VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Egyetértek önnel, az előző kormányzati ciklusban valóban minden korábbinál nagyobb mértékben növeltük a gyermekes családoknak járó támogatások összegét. Összehasonlításul mondom, hogy a szocialisták által előirányzott 2010-es költségvetési keretösszeghez viszonyítva négy év alatt összesen mintegy 700 milliárd forinttal kaptak többet a gyermeket nevelő szülők; ez egy családra lebontva átlagosan összesen 610 ezer forint pluszjövedelmet jelent.
Örömteli, hogy az elmúlt háromévi, de különösen az idei népesedési mutatók visszaigazolni látszanak a családbarát kormányzati politika sikerét: az első négy hónapban 8 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, csaknem 3 százalékkal több gyermek született, és 10 százalékkal kevesebb volt a terhességmegszakítás, mint az előző év azonos időszakában. (Bangóné Borbély Ildikó: Kint vannak külföldön!) Csak ez önmagában 1300 kisbaba megszületését jelenti.
Az eredmények láttán azonban nem dőlhetünk hátra, 2014 után is tovább kell haladnunk a megkezdett úton. A korábbi intézkedések folytatására van szükség ahhoz, hogy az úgynevezett demográfiai rés csökkenjen, azaz a tervezett gyermekek nagyobb arányban megszülethessenek.
Az önálló család- és ifjúságügyi államtitkárság létrehozása is jelzi, hogy a családpolitika tovább erősödik, az eddiginél is nagyobb figyelmet kap. Az előző kormányzati ciklusban elfogadott népesedéspolitikai akcióterv első fontos lépéseit bevezettük: a családi adókedvezményeket idén január 1-jétől terjesztettük ki a járulékokra is; szintén idén január 1-jétől tudnak az édesanyák szabadon munkát vállalni gyermekük egyéves korától; az idei évben született testvérek esetén a korábbi gyermekek után járó jogosultságot sem veszítik el az édesanyák; az ikergyermekek szülei esetében bevezetett rugalmasság és a diplomásgyed szintén az idei évben lépett életre. Olyan jelentős intézkedési csomag bevezetésén vagyunk túl, amelynek hatásait most kezdjük érzékelni, és ne feledkezzünk el a rezsicsökkentés vagy a devizahitelesek megsegítése terén tett kormányzati intézkedésekről, hiszen azok is a családok helyzetét javították. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)
A demográfiai rés csökkentéséhez hozzájárulhat a második gyermek vállalásának ösztönzése, valamint fontos az otthonteremtési lehetőségek további bővítése is.
A bölcsődei és családi napközis férőhelyeket az elmúlt négy évben jelentősen bővítettük (Az elnök ismét csenget.), és a szabályozást is igazítottuk a családok igényeihez, ezzel a munkával azonban még nem végeztünk. (Az elnök ismét csenget.)
(16.30)
Az anyagi ösztönzők mellett a szemléletformálás továbbra is kiemelt helyen szerepel, ezért ösztönözzük…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me