DR. SZŰCS LAJOS,

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS,
DR. SZŰCS LAJOS, a Törvényalkotási bizottság előadója: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítását a jogértelmezés, a jogalkalmazás egyszerűsítése, a jogszabályok közötti belső összhang megteremtése célozza, valamint jogharmonizációs kötelességnek tesz eleget a 2008/8. Európa tanácsi irányelv végső ütemének hatályba lépő rendelkezéseinek átültetésével.
A Törvényalkotási bizottság a szóban forgó, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/264. számú törvényjavaslatot 2014. június 26-ai ülésén megtárgyalta. A Gazdasági bizottság által benyújtott, részletes vitát lezáró módosító javaslatot bizottságunk megkapta. A javaslatról a bizottság, a 13. és 18. pont kivételével külön hozott határozatot, aminek oka, hogy a Törvényalkotási bizottság által benyújtott módosítókban szerepel egy hasonló tartalmú, azonban koherens, és a házszabálynak is teljes egészében megfelelő javaslat. Ennek megfelelően a két említett pontot mind az ellenzéki, mind a kormánypárti képviselők egyhangúlag elutasították.
A javaslat fennmaradó pontjai 23 igen, 7 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett kerültek támogatásra. A Törvényalkotási bizottság a módosító javaslat megvitatásán túl további módosításra tett javaslatot, amelyről a tagok hosszas vitát folytattak. A vitát kiváltó javaslat tárgya a módosítóban szereplő azon pont, amely egyértelműen kimondja, hogy a szerencsejáték szervezésére vonatkozó tevékenység gyakorlása jogának koncessziós szerződéssel történő átengedése áfamentes. A bizottságban megerősítést nyert, hogy a javaslat azon indoka, hogy az EU-bíróság gyakorlata szerint a koncesszió odaítélése önmagában nem minősül a héa-direktíva alapján gazdasági tevékenységnek, így nem esik annak hatálya alá. Mindemellett a jelenlegi szabályozás szerint a szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenység mentes az adó alól.
Amennyiben az ahhoz kapcsolódó koncessziós díj az áfakörbe tartozna, olyan módon, hogy azt nem lehetne visszaigényelni, úgy rejtett dupla adóztatás történne. A vita lezárását követően a Törvényalkotási bizottság a módosító javaslatot 23 igen és 8 nem szavazat mellett támogatta. Az összegző módosító javaslat és az összegző jelentés 23 igen és 7 nem szavazattal került az önök asztalára.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me