FUZIK JÁNOS,

Full text search

FUZIK JÁNOS,
FUZIK JÁNOS, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke, szlovák szószóló, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Pozdravujem Vás v mene parlamentného Výboru národností v Mad’arsku a prajem Vám úspešnú zákonodarnú prácu! (Zaj. - Az elnök csenget.)
Köszöntöm önöket az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében, és eredményes törvényalkotói munkát kívánok.
Magyarország törvényhozásának első önálló nemzetiségi bizottsága, a bizottságunkat alkotó 13 nemzetiségi szószóló nevében mintegy jelképesen szlovák anyanyelvemen is szerettem volna köszönteni önöket első hivatalos megszólalásunk alkalmával a tisztelt Országgyűlés plenáris ülésén és - ami számunkra még fontosabb - bizottságunk első törvénymódosító javaslata általános vitájának nyitóbeszédében.
(14.20)
Bár az Országgyűlés munkájával még csak ismerkedünk, a hazai nemzetiségi politika elméleti és gyakorlati területén gazdag tapasztalatokra tettünk szert. Bizottságunk 8 tagja ma is valamelyik országos nemzetiségi önkormányzat elnöki tisztét tölti be, szószólótársaink pedig egyéb tisztségviselői ezeknek a testületeknek. Ezért véltük úgy, hogy a hazai nemzetiségek életét és munkáját immár alapvetően meghatározó, az intézményfenntartó és kulturális autonómiát építő nemzetiségi önkormányzatok közelgő őszi választásához a mi új országgyűlési nemzetiségi bizottságunknak is hozzá kell járulnia segítő, jobbító szándékkal.
Az idő sajnos nem nekünk dolgozott. Kiemelt fontosságúnak tartottuk, hogy a nemzetiségi választók, akik korábban már átestek egy regisztrációs procedúrán, ugyanabban a szavazókörben adhassák le a nemzetiségi önkormányzatokra szavazataikat, ahol a lakóhelyük szerint a települési testületre és a polgármesterre voksolnak, ahogyan ez legutóbb április 6-án, az országgyűlési képviselők és nemzetiségi szószólók megválasztásán történt. Eddig ugyanis, és sajnos majd októberben is, a nemzetiségi választóknak még egy további, településenként külön kijelölt nemzetiségi szavazókörbe kellett és kell majd elmenniük, gyakran jelentős távolságra. Vigasztaló lehet számukra, hogy ha a törvénymódosító javaslatunkat a tisztelt Országgyűlés elfogadja, az idei lesz az utolsó ilyen kétlaki önkormányzati választásuk. Kodifikált javaslatunk alapján 2019-ben már a lakóhelyük szerinti szavazókörben adhatják le az összes helyi és nemzetiségi önkormányzati szavazatukat. Ugyancsak a 2019. évi nemzetiségi önkormányzati választások idején lépne hatályba az a javaslatunk, amely a korábbi szabályozást visszaállítva, a választási visszaélések megakadályozása érdekében a nemzetiségi jelölő szervezetek részére hároméves működési kötelezettséget ír elő.
Az idei, októberi nemzetiségi önkormányzati választások kiírása hamarosan megtörténik. Ennek nyomán ismét megkezdődik a nemzetiségi választókat toborzó regisztrációs kampány felerősödése. Hála a korábbi pozitív törvénymódosító lépéseknek, az idei országgyűlési választások kapcsán regisztrált és az ezután jelentkező nemzetiségi választópolgárok névjegyzékbe vétele állandósul, akaratuktól függően végérvényessé válik.
A következő választásokra már nem kell ismételten regisztrálniuk. Ugyanakkor a regisztráció lehetősége az újonnan jelentkezők számára folyamatossá vált. Ez a momentum tehát kulcsfontosságú és a jövőben is az marad. Ezért javasoljuk, hogy a nemzetiségi választói névjegyzékbe való felvételi kérelmek eddigi, esetenként meglehetősen merev és adminisztratív elbírálása helyett egy emberközelibb és megértőbb, a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok kérelmeinek elbírásával megegyező megközelítés és döntési mechanizmus érvényesüljön. Ha pedig mindezek ellenére a nemzetiségi választási regisztrációra irányuló kérelmet el kell utasítani, a választási szervek az eddigi gyakorlattól eltérően jelöljék meg elutasító határozatukban negatív döntésük pontos okát.
Így megkönnyítik a javítás lehetőségét, és elejét veszik az öntudatos nemzetiségi választópolgárok ismételt meddő próbálkozásainak.
Mint az eddigiekből is kiderült, a nemzetiségi választási névjegyzékre való jelentkezés lehetősége folyamatos, tehát ez az adatbázis állandó változást, reményeink szerint növekedést mutat, különösen a választási kampányok időszakában. Ezért javasoljuk, hogy a nemzetiségi jelölő szervezetek három alkalommal kaphassanak adatszolgáltatást azokról a szavazókról, akik a központi névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként vannak nyilvántartva. Először az ajánlóívek átadásával egyidejűleg, kötelezően. A második és harmadik adatszolgáltatás a jelölő szervezetek kérésére szintén kötelezően történik a jelöltek és listák bejelentésének, illetve a regisztráció határidejének letelte időpontjában. A két utóbbi adatszolgáltatás, mivel már nem ajánlásgyűjtést, hanem kampánycélokat szolgál, a jogszabályi előírások szerint nem tartalmazza az adataik kiadásának letiltásával élő választópolgárok adatait. Javaslatunk az önkormányzati és országgyűlési választásokra egyaránt vonatkozik.
Utolsó javaslatunk nem választástechnikai jellegű, de a nemzetiségi önkormányzati választásokkal, a jelöltek állításával és indulásával szorosan összefügg. A nemzetiségi önkormányzatok által alapított és fenntartott, túlnyomórészt kulturális és köznevelési intézmények kiemelkedő szerepet töltenek be nemzetiségi közösségeink életében.
A hatályos szabályozással ellentétben a javaslat ezért lehetővé teszi, hogy ezeknek az intézményeknek a vezetői, ha az adott nemzetiségi közösség azt szükségesnek tartja, tagjai lehessenek fenntartó önkormányzatuknak. Így szakmai rátermettségükkel erősíthetik önkormányzatukat és annak kapcsolatát nemzetiségi közösségükkel.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében kérem támogatásukat törvénymódosító javaslatunk elfogadásához.
Köszönöm a figyelmüket, köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me