KUCSÁK LÁSZLÓ,

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ,
KUCSÁK LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság a T/311. számon benyújtott, egyes oktatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot megtárgyalta, és 21 igen, 9 nem szavazati arányban, annak alapján összegző módosító javaslatot nyújtott be.
A benyújtott módosítóval kapcsolatban is szeretném idézni az Alaptörvény X. cikkét. „Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza. Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodási rendjét törvény keretei között a kormány határozza meg, gazdálkodásukat a kormány felügyeli.” A Törvényalkotási bizottság ülésén is elhangzott kormánypárti oldalról, hogy a kormány ezen szándékát pedig a kormány az állam által kinevezett, és nem a szenátus által választott, delegált kancelláron keresztül kívánja megvalósítani, érvényesíteni.
A benyújtott törvényjavaslattal bevezetett és a beadott módosítóval pontosított kancellári intézmény egyértelműen a felsőoktatási intézmények gazdálkodásának rendjét hivatott felügyelni. Fent idézett alaptörvényi rendelkezésből is következően azon ellenzéki kritikák, melyek a kancellár típusú rendszerrel kapcsolatban alkotmányos aggályoknak adnak hangot, kijelenthető, hogy teljességgel megalapozatlanok. A kormánypárti álláspont szerint ez a javaslat, ez a módosítás megteremti a megfelelő viszonyt a kutatás és oktatás szabadságának biztosítása érdekében fontos akadémiai autonómia - ez ugye a rektor hatásköre és szerepköre -, valamint a közpénzekkel való professzionális gazdálkodás és szervezeti menedzsment között; ez utóbbi pedig a kancellár kompetenciája lesz.
Vitás pontként értékelte az ellenzék a Törvényalkotási bizottság ülésén a sport és a művészeti felsőoktatási területen jövőben alkalmazandó szabályokat. Kormánypárti képviselőként úgy vélem, ennek a két területnek a speciális kezelése indokolt, és nem csorbítja a többi terület tudományos előmeneteli rendjének tiszteletben tartását.
Végezetül szeretnék mindenkit megnyugtatni, ahogyan a bizottsági ülésen is elhangzott, a magyar állam kiemelt feladatként kezeli a Pető Intézet fenntartását, működésének biztosítását. Magam is emlékeztetnék rá, hogy egyébként az intézet szenátusa ez év januárjában maga kezdeményezte az állami fenntartásba vételt, és jelenleg is egy százszázalékos állami tulajdonban lévő kft. a fenntartója.
A törvényjavaslat, az összegző módosító javaslat pontosításával az állam jó gazda szerepe erősödik, ezért azt kérem, azt kérjük, hogy támogassák.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me