POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! 2012. január 1-jén kerültek át a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok az állami fenntartásba. Így történt ez Pécsett is. Már az átadás előtt is ismeretes volt, hogy a pécsi tűzoltólaktanya rendkívül rossz állapotú.
A vagyonátadást követően az OKF megvizsgáltatta az épületet, és a statikai vizsgálat eredménye az, hogy gazdaságosan ezt az épületet felújítani már nem lehet, ezért megszületett a döntés, hogy egy új laktanya épül Pécsett. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi laktanyát visszabontják, a legalsó szint marad meg raktározásra. Az engedélyeztetési eljárás megindult, és az év harmadik negyedévében várhatóan, ha sikeres lesz a közbeszerzés, az építési munka is megkezdődhet. A laktanya átadására 2016-ban kerülhet sor.
A katasztrófavédelmi rendszer átalakításával döntés született arról, hogy katasztrófavédelmi őrsök is létrejönnek. Ezen katasztrófavédelmi ősöknek az a céljuk, hogy Magyarországon valamennyi bajba jutott állampolgár segítségére 25 percen belül érkezzen tűzoltóegység, illetve a lakosság 70 százalékának vonatkozásában ez az idő 10 perc legyen. Jelenleg 35 őrs működik Magyarországon, ebből Baranya megyében kettő - Véménden és Sellyén -, és a tervek szerint 2015-ben további kettő nyílik meg Baranya megyében.
A pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság elhelyezését biztosító laktanyán kívül tervezés alatt van egy őrs kialakítása is, amely biztosítja, hogy a megyeszékhelyen és a környékén a tűzbiztonság a legmagasabb színvonalú legyen.
Mindezek alapján megállapítható, hogy lesz Pécsett új tűzoltóőrs. Először a laktanyát kívánjuk átadni, és a források függvényében 2017-ben nyílik lehetőség (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az őrs megindítására.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me