DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Semjén Zsolt a minap kapott egy írásbeli meghívást a Szivárvány Alapítvány elnökétől a Budapest Pride 2014. június végi hivatalos megnyitóünnepségére.
Az elnök által a KDNP annak ellenére lett címzettje az eseménynek, hogy már több alkalommal kifejtettük, miszerint a szexualitás magánügy, abból nem kell közügyet csinálni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Akkor mégis mi lehet az oka ennek az invitálásnak? Nyilván az, hogy a KDNP évtizedek óta felvállalja a trianoni békediktátum okán az anyaországtól elszakított, határon túl élő magyarság ügyét. Kérdezhetik, hogy ez miképpen függ össze a melegek ügyével. Nos, ehhez már európai kontextusban kell nézni a dolgokat, amely szerint az Európai Unióban a nemzeti kisebbségekben élő emberek jogait és jogainak védelmét szándékosan összekeverik egy újonnan kreált, LGBTI - lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex - bizottság érdekeltségi körébe tartozó személyek jogaival.
A Council of Europe-ban, vagyis Strasbourgban ez konkrétan azt jelenti, hogy az Európa Tanács felszámolta az őshonos kisebbségekkel, így a határon túl élő magyarok jogaival foglalkozó főbizottságot, és helyébe az LGBTI főbizottságot hozta létre, kifejezetten az LGBTI-személyek jogainak védelmére oly módon, hogy ennek a főbizottságnak lett csak egy albizottsága az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmét szolgáló szervezet.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ezen európai kitekintő után térjünk vissza Budapestre, a KDNP-nek a Pride-hoz való viszonyára. Mielőtt bárki homofóbiával vádolná a KDNP-t, le kell szögeznem, hogy a KDNP következetesen tartja magát azon kereszténydemokrata alapelvekhez, amelyek az egyén szabadságát és magánélete háborítatlanságát biztosítják, függetlenül attól, hogy milyen szexuális irányultsága van az egyénnek.
(13.40)
A KDNP álláspontja a Budapest Pride kapcsán továbbá az is, hogy mindenkit megillet a jog arra, hogy ezen a rendezvényen részt vegyen, de természetesen arra is, hogy attól és annak hatásaitól magát távol tartsa. A KDNP ezúton is felhívja a Pride-on részt vevőket arra, hogy jogaikat addig a határig gyakorolhatják, míg nem sértik mások jogait, mások emberi méltóságát.
Ferenc pápa a homoszexualitás kérdésében azt nyilatkozta, miszerint: ha valaki meleg, és az Urat keresi, és a jó szándék vezérli, akkor ki vagyok én, hogy ítélkezzek felette? Sokan értelmezik a Szentatya fenti mondatát a melegházasság propagálása irányába tett első vatikáni lépésnek, azonban ez az interpretáció a tények súlyos félremagyarázása, ugyanis a mondat nem az azonos neműek kapcsolatának az elfogadására irányul, hanem arra, hogy a felebaráti szeretet abszolút érvényre kell hogy jusson.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Exupéry mondta, az ember jól csak a szívével lát, a lényeges az ember számára láthatatlan, mert a láthatatlan a lényeg, maga az Isten. Úgy tűnik, hogy az emberiség a XX. századra megvakult, elveszítette a lelki világát, lelkileg vak lett, mert elsikkadt számára a lényeg. Mindezek okán az embert olyan szomjúság gyötri, amelyet a kút friss vizével nem lehet oltani. Az embernek tehát van egy olyan szomjúsága, amely biológiai tartományon túli.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A világban napjainkra mégis a biológiai életszemlélet hatalmasodott el, a lelki kultúra elsorvadt. Hová vezet mindez? A primer biológiai igények kielégítéséhez, a lélek nélküli kultúra elhatalmasodásához. Az embereket felszabadították a lélek súlya alól, vagy másképpen fogalmazva, elvették az emberektől a lelket, azt a lelket, amelytől korábban az arcuk fénylett, amely emberi méltóságukat korábban bearanyozta, és csak a test és a matéria maradt. Így jutottunk el a szexkultuszhoz és annak különféle tobzódásaihoz.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Felteszem én is a több ezer éves bibliai kérdést: nem több az élet az eledelnél? Különösen fontos ez a kérdés akkor, ha tudjuk, hogy a teremtett világ, amelyben élünk, külső értékei szempontjából napról napra devalválódik, veszít értékéből, de az emberi lelkünk, amelynek belső értéke van, napról napra gyarapodik, illetve gyarapítható. A lélekben gyűjthető értékek azok, amelyekért érdemes embernek lennünk. Ha pedig megszűnnek ezek az értékek, vagyis az utolsó embert is felszabadították a lélek alól, akkor vége a világnak, mert az eledel több lett az életnél.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A teremtett világot ne hagyjuk így lealacsonyodni, ne hagyjuk így megsemmisülni!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me