CSIZI PÉTER

Full text search

CSIZI PÉTER
CSIZI PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr, és köszönöm képviselőtársaimnak a figyelmet ily késői órán, amikor is egy örömteli hírt szeretnék önökkel megosztani itt a Parlament falai között, hiszen Pécs városa különdíjat nyert a „100 százalék megújuló energia alapú távhő” címen.
Tizenkét európai ország több mint tízezer önkormányzata és régiója képviseltette magát a megújuló energiaforrások bajnokságán, ami egy települések közötti európai uniós verseny, ahol az önkormányzatok a megújulóenergia-felhasználás pályáján versenyezhetnek egymással. Pécs városa bebizonyította, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásában Európa legjobbjai közt van.
Hiszen a mostani fűtési szezontól Pécs lett az első olyan hazai város, ahol a távfűtött épületek hőellátását - 31 ezer lakásról beszélünk - kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosítják. A 85 megawattnyi villamos energiát termelő erőmű semmilyen fosszilis energiát nem termel, kizárólag biomasszával működik, ami jelenleg egyedülálló az Európai Unióban is.
Azt gondolom, hogy nem kell ecsetelnem azokban a napokban, amikor Kelet-Európából vagy az Uralon túlról érkező gáz ellátásában probléma mutatkozik, hogy egy ilyen beruházás hosszú távon mit jelent egy város életében, mit jelent egy város energiaellátásában. A beruházásnak köszönhetően évente 150 ezer tonnával csökken Pécs szén-dioxid-kibocsátása ahhoz képest, mint ha ezt az ellátást, a távhőt földgázzal állítaná elő.
Külön öröm, hogy a szalmablokk működése teljes mértékben a régió mezőgazdaságából származik. Ez azt jelenti, hogy évi 4 milliárd forintnyi többletbevétel marad Magyarországon, évi 4 milliárd forintnyi többletbevétel, amiből korábban Keletről vásároltunk földgázt, marad Baranya megyében, több mint száz gazdánál.
A biomassza alapú távhőtermelés mellett egyéb megújuló energiaforrásokat is hasznosítanak Pécsen. A szennyvíztelepen hamarosan megkezdi működését a biogázüzem. A nemrégiben átadott Szentágothai János Kutatóközpont épületeit pedig egy több mint százszondás hőszivattyús rendszer látja el hőenergiával.
A kiválasztás azon alapult, hogy összesen mennyi a telepített megújulóenergia-kapacitás az adott településen. A zsűri figyelembe vette többek között azt is, mennyire elkötelezett a városvezetés a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt, végeznek-e szemléletformálást, van-e a településnek energiastratégiája, illetve hogy példát mutat-e az önkormányzat a közintézmények energetikai korszerűsítésével is.
Ez az elismerés jelzi, hogy Pécs városa már eddig is nagyon komoly lépéseket tett az egészséges zöld környezet kialakítása érdekében. Ez a díj ugyanakkor további pályázati lehetőséget nyithat meg, és elősegítheti, hogy Pécs 2017-ben Európa zöld fővárosa legyen. Ez utóbbi mindössze hat városnak sikerült eddig, így Pécs lehet az első kelet-középeurópai város, aki elnyerheti ezt a címet. Ha elnyerjük az elismerést, akkor annak komoly presztízsértéke van, ahogyan történt ez 2010-ben, amikor városunk volt Európa kulturális fővárosa.
Túl ezen azonban olyan együttműködési lehetőségek is szóba jöhetnek európai nagyvárosokkal, más európai országokkal, ami Pécs zöld arcéle további erősítését jelentheti.
Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a figyelmet.
További jó munkát kívánok! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me