nem vérengző módon, tisztességes eljárások alapján, nem veszélyeztetve a piacot, de a bankok összesített tartalékállománya, az érintetteké, még mindig 20-30-szor akkora, mint amibe a teljes forintosítási folyamat kerülne.
Ezt érdemes azért szeptemberre észben tartani, és hosszú távon a kiváltó okokat is illene megszüntetni; mondok valamit: államilag támogatott otthonteremtési és bérlakásépítési programmal. A Jobbik programjában szerepel, mert a Jobbiknak volt programja az országgyűlési választásokra készülve (Dr. Schiffer András: Nekünk is volt.), volt még egy-két szervezet, akinek volt. A kormányzati erőknek annyi volt, hogy folytatjuk. Hát látjuk, folytatják, mert a devizahiteles krízis még mindig itt van előttünk. Önök majd elmennek nyaralni, és ősszel lesz valami, amiről még nem mondták meg, hogy micsoda, de addig a Bankszövetséggel tárgyalnak róla.
(18.30)
Tehát ez annyira nem megnyugtató helyzet azért egy átlagos devizahiteles család számára.
De el kell hogy mondjuk, egy otthonteremtési programmal, ahol minősített magyar vállalkozók bevonásával, a lehető legnagyobb mértékben magyar beszállítókra támaszkodva a bérlakásállományt sikerülne egy kicsit felturbózni, magyar fiatalok által elérhetővé tenni nyomott bérleti árakon, igenis el lehetne érni egy olyan helyzetet, hogy a devizahitelezéshez hasonló piaci katasztrófák kiváltó okait először csillapítsuk, aztán megszüntessük. Máshogy ez nem megy.
Önöknek van otthonteremtési soruk a költségvetésben, tudják, miről szól ez? Az árfolyamgát 2.0 állami lábának a kipótlásából. Tehát abból egyetlen árva új lakás nem épül Magyarországon; abból egyetlen fiatal pár sem tud beköltözni egy bérlakásba ahelyett, hogy az ingatlan megszerezhetetlenségének a tudatában inkább kivándorolna Hollandiába vagy Angliába. Mert ezért mennek el nagyon sokan Magyarországról, nem csak az alacsony munkabérek miatt.
Összességében: lennének alternatív piaci megoldások, gazdasági megoldások, és a Jobbik letette ezeket az asztalra. Vegyék le róla a Jobbik-logót, nyújtsák be a saját nevük alatt, mi meg fogjuk szavazni akkor is, csak történjen végre valami, mert önök négy éve húzzák a rétestésztát, és még mindig nem képesek megoldani ezt a problémakört. És sajnálatos módon most a Bankszövetséggel készülnek tárgyalni, aztán nyaralni készülnek, őszre pedig biankó csekket kívánnak aláíratni velünk. Ez az, ami elfogadhatatlan, nem pedig az, ami a papíron van, hiszen annak, még egyszer mondom, részleteit tudjuk támogatni, de csak akkor, hogyha a mögötte húzódó alapelvek és filozófia a valódi megoldás felé mutatnak, és nem egy választási kampány részét képezik.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik és az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me