SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Csak azért, hogy akik esetleg figyelemmel kísérik az ülést, azok tudják, hogy mit kifogásolunk éppen ebben a törvényben.
Valóban így volt, egy eléggé botrányos bizottsági ülés volt, ahol először senki nem akarta elvállalni, hogy ki nyújtotta be ezt az úgynevezett áfamentességet, utána pedig homályos indoklást kaptunk Balla úrtól a frekvenciadíjakról és mindenféle másról. Azután kiderült - csak azért, hogy tudják a hallgatók -, ez a törvény arról rendelkezik, hogy az áfatörvény 86. §-a (1) bekezdésének i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „Mentes az adó alól a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása, ideértve ezek közvetítését, valamint a szerencsejáték szervezésére vonatkozó tevékenység gyakorlása jogának az állam által koncessziós szerződéssel történő átengedése.” Ennyi lenne egyébként egy csomó más esetben is az áfa elengedése. Ennyi!
Tudjuk, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom csak egyedül négy éve harcol azért, nyújt be jó pár törvényjavaslatot, tesz jó pár javaslatot arra, hogy végre segítsünk már kicsit a Magyarországon nem éppen a legnagyobb jólétben élő embereken. és ezt az Európában egyedülállóan magas, 27 százalékos áfát csökkentsük már le legalább 20 százalékra. Önök mindannyiszor - mindannyiszor! - ezeket a javaslatokat visszautasították. Tettünk arra is javaslatot, hogy akkor az alapvető élelmiszerek esetében, húsnál, tejnél, kenyérnél, és sorolhatnánk, vigyük le 5 százalékra az áfát, legalább ezzel segítsünk. Önök ezt is leszavazták. Ma is hallhattuk már a Házban Selmeczi Gabriellától, hogy mennyire fontos a gyermeknevelés, mennyire fontos a gyermekes családok segítése. De amikor Novák Előd képviselőtársam, szinte azt lehet mondani, kéthetente tesz javaslatot arra, hogy segítsenek a családoknak, és legalább a gyerekneveléshez kapcsolódó különböző szolgáltatások és termékek áfáját vigyük le 5 százalékra, önök mindannyiszor leszavazták. Amikor azt javasoltuk, hogy Budapesten a BKV-nál vigyük le az áfát, a BKV-jegyek és -bérletek áfáját 5 százalékra, és ezt a megspórolt pénzt elvileg, amit lehet, ne lehessen másra költeni, csak arra, hogy lecsökkenjenek a jegy- és bérletárak, önök leszavazták.
De amikor valóban Andy Vajnáról és Szima Gáborról van szó, akkor önök egyetlenegy tollvonással, egyetlenegy ilyen benyújtott törvényjavaslattal azt mondják, hogy legyen áfamentes. Hát miért kell? Miért kell ezt csinálni? Azt hiszik egyébként, hogy ezt nem veszik észre az emberek? Nem veszik észre, hogy önök - a következő napirendi pont ugyanez lesz - mennyi kedvezményt adnak a távszerencsejátéknál azoknak az embereknek, akik állítólag abból fognak óriási vagyonokat szerezni - még inkább, mert eddig is „nyomorogtak” -, azoktól fogják elvenni a pénzt, akiket önök védenek? Hiszen ha visszaemlékszünk, amikor a szerencsejáték-törvényt megváltoztatták az előző ciklusban, folyamatosan azt hallhattuk, hogy a szegény, elesett embereket, akik eddig a játékgépekbe szórták a pénzüket, meg kell védeni, és majd önök megvédik őket. Most, amikor majd a barátok szedik be ezt a hasznot, akkor már nem kell megvédeni őket! Akkor már lehet áfamentességet adni, akkor már le lehet vinni a koncessziós díjakat, akkor már le lehet vinni a játékadót, és még sorolhatnánk minden egyebet!
Nem volt elég, hogy benyújtották egyébként azt a törvényt, amelyet most megfordítottak, és a következő napirendi pontban fogunk tárgyalni, és egy csomó kedvezményt adtak a barátoknak, még fogták, és behozták azt is, hogy áfamentes legyen. Szerintem ez felháborító! Arra kérem önöket, hogy ne adjanak ilyen kedvezményeket azoknak az embereknek, akik a szerencsejáték-iparban dolgoznak. Adjanak inkább kedvezményeket azoknak az embereknek, akik becsületesen dolgoznak, és lassan már élelmiszerre is egyre kevesebb pénzük jut, adjanak azoknak, akik gyerekeket próbálnak nevelni, és egyre nehezebb nekik a gyereknevelés, vagy adjanak, mondjuk, azoknak a családoknak így nyár környékén, akik el szeretnének menni egy strandra, vagy ki szeretnének menni az állatkertbe, és ott is 27 százalékos áfát kell fizetniük a jegy mellé. Hát miért nem nekik adnak kedvezményeket? Miért milliárdosoknak vagy több százmillió forinttal rendelkező embereknek? Azért, mert ezek az emberek az önök érdekeit szolgálják, az önök barátai, és ki tudja, milyen hátsó összefonódások vannak? Önöket nem azért ültették be a parlamentbe, hogy ezeknek az embereknek tömjék tele a zsebét, hanem azért, hogy Magyarországon élő állampolgároknak, akik közül nagyon sokan önökre szavaztak, ezért vannak benn a parlamentben, segítsenek. Nekik próbáljanak meg minél kedvezőbb feltételeket biztosítani ahhoz, hogy minél jobban éljenek ebben az országban.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom semmi olyan törvényt nem fog támogatni egyébként, ahol ilyen kedvezményeket adnak szerencsejátékkal foglalkozó embereknek. Sőt, mi azt szeretnénk, hogy szigorítások legyenek ezen a téren. Megkérem önöket, hogy vonják vissza ezt a törvényt, mert felháborító! Vonják vissza legalább az áfamentességet a koncessziós díjakról!
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me