TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! A Magyar Szocialista Párt frakciója támogatni fogja a törvénytervezetet azért is, mert azt gondolom, nagyon fontos szempontokat vett figyelembe a bizottság, amikor ezt a munkát elvégezte, hogy a Magyarországon élő nemzeti kisebbségeknek adjon egy olyan lehetőséget a választói törvényben, ami fontos lehet számukra.
Mégis a másik oldalról pedig dilemma volt a frakciónkban, hogy hogyan tudjuk úgy támogatni ezt a törvénytervezetet, ha láthatjuk azt, hogy több tervezete a 2019-es évhez nyúl csak hozzá, holott nagyon fontosnak tartanánk azt, hogy az őszi önkormányzati választásokkal egy időben is már alkalmazni lehessen ezeket a törvényeket. Például arra gondolok, amikor a hároméves bejegyzett szervezeteket kifogásolja a bizottság, hogy be kéne vezetni már most; én azt gondolom, hogy teljesen jogosan, mert tudjuk és látjuk, hogy a történelemben hányszor lehetett érzékelni és tapasztalni azokat a visszaéléseket, hogy azok a nemzetiséghez nem tartozók is felvetették magukat a névjegyzékbe, akik igazán megtehették ezt, mert nem volt semmilyen kontroll.
Tehát ezért azt gondolom, nagyon fontos a kontrollszabály, hogy a szervezetek bejegyzése kapcsán tudjuk kiszűrni azokat, akik esetleg nem az adott kisebbséghez tartoznak, és mégis el tudnak indulni. Ma nem látjuk ennek a korlátnak a fékjét, tehát innentől kezdve ezért aggályosnak tartjuk, hogy csak 2019-ről szól ez a törvényjavaslat, de ennek ellenére ezt is támogatjuk.
Azonkívül nagyon fontosnak tartanánk azt is és tartjuk is, és már most ősszel is fontosnak tartanánk például a szavazókörökben való megjelenítést, tehát egy szavazókör helyett minden szavazókörben ott legyenek azok, akik szavazhatnak a nemzetiségekre, mert akkor nem kéne két szavazókörbe elmenniük. Ez nagyon fontos lenne, azt gondolom, és meggyorsítaná egyszer ezt az eseményt, illetve nemcsak meggyorsítaná, hanem sokkal többen vállalnák magukat a kisebbséghez tartozónak, akik odatartoznak, mert akkor nem azt mondanák, hogy két irányba nem akarunk elmenni, ezért inkább csak az egyiket választjuk. Ezért a részvételi arány sokkal magasabb lenne abban az esetben, ha ezt a törvényt már most is tudnánk alkalmazni. De persze - ahogy említettem - 2019-től sem riadunk vissza, csak azt nem értjük meg, hogy ha már törvényhez nyúlunk, akkor miért nem olyan jogszabályokat módosítunk, amelyekkel azonnali intézkedést lehet elérni, és a törvényt azonnal el lehet kezdeni a kihirdetés napjától alkalmazni.
A másik hasonlóan fontos dolog - és ez nagyon fontos, hogy most már ettől az évtől is lehet ezt elkezdeni -, hogy az összeférhetetlenség kérdését feloldja. Nagyon sok oktatási és kulturális intézmény van a nemzeti kisebbségek köreiben, ezért tehát azt gondolom, hogy akár a szlovák, akár a német - legkevésbé a roma kisebbségnél tapasztalható, hogy sok intézménye van, a többinél viszont van, és az nagyon fontos - önkormányzatokban dolgozó személyeknek, illetve intézményvezetőknek nem lesz összeférhetetlensége a törvény elfogadását követően. Ezt mi nagyon fontosnak tartjuk, és azt gondolom, előremutató; azért is, mert egyébként, ha egy kicsit csak ugrunk, akkor a jelen parlamenti képviselő kisebbségeknek is összeférhetetlensége van, hogy önkormányzati képviselőként elinduljanak. Mi ezt tudomásul vettük, viszont nagyon-nagyon elszakítja a kisebbségektől akár az országgyűlési képviselőket, akár pedig, ha ezt a törvényt nem módosítanánk, az intézményvezetőket elszakítanák az adott kisebbségektől. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezt a törvényt módosítani tudjuk.
Ebből adódóan tehát maga a törvénytervezet összességében, azt gondolom, mindenképpen előremutató, de hozzá kell tenni azt is, hogy a Magyar Szocialista Párt sokkal több mindent szeretne még elérni a 2019-es választásokig, módosító javaslatokkal fog élni annak érdekében, hogy a nemzetiségi szervezetek és a nemzetiségi lakosság otthon érezze magát Magyarországon. Ezért tehát nagyon fontosnak tartjuk, hogy pluszkiegészítéseket is tegyünk.
Hozzá szeretném tenni - ami nem közvetlenül a tárgyhoz tartozik -, hogy a feladat- és hatáskörét is kell majd rendezni a nemzeti kisebbségeknek, mert nem tisztázott. A mai napi kérdések között erről fogok majd kérdezni, hogy a feladat- és hatáskörök hogyan tudnának bővülni, mert nagyon fontosnak tartjuk. Tehát a magunk részéről a Magyar Szocialista Párt nagyon fontosnak tartja, hogy a bizottság e törvény módosítását a Ház elé tűzte, és a magunk részéről mindent megteszünk, hogy át is menjen ma a Ház szavazásán.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP és a nemzetiségi szószólók padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me