MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Hát idén, az év elején Pintér Sándor kijelentette, hogy jelentem, rend van. És nagyon úgy fest, hogy a miniszterelnök úr ezt mindenfajta tapasztalat nélkül elhitte. Ugyanis a tegnapi napon a Közszolgálati Egyetem tisztavatásán elég érdekes dolgokról beszélt és elég meghökkentő megnyilatkozásokat tett Orbán Viktor miniszterelnök. Többek között egy olyan mondatot is mondott, hogy „erről a rendről álmodtunk 25 éve”. Hát, tisztelt hölgyeim és uraim, ennek a kijelentésnek a fényében, a mindennapi tapasztalatokat figyelembe véve, azért két megállapítást tehetünk, illetve azt mondom, hogy két verzió létezik.
Az egyik verzió az, hogy a miniszterelnök úrnak halvány fogalma sincs arról, hogy a nagy magyar valóság ténylegesen micsoda, halvány fogalma sincs arról, hogy a vidéki emberek mitől, kiktől és hogyan szenvednek az év minden napján. A másik verzió pedig az, hogy a miniszterelnök úr nagyon is tisztában van azzal, hogy mik a problémák a közbiztonság területén Magyarországon, de tudatosan csúsztat, sőt tudatosan hazudik. Mondanom sem kell, hogy egyik verzió rosszabb, mint a másik. Nem lehet ilyen megállapításokat tenni, hogy 25 éve erre vártunk.
Lehet, hogy a Belügyminisztérium különböző irodáiban és a Miniszterelnökség különböző irodáiban az íróasztalon rend van, de a magyar társadalomban, a magyar vidéken aligha. Azt gondolom, ezzel mindenki tisztában van. Persze, abból is kiindulhatunk, hogy a miniszterelnök úr joggal mond ilyeneket, hiszen ahol sok millió forint jut arra, hogy egy hozzátartozóm vagy egy vélhetően hozzám közeli ember mobiltelefonja eltűnik, és sok millió forintot áldozunk DNS-vizsgálatokra, és a Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztálya kezd mobiltelefonok ügyében nyomozni, ahol külön terrorelhárító központot hozunk létre a politikai apparátus védelmére, nagyon sokféle verzió elképzelhető, akkor azt mondhatjuk, hogy igaza van. De a helyzet az, hogy a vidék Magyarországán nem ez a helyzet.
(13.30)
Egészen konkrétan arról van szó, hogy ezek mindennaposak. Elég, ha csak az elmúlt napok, az elmúlt hetek történéseit vesszük figyelembe, ahol pedagógusokat bántalmaznak; ahol egy nap három különböző településen mentősöket, orvosokat, egészségügyi dolgozókat bántalmaznak; ahol nőket erőszakolnak meg; gyermekeket rabolnak ki naponta - országos szinten, naponta beszélünk erről a jelenségről -; ahol idős emberek otthonaiba naponta törnek be, és jó esetben nem lesz tragédia a vége; ahol arról beszélhetünk, hogy a személy és vagyon elleni bűncselekmények soha nem látott mértékben testet öltöttek.
Elhiszem, hogy az önök statisztikája egészen mást mutat, köszönhetően a szabálysértési értékhatár soha nem látott mértékű megemelésének, de mi szeretnénk itt is és ezúton is leszögezni, hogy nem statisztikát kell javítani, hanem közbiztonságot.
Arra kellene törekedni, hogy az átlagember szubjektív biztonságérzete emelkedjen. A szubjektív biztonságérzete! Hogy ha meglátok egy rendőrt, ne az jusson eszembe pavlovi reflexként, hogy miért fog megbüntetni és miért veszi elő a sárga csekket, hanem az jusson eszembe, hogy de jó, hogy itt van, mert ezáltal is biztonságban vagyok.
Kijelenthető-e, hogy 25 éve erre a rendre vártunk, vagy miniszterelnök úr ezt meg merné-e kérdezni, ki merné-e jelenteni Magyarország 3200 településének bármelyikén egy idős, egyedül élő embernél, bármelyik kis faluban? Most nem akarok konkrétumokat mondani, csak a hasamra ütök: bármerre eldobjuk a követ, és a képzeletbeli térképen amelyik falut eltalálja, meg merem kockáztatni, hogy ott senki nem írná alá azt, hogy a miniszterelnök úrnak igaza van.
Mert beszélhetnénk arról, hogy mitől lenne rend Magyarországon. Ha zéró toleranciát hirdetnénk a közlekedéshez hasonlóan a személy és vagyon elleni bűncselekmények tekintetében, ha új rendőrségi törvényt hoznánk létre, amely a mai nap kihívásainak megfelel, ha a rendőrök képzését emelnénk, színvonalát javítanánk, és nem arról kellene olvasni, mint néhány héttel ezelőtt, hogy a Józsefvárosban rendőröket vernek; ha a szabálysértési értékhatárt 50 ezer forintról 5 ezer forintra csökkentenénk, és akkor garantáltan lehetne arról beszélni, hogy nem marad megtorlatlanul semmilyen vagyon elleni bűncselekmény, akkor lehetne beszélni arról, hogy 25 éve erre vártunk.
Most viszont arról lehet beszélni, hogy körülbelül a 80 évvel ezelőtti közbiztonságot sírja vissza ma Magyarországon mindenki, nem pedig arról kell beszélni és nem azt kellene hallgatnunk, hogy a miniszterelnök úr szerint 25 éve soha nem látott rend van.
Lehet játszani a szavakkal, lehet elmondani századjára is, hogy 3500 rendőrt avattunk. Tegyük mellé, hogy hányan hagyták ott a pályát és hányan szereltek le, és tegyük mellé azt is, hogy a rendőrség keretein belül hányan foglalkoznak pénzbehajtással és hányan bűnmegelőzéssel, bűnüldözéssel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.); ez utóbbival kellene.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me