SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Szószóló Hölgyek és Urak! Tisztelt Elnök Urak, Elnök Asszonyok! Először is engedjék meg, hogy elsőként is a Jobbik nevében tisztelettel köszöntsem önöket e Ház falai között, jó munkát kívánjak önöknek, és biztassam önöket arra, hogy minél több kérdésben bátran nyilvánítsanak véleményt, és fogalmazzák meg azon közösségek elvárásait, óhajait, hozzák ide azoknak a problémáit, akiket önök képviselni hivatottak.
(14.40)
A nemzetiségi szószólók intézménye ha nem is nyújtotta teljesen azt a megoldást, ami a kormánynak, a kormánypártoknak lett volna a szándéka vagy lett volna a mi szándékunk is, és ha nem is teljes egészében küszöböli ki azt az alkotmányos mulasztást, ami 1993 óta fennállt, úgy gondolom, hogy mégis egy nagyon komoly előrelépés az, hogy önök itt lehetnek, és a képviselőkhöz képest némileg korlátozottabb jogokkal is, de e parlamentben felszólalhatnak, és nemzeti közösségük kérdései ügyében véleményt nyilváníthatnak, illetve adott esetben - mint ahogy most történik - törvényjavaslattal is élhetnek.
A Jobbik a maga részéről mindig is fontosnak tartotta kihangsúlyozni - és ezt programjába is vette -, hogy elismeri, támogatja és fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek jogainak gyakorlását, és a maga részéről megad minden támogatást ahhoz, hogy a nemzeti közösségek otthonuknak érezhessék Magyarországot, és azokban a törekvésekben partnerként lép fel, amely a közösségek képviselői részéről megfogalmazódnak. Így tettünk a nemzetiségek jogairól szóló törvénytervezet kapcsán is, amelybe a mi javaslatunkra kerültek be anyanyelvhasználatot kitágító, anyanyelvhasználat lehetőségeit szélesítő és ezáltal talán a Kárpát-medence más országai számára is példaként, mintaként szolgáló rendelkezések.
Ami a mostani konkrét javaslatot illeti, ennek egyrészt a napirendrevételét természetesen támogattuk annak érdekében, hogy a megfelelő rendelkezések már most, az idei önkormányzati választásokon is alkalmazhatók legyenek, másrészről pedig végigtekintve ezt a törvényjavaslatot, úgy gondolom, hogy semmilyen olyan pont nincsen benne, amit ne tudnánk támogatni, amely ne szolgálná ennek a választásnak a jobb, tisztább, gördülékenyebb lebonyolítását, illetve a jogszabályi környezet pontosítását.
Szerepel itt egy olyan passzus, ami a visszaélések lehetőségét szűkíti. Ezt annál is inkább szeretném üdvözölni, mert már 2010-ben mi magunk több alkalommal is felhívtuk a figyelmet arra az etnobiznisz néven elhíresült jelenségre, miszerint magukat az adott kisebbséghez tartozónak valló, de valójában oda nem tartozó személyek éltek vissza a nemzetiségi önkormányzatok adta lehetőségekkel, főleg az ezzel járó anyagi támogatásokkal. Több kiskaput sikerült ez ügyben bezárni. Én úgy gondolom, hogy még mindig van tennivaló ezen a területen. Mi továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a nemzetiséghez tartozást igazoló nyilatkozatot okirattá minősítsük, de úgy gondolom, hogy ez a fajta szűkítés, a nemzetiségi szervezetek hároméves munkájára vonatkozó javaslat is ebbe az irányba hat és újabb biztosítékot jelenthet. Ugyanez vonatkozik akár az adatszolgáltatásra, akár bizonyos eljárásjogi pontosításokra, amelyek, úgy gondolom, hogy mind olyan javaslatok, amit egyrészt az Országgyűlésnek támogatni kell, másrészt pedig ez a választások jobb és szervezettebb lebonyolítását jelentheti.
Szintén fontos megjegyezni, azt hiszem - és erre szeretném felhívni képviselőtársaimnak is a figyelmét -, hogy ez a javaslat a bizottság részéről egyhangú támogatással érkezett be, tehát e mögött a javaslatcsomag mögött mind a 13, alkotmányba, Alaptörvénybe foglalt nemzetiség képviselőjének a véleménye ott van.
Mi a magunk részéről tehát jó szívvel támogatjuk ezt a javaslatot, de mindenképpen érdemesnek tartanánk erre a törvényre vagy az ezekkel kapcsolatos jogszabályokra az őszi önkormányzati választást követően is visszatérni. Bizonyára lesznek olyan tapasztalatok, amelyeket a későbbiekben még be lehet a megfelelő jogszabályokba építeni. Egyrészt a jogszabályi környezet harmonizációját, azt a kérdést, hogy a választás, a kisebbségi önkormányzatok és a rendes önkormányzatok megválasztása között minél kevesebb különbség legyen, minél kevesebb jogszabálybeli akadály legyen, másrészről, amire szeretném ismét felhívni a figyelmet - és ennek továbbra is szeretnénk élharcosai lenni -, hogy minél több olyan kiskaput csukjunk be, ami arra ad lehetőséget (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a nemzetiséghez tartozással és azokkal a bizonyos előnyökkel adott esetben bárki is visszaéljen.
Köszönöm szépen, elnök úr, támogatjuk a javaslatot. (Taps a Jobbik és a nemzetiségi szószólók soraiból. - Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me