DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Sokakban él még egy olyan kép a közszférában dolgozókról, hogy stabil, nyugdíjas állásuk van, biztos megélhetésük, holott ez ma már sajnos egyáltalán nem igaz.
A közszféra dolgozóinak az illetményalapja, mint olyan, hat éve változatlan, köszönhetően a Bajnai- és az Orbán-kormányoknak, miközben az infláció azóta 25 százalékkal nőtt. Ezektől az emberektől minden juttatást elvontak, a korábban meglévő életpályamodell gyakorlatilag megszűnt, méghozzá elég rosszul, mert a bértábla összecsúszott, és ezzel nagyon komoly bérfeszültségek jöttek létre a szektorban. Gyakorlatilag ugyanazt a bért kapja egy pályakezdő, mint egy 18 éve ott dolgozó közalkalmazott, közben nőtt a munkaterhelés, sok a kifizetetlen túlmunka, és ha valaki kiesik vagy nyugdíjazzák, akkor a helyére nem vesznek fel új embert, hanem egyszerűen megszüntetik a státusát.
Ma a közszférában dolgozó mintegy 630 ezer ember fél, félti az egzisztenciáját, és nagyon komoly anyagi problémákkal küzd. Mindeközben mi azt látjuk, hogy a közösség érdeke is sérül, hiszen a közszolgáltatások magas színvonalon való ellátása mindannyiunk érdeke. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány ezt nem gondolja így, és jó ideje hitegeti a közszféra dolgozóit, főleg akkor beszél különböző ígéretekről, amikor jönnek a választások. Legutóbb pont miniszter úr volt az, aki egy olyan ígéretet tett még a választások előtt, hogy az új kormány felállása után elkezdenek tárgyalni az érdekképviseletekkel egyrészt a béremelésről, másrészt magáról az életpályamodellről. Én ezekről a tárgyalásokról nem tudok, hogy megindultak volna. Nem látszik semmi, csak a hallgatás.
Szeretnék információt kérni arról, hogy ebben mi a helyzet. Szeretném arra külön megkérni miniszter urat, hogy ne mutogasson a pedagógusokra és az egészségügyben dolgozókra. Mindannyian tudjuk, hogy ott egy meglehetősen féloldalas béremelés ment végbe, gyakorlatilag a 2008 óta elszenvedett reálbércsökkenést sem sikerült még kompenzálni, és azért sem illendő erre hivatkozni, mert rajtuk kívül több százezer közszolgálati dolgozó van, akinek a bére nem változott.
Ezért azt kérdezem öntől, tisztelt miniszter úr, hogy mikor számíthatnak egy átfogó béremelésre a közszféra dolgozói. Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me