DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Néhány mondatban kívánok szólni a Magyarországi nemzetiségek bizottsága által benyújtott azon törvényjavaslatról, amely a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény és a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény módosítását kezdeményezi. A javaslat célja egyrészt a magyarországi nemzetiségek jogainak erősítése, másrészt a választási eljárásban előírt szabályok olyan módon történő pontosítása, ami a nemzetiségi önkormányzati választások tisztaságát, az eljárás gördülékenységét hivatott biztosítani.
Engedjék meg, hogy a javaslat néhány pontját kiemeljem, először azon fogalmi pontosítást, amely előrelépést tesz a visszaélések elkerülése, a nemzetiségek választásának tisztaságának érdekében: 2019-től helyreállítja a korábbi szabályozást a nemzetiségi jelölő szervezetek legalább hároméves működési kötelezettségének előírásával. Fontos és előremutató változás, hogy a jelölő szervezetek a választási kampány lefolytatása érdekében - a korábbi szabályozással ellentetében - a jövőben három alkalommal kérhetnek adatszolgáltatást a nemzetiségi választópolgárokról.
A nemzetiségek jogairól szóló törvény másik módosítása, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által létrehozott és általuk fenntartott, főként kulturális és oktatási intézmények vezetői tagjai lehessenek a nemzetiségi önkormányzatnak, így erősítve a nemzetiségek kapcsolatát a nemzetiségi közösségek tagjaival. A fölösleges többletteher elkerülése érdekében a javaslat lehetőséget biztosít a nemzetiségi választópolgárok számára, hogy egy helyen szavazhassanak, mint ahogy az elnök úr is elmondta.
Az előző ciklusban elfogadott új választójogi törvény alapján immáron minden nemzetiség nemzetiségi szószólóval képviseltetheti magát az Országgyűlésben. Az országgyűlési törvény e szószólókból álló állandó bizottság létrehozását teszi kötelezővé, amely testületnek joga van törvényjavaslatot kezdeményezni.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A nemzetiségi bizottság élve ezzel az újonnan biztosított lehetőséggel, az előttünk fekvő indítvánnyal kezdeményezte a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítását. Úgy vélem, nekünk, országgyűlési képviselőknek pártállástól függetlenül kötelességünk támogatni ezt a javaslatot, amelyet a nemzetiségek képviselői - saját tapasztalatukra alapozva - egyértelműen jobbító szándékkal nyújtottak be, elfogadása esetén pedig hatása elsősorban a nemzetiségek életében lesz érzékelhető.
Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kérem önöket, hogy támogassák az előterjesztést.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok és a nemzetiségi szószólók soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me