DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a Házban jól ismert, hogy milyen rendkívül nehéz helyzetben van a Magyar Honvédség. Hatalmas fluktuáció, betöltetlen státusok tömege, történelmi mélypontra csökkentett védelmi költségvetés, elavult, leamortizálódott eszközállomány jellemzi ma a Magyar Honvédséget.
(23.30)
E rendkívül mostoha körülmények dacára katonáink elhivatottságának és felkészültségének, valamint a kormányzati ciklusokon átívelő programoknak köszönhetően a Magyar Honvédség nemzetközi elismerést is kiváltó eredményeket tud felmutatni. Aktualitásukra tekintettel két ilyen sikerre szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét.
2014-ben ünnepli fennállásának 5. évfordulóját a pápai bázisrepülőtéren állomásozó nehéz légi szállító ezred, amely egy 12 országot tömörítő katonai együttműködési program keretében működik. Magyarország befogadó nemzetként speciális szerepet tölt be a programban. Nemcsak a C-17-es szállítórepülőkből álló flotta bázisrepülőterét biztosítja, de a légi járművek nyilvántartásba vétele is hazánkban történt, így azok magyar felségjelzéssel repülnek. Öt évvel ezelőtt, 2009-ben az akkori szocialista kormány és a parlamenti pártok példás együttműködésének eredményeként válhatott Pápa e több nemzet katonáiból álló katonai alakulat bázisává. Ez alatt a rövid időszak alatt ebből a kezdeményezésből egy teljes műveleti képességgel rendelkező repülőezred állt fel, a nemzetek közötti együttműködésnek és a közös képességfejlesztésnek kiváló példájaként. Várhatóan az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb fejlesztése Pápa bázisrepülőterén a stratégiai légi szállítási képesség hangárkomplexumának megépítése lesz. A nehéz légi szállító ezred fennállásának 5. évfordulóján reményünket fejezzük ki, hogy a kormány mindent meg fog tenni a szükséges beruházás mielőbbi megvalósulásáért.
Tisztelt Képviselőtársaim! A másik fontos, büszkeségre okot adó esemény az évente megrendezésre kerülő NATO TigerMeet elnevezésű légi hadgyakorlat, amelyen a Magyar Honvédség idén harmadik alkalommal vett részt. A Magyar Honvédség Puma százada a 2009-es gyakorlaton nyújtott teljesítménye és a részt vevő országok ajánlása alapján nyert előfelvételt a rangos NATO-repülőszövetségbe, idén pedig elnyerte a teljes jogú tagságot. Az évenkénti találkozó célja, hogy elősegítse a légierők közötti együttműködést, a pilóták olyan feladatok végrehajtását gyakorolhassák, amelyeket nagy kötelékben szükséges végrehajtani, és melyeket az adott ország légtere esetlegesen nem tesz lehetővé. A mostani gyakorlaton a kecskeméti repülőbázis 5 Gripennel és An-26-os logisztikai támogatással, 42 katonával vett részt.
Büszkék vagyunk, hogy a Magyar Honvédség Puma százada a Tiger NATO-repülőszövetség teljes és szavazati jogú tagja lett. Katonáink számtalan nemzetközi fórumon bizonyítják kiválóságukat, olyan kimagasló teljesítményt nyújtanak, amely Európa- és világszerte is elismerést vált ki. Ezek a sikerek jól példázzák, hogy a már lerakott alapokra építkezve hosszú távon, kormányzati ciklusokon túlmutató, szisztematikus munkával még nehéz feltételek között is komoly eredményeket lehet elérni. Ezen eredmények megőrzése és továbbfejlesztése a mindenkori honvédelmi vezetés egyik legfontosabb feladata.
Ugyanakkor a képességek fenntartásához elengedhetetlen, hogy a Magyar Honvédség állománya hazai terepen is megfelelő rendszerességgel gyakorlatozhasson, és ezt megfelelő technikai felszereltséggel tehessék. Ezért nem halasztható tovább a honvédség működési feltételeinek javítása és technikai modernizációjának megkezdése. Többéves illetménybefagyasztás után sürgetőnek tartjuk a katonák fizetésének érdemi emelését is. Ennek érdekében határozott kormányzati intézkedéseket várunk el, és támogatunk minden erre irányuló kezdeményezést. Mert a honvédelem valóban nemzeti ügy, és a Magyar Honvédség az egész nemzet büszkesége.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me