KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy olyan törvényjavaslat van a Ház előtt, amely bár néhány paragrafusból áll csupán, de mégis 27 módosító indítvány érkezett hozzá. Úgy gondolom, hogy azért ez elég sok mindent elmond erről a javaslatról. Bár csak részben érinti a közoktatást maga a javaslat, azért engedjék meg, hogy néhány szó essék erről a területről is. Ha belegondolunk, hogy milyen valódi kérdések állnak a magyar közoktatás előtt, akkor arra jutunk, hogy ez a javaslat nem rezonál a közoktatás valódi kérdéseire, de nézzünk néhány dolgot, amit valóban sikerült befoglalni ebbe a kiváló műbe.
Megadják a szakszolgálatok dolgozóinak azt a nyári szabadságot, amelyet egyébként egy körültekintő törvényalkotás kapcsán eleve tartalmaznia kellett volna a nemzeti közoktatásról szóló törvénynek. Pontosítják a szakszolgálatok működését néhány szabállyal, ezek között vannak fontos szabályok is, amelyet egyébként egy körültekintő jogalkotással természetesen megint csak nem kellett volna idehozni, valamint a nemzetiségi nevelési és oktatási intézmények kapcsán nagyon helyesen megadják azt a jogot az érintett nemzetiségi önkormányzatoknak, hogy véleményt alkossanak az ezeket az intézményeket érintő átszervezési ügyekben. Nagyon helyes! Azért azt érezzük, hogy a törvénykezési hevület nem volt túl erős a közoktatás kapcsán. Lehet, hogy azért, mert sokan úgy gondolják, hogy minden rendben van ezen a területen. Engedjék meg, hogy azért néhány dologról szóljak, ami lehet, hogy talán még sincs rendben.
Sikerült leszállítaniuk a tankötelezettség korhatárát 16 éves korra. Ennek meglett az eredménye, soha nem jelentkezett ennyire kevés gyerek a középfokú oktatásba, mint most. Leginkább a szakképzésben hiányoznak a gyerekek. Innen gyakorlatilag egyenes út vezet oda, hogy destabilizálódjon ez az intézményrendszer, az az intézményrendszer, amelyet - szerintem ebben mindenki egyetért a Házban - inkább erősíteni kellene, hiszen a szakképzés az, ami a középfokú oktatásban mindannyiunk jövője lehet.
Sikerült a Nemzeti Pedagógus Kart megalkotniuk. Ez valóban egy sikertörténet, hiszen több mint 200 ezer pedagógusból, aki ebben az országban dolgozik, körülbelül 19 ezren voltak azok, akik valamilyen módon részt vettek ebben a folyamatban. Ha jól gondoljuk, ez körülbelül egyébként 8 százalékos részvételi arányt jelent. Azt hiszem, hogy valóban a kormányhoz méltó sikertörténet. Valóban, a Nemzeti Pedagógus Kar minősítését jól szolgálja, hogy ez a kar, amelyet azért hoztak önök létre, hogy a pedagógusok véleményét becsatornázzák a törvényalkotásba, illetve a mindennapok gyakorlatába, mégis, ha megnézzük ezt a törvényt, a Pedagógus Karnak semmiféle véleménye nem volt ehhez a törvényhez. Én direkt fölmentem a honlapjukra, hogy megnézzem, hogy milyen fontos javaslatokat tettek a pedagógusok ügyében e törvényjavaslat kapcsán. Azt láttam, hogy semmi ilyesmi tevékenységük nem volt. Azt hiszem, hogy ez azért jól mutatja be ennek a szervezetnek a komolyságát.
Nem sikerült hozzányúlni a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak kérdéséhez, ahhoz, hogy megalázóan kevés bérért dolgoznak, ahhoz, hogy munkaügyi helyzetüket ellehetetlenítette az az átszervezés, amely az intézményrendszer államosítása kapcsán bekövetkezett.
Nem sikerült szólni a tankönyvmutyiról; arról, hogy bizonytalan volt tavaly a tankönyvhöz jutás lehetősége és arról, hogy most a pedagógusok olyan tankönyveket kénytelenek megrendelni az iskolákban a szeptemberi tanévhez, amelyeket ők maguk sem láttak, és amelyek néhány történelemtankönyv esetében például a szakmai szűrőn sem mentek keresztül.
Tisztelt Ház! Lehetne sorolni a közoktatás önök által okozott kihívásait, azt hiszem, a következő hetekben bármeddig, azt gondolom, de lesznek olyanok, akik ezt meg fogják tenni. Én mégis azt javaslom önöknek, hogy ha már merítünk a közoktatás bugyrából, merítünk a közoktatás kérdései kapcsán, akkor valóban a lényegre, a magyar embereket valóban érdeklő és érintő dolgokra koncentráljunk. Ez a javaslat, azt hiszem, maximum csak egy kicsit képes arra, hogy azt a homályt, amit az önök törvénykezése okozott, eloszlassa. Én kívánom önöknek azt, hogy szeptembertől olyan javaslatokat terjesszenek elénk, amelyek eloszlatják az önök által okozott ködöt.
Köszönöm szépen a szót. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me