IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Balaton-felvidéken a politikai irányítás alatt álló regionális zöldhatóság jóváhagyásával olyan kapacitásnövelésre készülnek a vízkitermelésben, távolabbi területek ellátása érdekében, amely egyszerre veszélyezteti a térség ivóvízellátását és páratlan természeti kincseit. Az érthetetlen elemekben bővelkedő engedélyezési eljárásban egyszerre vannak jelen a hatósági függetlenséget felszámoló orbáni politika káros mellékhatásai, a rezsiharcban sorra elvérző vízszolgáltatók gondjai és a fenntarthatósági szemlélet teljes hiányára utaló kormányzati szemlélet beszivárgásának nyomai.
A Balaton-felvidéken, a Felsőörstől Balatonakaliig terjedő zónában az állami Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nagymértékű karsztvíz-kitermelési engedélyezésre nyújtott be kérelmet. Hat kutat kívánnak fúrni, napi 9 ezer köbméteres átlagos kapacitással. Az eljárás 2012 novemberében indult, de erről csak 2013 augusztusában szerezhetett tudomást az érintett 13 község lakossága és a területen működő kutak tulajdonosai, a szőlősgazdák, mezőgazdasági termelők. Ez a fajta hatósági információs bojkott mostanában szokásosnak tekinthető, de semmiképpen sem elfogadható. Az engedélyezés különös körülmények között zajlik. Az egyik új kút hatásterületéről például a hatástanulmányban lefelejtettek két régebbi, meglévő vízkiemelő helyet, így olybá tűnik, mintha az új kút nem zavarná a régiek működését, ami a valóságban nem igaz. Az új létesítmények nemcsak meglévő kutak működését lehetetlenítik el, hanem a karsztvízbázis lerablásával elsősorban szezonálisan, nyári időszakban a környék felszíni vizeit, forrásait, állat- és növényvilágát, a szőlő- és gyümölcstermesztést is.
A téves adatokon és az adathiányon túl más érdekesség is van az engedélyezési dokumentációban. A szolgáltató DRV teljes hálózati vesztesége megközelíti a 9 millió köbmétert, azaz a teljes kitermelés negyedét. Ha ennek csak egy kicsiny töredékét sikerülne megfogni, nem is lenne szükség új kutak fúrására, a karsztvízbázis kizsigerelésére. Csakhogy az elaggott hálózat felújítása drága, a kutak fúrása sokkal olcsóbb, és a rezsibűvészkedéssel sújtott vízszolgáltatóknak nincs lehetőségük a szükséges beruházásokra. A DRV is azon szolgáltatói klubba tartozik, amely az elmúlt pár hónapban 5,4 milliárdos veszteséget hozott össze a rezsicsökkentés miatt. Így lesz a rezsiháború áldozata a vízhálózat, a környezet, majd végül az egyre gyengébb színvonalú szolgáltatást kapó lakosság. Ráadásul a DRV rendszeresen jelentős mennyiségű vizet ad a Bakonykarsztnak, ami azt jelenti, hogy az új kutakra talán nem is a saját szolgáltatási területén élők ellátása végett van szüksége.
Az a hatóság is megérdemel néhány szót, amely mindezen anomáliák ellenére engedélyezi a kútfúrást. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségről van szó, amelyet Illés Zoltán gyászos emlékű működése nyomán egy szakmai végzettség és kompetencia nélküli hölgy, Illés egykori személyes titkára, a budapesti Práter utcai általános iskola volt igazgatónője vezet. A szóban forgó hatóság nemcsak arról nevezetes, hogy egyszer már kis híján gajra vágta a Balaton-felvidéket a bauxitbányászathoz kapcsolódó karsztvízkitermelés engedélyezésével, hanem arról is, hogy közvetlenül a vörösiszap-katasztrófa előtt tökéletesen rendben lévőnek találta a MAL később átszakadt gátjait. Erős a gyanú, hogy a felügyelőség most politikai megrendelést teljesít a kútfúrások engedélyezésével, hiszen a helyes szakmai álláspont az lenne, ha a DRV-t a kiugróan magas hálózati veszteség megszüntetésére köteleznék a fúrás helyett.
Az eset ismételten megmutatja, hogy az Orbán-kormány voluntarizmusa egyre gyakrabban csődöl be. Ezzel a módszerrel Magyarország nem működtethető. A hatóságok függetlenségét és szakmai irányítását helyre kellene állítani, a vízszolgáltatásban a fenntartható vízhasználat összes költségét tartalmazó árat kell alkalmazni, a magyaroknak pedig olyan fizetést kell biztosítani, amiből mindez megtehető.
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me