DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szögezzük le, ámokfutásnak leginkább az tekinthető, amit önök 2002 és 2010 között műveltek ebben az országban agárpolitika címén. (Moraj az MSZP soraiból. - Korózs Lajos: Persze, Gyurcsány a hibás!), hiszen lényegében minden területen csak a leépülés, a piacvesztés és a vidék elsorvadása volt tetten érhető.
Ami pedig a jövőt illeti, a közös agrárpolitika új, jövőre bevezetésre kerülő szabályai között szerepel, hogy a területalapú támogatások 150 ezer euró feletti részére egy kötelező, legalább 5 százalékos támogatáscsökkentést kell alkalmazni. Magyarország esetében ez a kötelezettség csupán az ezer hektárt jóval meghaladó területet használó nagyobb cégek esetén állna fenn. Ez a szabály lehetőséget biztosít arra is, hogy adott esetben a tagállamok 5 százaléknál nagyobb elvonást alkalmazzanak, illetve több elvonási sávval progresszív rendszert vezessenek be.
Szintén lehetőség van a cégek által megfizetett munkabérek és járulékaik korrekciós tényezőként történő használatára, amely a foglalkoztatásban jelentős szerepet játszó, jellemzően a kertészetben és az állattenyésztésben tevékenykedő vállalkozásokat mentesítené e kötelezettség alól. A képviselő úr által vizionált ámokfutás egy, az uniós agárpolitika szerves részét képező, a tagállamok és az EP által is elfogadott szabályrendszer hazai átültetésével kapcsolatos lehetőség mérlegelése. Mielőtt ilyen hisztérikus megnyilvánulásokra ragadtatná magát, célszerű lett volna tájékozódnia, hogy a jelenlegi támogatási rendszer is tartalmaz ehhez hasonló elemet, csak modulációnak hívják, és minden közvetlen támogatásra és az azt kiegészítő nemzeti támogatásokra is alkalmazni kell, senkinek sem fáj, és senki sem tiltakozik ellene.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me