TÓTH CSABA

Full text search

TÓTH CSABA
TÓTH CSABA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Van a Városligetnek egy régi, titokzatos emléke, egy sír. A sírkőre egyetlenegy feliratot írtak latinul, egyetlenegy szót írtak latinul, azt, hogy „Fuit”, magyarul azt jelenti, hogy volt. A sírban Toporczi Horváth Jakab néhai ügyvéd nyugszik. Az az ember, aki kétszáz évvel ezelőtt egész vagyonát jótékony célra hagyta, és csupán azt kérte Pest város tanácsától, hogy a Városligetben, a mai Városligetben, az akkori városerdőcskében temessék el, és a sírhelyét „Fuit” feliratú sírkővel jelöljék meg.
A Városligetet kétszáz évvel ezelőtt a világ első tervezett közparkjának építették, olyan tervezett közparknak, ami nyilvános, mindenki számára látogatható. Ez a közel százhektáros terület a mai napig nemcsak a fővárosiaknak, hanem az idelátogatóknak is a kedvenc parkja, ahova naponta több tízezer ember jár sportolni, kikapcsolódni, sétálni vagy csak kutyát sétáltatni. Ennek a közparknak, úgy tűnik, vége.
Az elmúlt év végén a kerület polgármestere benyújtott egy törvényjavaslatot, amelyet aztán a parlament rekordgyorsasággal néhány nap alatt el is fogadott. Ennek a törvényjavaslatnak az a lényege, hogy a Városligetet 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adják egy vagyonkezelő cégnek. Ennek a cégnek olyan jogosítványai lettek, mint amilyenek senki másnak ebben az országban. Ez a cég azt épít, amit csak akar, akkorát, ahova éppen akarja, annyi fát vág ki vagy annyi zöldfelületet szüntet meg, amennyit csak akar. Nem igaz, amit állítanak, hogy a beépítéssel a zöldfelület nagysága növekedni fog. A liget nem egy rétestészta, amit lehet nyújtani, amikor elkezdődik az építkezés. Sajnálatos, hogy senkit nem kérdeztek meg, sem a zuglóiakat, sem a fővárosiakat, mielőtt a döntést meghozták volna. Nem véletlen, hogy azóta is a civilek és a szakmai szervezetek tiltakozásától hangos ez az ügy.
Akkor, amikor ez a törvényjavaslat bekerült a parlament elé, még nem láttuk, hogy mi a cél ezzel. Azóta világos lett, hogy a tervezett múzeumi negyedet kívánják ott elhelyezni. A nyilvánosságra került elképzelésekből az látszik, hogy a Városligetben 120 ezer négyzetméternyi nettó területet szeretnének beépíteni épülettel.
(13.20)
Csak hogy össze tudjuk hasonlítani, ez a 120 ezer négyzetméter pontosan akkora, mint az Aréna Plaza, tehát egy akkora területű épülettömb kerülne összességében a Ligetbe. A tervek szerint akár még 40 méter magas épület is kerülhet oda, amelyik 10 emeletes háznak felel meg. Ha elindul az építkezés, akkor a Liget megszűnik közparknak lenni. Hiszen mindenhol felvonulási utak, közműárkok fogják szabdalni.
Természetesen nem véletlen a felháborodás. Április 5-én volt egy nagy megmozdulás a Városligetben, ahol több mint 5 ezren tettek hitet a Liget megmentése mellett. Ez a sok ezer ember aztán másnap a szavazatával is megerősítette ezt, hiszen nem véletlen az, hogy a Ligetet körül vevő egyéni országgyűlési képviselői körzetekben mindenhol ellenzéki képviselő nyert, ahogy én Zuglóban.
Néhány hete úgy gondoltam, adjuk meg az új parlamentnek azt a lehetőséget, hogy ezt a rossz döntést felülbírálja, legyen lehetőségük a képviselőknek a Liget ügyével ismét foglalkozni. Ezért egy országgyűlési határozati javaslatot nyújtottam be, azonban ezt még csak tárgysorozatba sem vették. A határozati javaslatnak az volt a célja, hogy maradjon meg a Városliget kiemelt közparknak, mert Budapestnek inkább több zöldfelületre van szüksége, mintsem hogy még a meglévőket is tönkretegyék. Azt is szerettük volna elérni, hogy a kormány vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a tervezett múzeumi negyedet mely más, használaton kívüli helyeken lehetne megvalósítani, a zöldfelület és a parkok tönkretétele nélkül. Ott van például a Rákosrendező pályaudvar vagy a Nyugati pályaudvar mögötti kihasználatlan rész, és lehetne sorolni még a fővárosban sok-sok olyan területet, ami erre alkalmasabb lenne.
Azt is szerettük volna elérni, hogy a kormány dolgozzon ki egy olyan koncepciót az érdekeltek bevonásával, hogy hogyan lehetne még vonzóbbá, zöldebbé, tisztábbá és biztonságosabbá tenni a Városligetet. A Fővárosi Közgyűlés a mai napon, lehet, hogy éppen ezekben a percekben dönt a Városliget sorsáról, 108 napirendi pont közé beerőltetve, néhány perc alatt számolják fel a Városligetet. Azt a Városligetet, amelyet kétszáz évvel ezelőtt közadakozásból közcélra hoztak létre elődeink. Azt a Városligetet, amelyet nekünk kötelességünk megőrizni az utókornak. Még nem késő, védjük meg, hogy utódainkat ne csak egy tábla emlékeztesse majd a Városligetre annak helyén, amelyen csak egy latin szól lesz, az, hogy fuit, magyarul: volt.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me