SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen. Sajnálom, hogy nem vesz részt az elnök a vitában, mert két dolog van, amire szeretnék reagálni. Az egyik a Hiller képviselő úr által mondottak, de az új kétperces szabályok szerint kicsit elmaradtunk ettől.
Azért érdekes volt hallgatni képviselőtársam érvelését a kancellári rendszerrel szemben, nem feltétlenül azért, mert a mondanivalójának a többségével mi ne értettünk volna egyet, csak eszembe jutott, hogy az MSZP most nagyjából ugyanazokkal az érvekkel jön elő a kancellári rendszerrel szemben, mint amely érveket egyébként most a kancellári rendszert erőltető Fidesz képviselői annak idején megfogalmaztak a gazdasági tanácsok létrehozásával szemben. Tehát kísértetiesen hasonlóak az érvek. Azért ezek érdekes meccsek, kedves képviselőtársaim. Ha önök vannak hatalmon, vagy gyakorlatilag bármelyik párt van hatalmon önök közül, mind a kettő megpróbál centralizálni, az éppen aktuális ellenzék pedig elmondja, hogy ez milyen hatalmas veszélyeket rejt.
Azzal együtt, hogy a gazdasági tanácsok rendszere gyakorlatilag megbukott, azért ezt szeretném jelezni, és ebben a formában ugyanilyen bukásra van ítélve egyébként, meggyőződésem szerint, ez a fajta kancellári struktúra is, amit önök itt át akarnak erőltetni.
A másik, amire szeretnék reagálni röviden, Pósán képviselő úrnak. Képviselő úr, ne haragudjon már, azért az egészen vicces volt, amikor itt Dúró Dóra képviselőtársamnak a felvetésére reagált, aki kifogásolta itt a megfelelő képzettség előírását. Itt Yehudi Menuhinnal jött, meg a Világbank elnökével. Ez teljesen rendben lenne, ha önök Yehudi Menuhint akarnák kinevezni a Zeneakadémia kancellárjává, de erről nem tudunk, s nemcsak azért, mert tizenöt éve meghalt a jeles művész. Mint ahogy arról sem tudunk, hogy a Világbank elnökét felkérték volna a Corvinus kancellárjává.
Tehát nyilvánvalóan nem erről és nem ezekről a példákról van szó. Nem ezek az emberek lesznek kancellárnak kinevezve, hanem bukott politikusok, parlamentből kiesett fideszes képviselők, és egyébként pedig a kormányban vagy a Fidesz-frakcióban éppen erős embereknek (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a különböző haverjai. Amennyiben nem így lesz, akkor ezt majd az idő meg fogja cáfolni. Egyelőre most ezek a félelmeink ezzel kapcsolatban.
Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me