DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az a sokak által botrányosnak tartott, félmondatos módosító indítvány, amire a csütörtöki bizottsági ülésen feltett kérdésre a helyben lévők közül sem az előterjesztő, sem a kormány képviselője nem tudott válaszolni, hogy miért kell adómentessé tenni, és ezzel mintegy egymilliárd forint adót otthagyni a szerencsejáték, illetve kaszinókoncessziót elnyert Andy Vajnánál és Szima Gábornál. Amikor önök mindenre célirányosan adót vetnek ki, akkor pont a köztudottan az eszmei körbe, támogatói körbe tartozó Andy Vajnának engednek el évi egymilliárd forint áfabefizetést.
Árulkodó ez a módosító, ugyanis a koncessziós szerződésben van egy olyan mondat, ami nem azt tisztázza, hogy ez a fizetendő koncessziós összeg, ahogy most képviselő úrnak kibogarászták, nettó vagy bruttó, hanem gondosan úgy írták meg a koncessziós szerződés vállalkozói oldalról történő előterjesztését, hogy az áfát a mindenkor érvényes áfajogszabályok szerint kell majd megfizetni. Na most, ezt a bizonyos áfajogszabályt módosították múlt hét csütörtökén, aminek az a költségvetés szempontjából szerencsétlen következménye, hogy egymilliárd adóbefizetés elmarad, a vállalkozók részéről pedig az a szerencsés következménye, hogy egymilliárd extranyereség ott marad. Szakértői becslések szerint, ezt Tóth Csaba képviselőtársam elmondta hozzászólásában, 7-8 milliárd forint eredményt tud termelni ez az öt kaszinó a már említett, sikeres Andy Vajna nevű vállalkozónak. Ezt most önök még megtoldják egymilliárd forinttal, ami nem igazából érthető.
Tehát lehet, hogy önök most kibogarásztak valami uniós jogszabályt, de nem szokta önöket ez zavarni, amikor különadót, célzott adókat vetnek ki, hogy hányszor van valami adóztatva, amit be akarnak szedni, az beszedik, ezt meg, úgy látszik, nem akarták beszedni, valahogy kilobbizta a koncessziónyertes Andy Vajna, hogy ez az egymilliárd még pluszban ott maradjon nála. Nem veszi ez jól ki magát, képviselő úr. Tehát amikor mindent alárendelnek a költségvetés bevételi oldalának, amikor extra kiadásokat eszközölnek egyik oldalon, amikor hiába hozzuk a parlament elé az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, hallani se akarnak róla, hogy azt levigye a magyar parlament a brutális 27 százalékról legalább 5 százalékra, de lehetne olyan élelmiszer is, ami 0 áfás, tehát amikor az élelmiszereknél, ami nélkülözhetetlen, megtartják a brutális 27 százalékos áfát, akkor erről kikukázzák valami jogszabály-értelmezéssel, hogy talán mégsem kell.
Ez kizárólag az önök politikai döntése, amit nemcsak mi, de úgy gondoljuk, a magyar társadalom is messzemenően elítél. Tehát legyenek következetesek, ha adóztatni akarnak, akkor legalább az ilyen extranyereségű területen, mint a szerencsejáték, mert azért az, ahol gyakorlatilag pályáztatás nélkül, anélkül, hogy igazi koncessziós pályázat lett volna, önök odaítélték két megbízható pályázónak, megbízható üzemeltetőnek ezeket a jogokat, brutális nyereséghez juttatva ezzel őket. És azt az államnak járó, egyébként szokásos 27 százalékos áfát, amit mindenki más megfizet... - van is ilyen mondás a köznyelvben, hogy a forgalmi adó a szegények adója, mert a szegény embert arányában sokkal jobban sújtja, mint a tehetőst, önök most a leggazdagabb emberek legbusásabb bevételénél eltekintenek a 27 százalékos áfa befizetésétől.
Mi úgy gondoljuk, hogy ez a joggal való visszaélés, túlzott és előnytelen haszonhoz juttatják a kedvezményezetteket, szigorúan politikai alapon, mert az önök barátai. Ez az MSZP véleménye szerint hibás és mélységesen elítélendő módosítás.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me