LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselőtársam! Először is arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy a Jobbik frakciójával a Fidesz teljes egészében egyetért a föld fontosságát illetően, mármint a magyarországi termőföld védelmének fontosságát illetően, azonban 2004-ben a magyar választópolgárok többsége úgy döntött, hogy Magyarország legyen az Európai Unió tagja. Az Európai Unióban pedig a földkereskedelemre és a földadásvételre vonatkozó szabályok érvényesítéséért küzd az Európai Bizottság. Ezzel szemben szerettünk volna egy földforgalmi törvényt létrehozni, miután a moratóriumot az Európai Bizottság nem engedte tovább.
A földforgalmi törvénynél az ausztriai és a francia példát vettük alapul, ahol a mezőgazdasági tevékenység folytatásához és a földszerzéshez elengedhetetlen feltétel, hogy a földet szerző élethivatásszerű mezőgazdasági tevékenységet végezzen. Magyarországon az új földforgalmi törvény értelmében 9,5 millió magyar állampolgártól vontuk meg a földvásárlás jogát, hiszen nagyságrendileg félmillióra tehető azoknak a száma, akik élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. Ez kiegészül még a helyben lakáshoz fűzött jogkövetkezményekkel, tehát nemcsak mezőgazdasági tevékenységet kell élethivatásszerűen folytatni, hanem helyben lakónak is kell lenni.
Olyan követelményrendszert, akadálypályát állítottunk fel, amely miatt Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárás fenyeget Brüsszelből. Tehát miközben önök számon kérik rajtunk, hogy ez kevés, Brüsszel azt kéri számon rajtunk, hogy ez túl sok, sőt ránk akarják kényszeríteni Brüsszelből, hogy gazdasági társaságok számára nyissuk meg a föld megszerzésének lehetőségét.
Én a földforgalmi törvénynek mindenféleképpen éveket adnék, hogy kipróbáljuk közösen, fontosnak tartom azonban a konkrét ügy kivizsgálását. Tehát készen állok arra, hogy ha a képviselő úr pontosan megjelöli, akkor a konkrét ügyet megvizsgáltatom a kormány ellenőrzési hivatalával. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me