DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Törvényalkotási bizottság előadója nagyon szemérmesen túlsiklott egy olyan eseménysoron, amelyet, azt gondolom, illett volna kiemelni, ha már a bizottság véleményét és a bizottságban történteket elemzi és adja elő a parlament plenáris ülésén. Ez pedig az volt, hogy ennél a javaslatnál Tukacs képviselőtársam és mások megkérdezték, vajon mi az oka annak, hogy ezt a javaslatot a Törvényalkotási bizottság be kívánja nyújtani, hiszen amiről most beszélünk, az a Törvényalkotási bizottság saját indítványa.
Ekkor az történt, hogy a kormányt képviselő államtitkár azt mondta, erre nem tud és nem is nagyon akar válaszolni. Ezt nehezményeztük, és kértük a képviselőtársaimmal, hogy legalább valaki a Törvényalkotási bizottság tagjai közül tegye meg, hogy elmondja, ezt a javaslatot miért is kell benyújtani. Egyetlenegy olyan képviselőt sem találtunk, aki hajlandó lett volna vagy tudott volna válaszolni erre a kérdésre.
Azt gondolom, önök is érzik, hogy milyen pikantériája van annak, hogy benyújt a Törvényalkotási bizottság egy olyan javaslatot, amely több milliárd forinttól fosztja meg a magyar költségvetést, ami az adóbevételeket illeti, és nincs ez előterjesztők között olyan képviselő, aki meg tudná mondani, hogy miért is kell ezt a javaslatot benyújtani.
A becsületére legyen mondva, a levezető alelnök úr elrendelt egy szünetet, hogy lehessen tanulmányozni és utánanézni, hogy mégis miért kívánjuk ezt a javaslatot benyújtani. Ekkor az államtitkár úr visszaült a helyére, majd mondta, hogy ő ezek után sem kíván válaszolni arra, hogy mi ez a javaslat, és hogy miért kívánják ezt benyújtani. Ekkor Balla képviselő úr fogta és elővette azt a papírt, amit az orra elé tuszkoltak a bizottság munkatársai, és felolvasott belőle egy elég érdekes indoklást. Azt mondta, hogy a médiafrekvenciaárverésekkel kapcsolatban született egy, azt hiszem, európai tanácsi döntés, majd azt követően egy bírósági döntés, amiben leírták, hogy ezek után, mivel nem minősül kereskedelmi tevékenységnek, ezért nem kell áfát fizetni. És ebből következik az, hogy a szerencsejátékkal kapcsolatban sem kell áfát fizetni.
Tisztelt képviselőtársaim, azért ennek az abszurditását, így mondom, ugye, érzik önök is? Megkérdeztük akkor a levezető elnököt, Balla képviselő urat, hogy ugyan már vonjon valamilyen párhuzamot a kettő között, valami ok-okozati összefüggést. Nekem úgy tűnik, mintha ennek a két dolognak annyi köze lenne egymáshoz, hogy mit tudom én, szabály az, hogy ezt a felszólalást itt a parlamentben állva kell elmondani, ezért, mondjuk, kötelezővé tennénk egy mozifilm vetítésénél is, hogy álljunk fel előtte. Mert, és most is ugyanezt kérdezem, képviselőtársaim, mi köze az egyiknek a másikhoz. Jó lenne, ha valaki erre megpróbálna választ adni. Elképzelhető, hogy van, nehezen tudom elképzelni, hogy micsoda, de érdeklődve hallgatom majd az államtitkár úrnak vagy valamelyik képviselőtársamnak a véleményét, aki felvilágosít minket erről.
Szóval, tisztelt képviselőtársaim, megint arról van szó, amit elmondott Józsa képviselő úr is, de Szilágyi képviselő úr is erre utalt. Van egy politikai szándékuk. Ez a politikai szándék nem más, mint hogy az önökhöz közel álló vállalkozói kört, aki nyilván önöknek majd visszajuttat valamit a Fidesz-kasszába ezekből a pénzekből, bár nem akarok senkit meggyanúsítani ezzel (Tállai András: De mégis! De mégis!), mert a végén még, ahogy szokott lenni, az ellenzéki képviselőnek lesz problémája ebből, de tudom mondani, hogy ez a politikai motiváció nagyjából. És ehhez kerestek valami egészen nyakatekert, ostoba indokot, és ezt próbálják velünk most itt lenyeletni. Tisztelt képviselőtársaim, sok hülyeséget hallottam már a Ház falai között, de ekkorát még nem!
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
(22.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me