DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Egy-két felvetésre szeretnék reagálni, mert azt gondolom, hogy rossz irányba vitte el a gondolkodásunk menetét. Legelőször is szeretnék elnézést kérni elnök úrtól, az ő mondandójára is kénytelen vagyok reagálni, csak ő most elnöki mivoltában nem fog tudni viszonválaszolni, de ez nem az én szándékaim miatt alakult így.
Úgy fogalmazott Hiller István, hogy az akadémiai feladatoknak mindig van pénzügyi vonzatuk. Ez kétségtelenül így van. De abból, ebből a tényből és a kancellári pozícióból nem következik az, hogy akkor itt most valamiféle egymásnak ellentmondó állapot jönne létre vagy keletkezne.
Hadd említsek egy másik példát, csak hogy ez világos legyen! Az akadémiai feladatoknak persze hogy van pénzügyi vonzatuk. Kancellár nélkül is intézték úgy az egyetemek az ilyen típusú ügyeiket, hogy az a józan észnek ellentmondott. Erre klasszikusan azt a példát lehetne sorolni, amit egyébként Dúró Dóra idézett az Állami Számvevőszék jelentéséből: például a párhuzamos képzések. Az akadémiai szféra nem volt képes ezt a fajta gazdaságtalan állapotot nagyon sok intézményben megszüntetni. Egyszerűen nem volt rá képes, önérdekeiből következően. Ezzel én most csak azt kívánom kifejezésre juttatni, hogy bizony az egyetemi-főiskolai autonómia sok esetben a gazdasági működési racionalitásnak nem biztos hogy minden szempontból megfelelt.
A másik dolog, amit szeretnék jelezni: Hiller képviselő úr úgy fogalmazott, hogy a kancellár aláírásával mehet minden, a rektor lényegében majd mondhatja a tanévnyitó beszédet. Nos, szeretném jelezni, ön is volt egyetemen, volt miniszter is, tehát nagyon jól tudja, hogy jelenleg is a gazdasági főigazgatónak ellenjegyzési joga van.
Anélkül nem megy semmi. Anélkül nem megy semmi! Akkor most is azt kellene mondani, hogy a jelenlegi rektoroknak az elmúlt 20 évben a feladata arra korlátozódott, hogy elmondták a tanévnyitó beszédeket, mert a gazdasági főigazgató írt alá mindent? Nyilván nem ezt mondják. Úgyhogy azt gondolom, hogy ebből a szempontból az összehasonlítás azért sántít.
Felsőoktatási koncepció nincsen - ezt többen felvetették. Szeretném jelezni azt, hogy ezt elkészítette a tárca, a szaktárca. Klinghammer államtitkár úr nevéhez szokás ezt kapcsolni. Nyilván jóval szélesebb stáb dolgozott ezen. De önnek, aki volt miniszter, még inkább tudnia kellene, hogy egy koncepció akkor lesz a kormány egészének sajátja, ha azt minden tárca megfelelő egyeztetések során elfogadja és rábólint.
Legjobb tudomásom szerint ilyen fázisban és stádiumban van ez az egész, ahol jó néhány kérdést értelemszerűen kell tisztázni, de olyan fontos fogalmakat már bedobott ez a koncepció a köztudatba, ami arról szól, hogy a felsőoktatási intézményeknek lenne egy belső differenciálása elnevezésben, és ennek nyilván beltartalmat is kellene adni sok szempontból. Szerintem ez egy elég komoly koncepcionális kérdés. Az, hogy ezzel mikor rukkol elő a kormány, egy belső működési kérdés része.
A kancellár nem kormányhivatalnok. El kell olvasni az előterjesztést. A kancellárt természetesen a kormány nevezi ki, de az adott intézmény közalkalmazottjaként jelenik meg, azért ez két különböző dolog.
Dúró Dóra képviselő asszony a kancellári kritériumokat kevésnek találja, ha jól értettem. Kétségtelen, hogy első olvasásra van egy ilyen benyomása az embernek. (Szávay István: Másodikra is!) Lehet harmadjára is.
De nézzük egy kicsit életszerűbben a dolgokat! Ha sok mindent előírunk, abból a következő áll elő, és mondok egy nagyon egyszerű, életszerű példát. A példa persze fikció lesz, ezért elnézést kérek mindenkitől. Ha a Világbank elnöke, mondjuk, nem rendelkezik PhD-fokozattal, akkor a mai szabályozás szerint Magyarországon a közgáz-képzésben főállású oktatóként nem vehetne részt. Ez az igazság. Vagy ha a művészeti világra gondolunk, Jehudi Menuhin nem taníthatna főállásban hegedűt. (Szávay István: Csak az a baj, hogy te nem Jehudi Menuhin vagy.)
A gazdasági életből, ha vesszük a példát, megint egy egyszerű példa: a nyelvtudást nem az alapján mérik le a vállalatok, hogy hozza-e valaki a nyelvvizsgapapírt, hanem egyszerűen átváltanak azonnal angolra, németre, franciára, és kiderül, hogy az illető tud beszélni vagy nem tud beszélni. Magyarán, a kancellári kinevezés esetében a kinevezőre nagy felelősség hárul, ezt kétségtelen, de az ő dolga lesz a pályázati kiírás során az összes kritériumrendszert megfogalmazni, amit ő fontosnak fog ítélni, mert eltérő természetű ügyek lehetnek a működtetés során is egy művészeti vagy akár egy tudományegyetemi világban. Ezt jó, ha szem előtt tartjuk.
Szabó Szabolcs, aki időközben eltávozott, azt mondta, hogy nincs pénz a felsőoktatásban. Én úgy fogalmaznék, hogy bizonyos helyeken nincs, más helyeken meg szinte fölös mennyiségben is van. Nem oda kerül a pénz nagyon sok esetben, ahova kellene. Emlékezzenek rá, hogy bírósági ítéletnek kellett kimondani azt Magyarországon, nem is olyan túl régen, 2009 táján, hogy a rektorok fizetése bizony nem lehet titkos. Közpénzről van szó, azt igenis közzé kell tenni. És nem véletlen, hogy a kormánynak és a parlamentnek kellett dönteni a téren, hogy milyen felső határokat is szabunk, tehát azt gondolom, hogy akkor körül kell nézni az intézményi gazdálkodás terén is, hogy hol miként állunk, és milyen típusú, milyen volumenű pénzek vándoroltak olyan helyekre, amelyek nem alapfeladatokhoz és nem a kutatásokhoz kapcsolódtak.
Azt gondolom, ha mindezeket szem előtt tartjuk, talán egy kicsit életszerűbben látjuk a dolgokat.
(21.10)
Az nem jó példa, hogy Németország szövetségi állam, és ezért a német szövetségi kormányzat nem nevez ki kancellárt. Valóban igaz, azok tartományi szinten vannak. Amiről ez az előterjesztés szól, az azt mondja ki, hogy a fenntartó. A fenntartó, Magyarország esetében ez a magyar állam. Az angolszász világban is lehet állami fenntartó, az Egyesült Államok szintén szövetségi állam, ott sem az Egyesült Államok elnöke fogja kinevezni, hanem az adott állam kormányzója, ha erről van szó. Vagy éppen, ha magánegyetemi rendszerről van szó, akkor előfordulhat, hogy a magánegyetemeknek a fenntartója. Hogy ez testület vagy nem testület, ezen lehet megint agyalni, de ettől függetlenül a dolog nem változik. Erről szól ez az előterjesztés, hogy a fenntartó, aki ehhez pénzt rendel, Magyarországon közpénzt rendel, nem kevés közpénzt rendel, szeretné a működtetésnél a legátláthatóbb és a leghatékonyabb elvárásokat érvényesíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me