NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Elmaradt a valódi rendszerváltás, elmaradt, és azóta is várat magára az MDF által beígért tavaszi nagytakarítás, de a szavazófülkékben állítólagosan végbement forradalom is ugyanígy elmaradt. Ugyanilyen nagy baj azonban, hogy az egyházon belül szintén elmaradt a rendszerváltozás. 83 esztendős korában bekövetkezett halála előtt néhány évvel így fogalmazott Hasznos Miklós.
A Rákosi-diktatúra által kényszermunkára hurcolt későbbi kereszténydemokrata politikus a Jobbik országos elnökségi tanácsadójaként és 2009-es EP-képviselőjelöltjeként a nemzeti radikalizmus segítője is volt. Az 1951 és ’56 közötti Munkaszolgálatosok Szövetsége egykori elnökeként a Jobbik antikommunista programcsomagjának összeállításában is közreműködött, segítette a párt országgyűlési munkáját, célkitűzései sajnos továbbra is aktuálisak. A Jobbik dr. Hasznos Miklóst a saját halottjának is tekinti.
Személyes fájdalmam is a hozzám nagyon közel állt, általam rendkívül tisztelt dr. Hasznos Miklós halála, és az a mulasztás is, miszerint a KDNP 1. számú tagkönyve tulajdonosának, dr. Hasznos Miklósnak a halála ügyében nem tartotta szükségesnek a KDNP, hogy akár csak egy rövid részvétnyilvánítást tegyen közzé, míg például Horn Gyula halálakor ezt megtették. Persze, értem én, Hasznos Miklós a politikai tabukérdésekben is bátran fogalmazott. Idézem a Barikád hetilapnak adott interjújából: „A mai politikai életben mániákusan rögződött, hogy aki Izraellel szemben bármilyen vonatkozásban tárgyilagos véleményt mer megfogalmazni, az kiírja magát ebből a körből. A KDNP sorsát megpecsételi, hogy annak egyes képviselői a személyes karrier és az anyagi biztonság oltárán feláldozzák saját lelkiismeretüket.”
Dr. Hasznos Miklós már 1947-48-ban részt vett az úgynevezett Mindszenty-féle diáktüntetéseken, amire így emlékezett vissza: „Amikor a 40-es évek végén elkezdődött a hajsza Mindszentyék ellen, a kommunisták sorban zárták be az egyházi iskolákat, mi pedig szimpátiatüntetéseket szerveztünk. Óriási volt a lelkesedés, Pécsen is tüntettünk, kértük, hogy Mindszenty jöjjön ki a püspöki palota erkélyére, és adjon áldást. Ennek később az lett a következménye, hogy a Mindszenty-per befejeztével Magyarország összes közép- és felsőoktatási intézményéből kizártak.”
Munkahelyet sem kapott, ezért mint munkakerülőt internálták. Komlón először szénbányában, majd később a kőbányában dolgoztatták. 1951-ben újabb ifjúsági összeesküvés címén indítottak ellene büntetőeljárást, de vádemelésre azért nem került sor, mert 1952 februárjában katonai behívóval kényszermunkára vitték. 28 hónapig végzett nehéz fizikai munkát, többek közt a taszári, sármelléki, szentkirályszabadjai repülőterek építésén dolgozott, napi 12 óra betonozás, éjszaka pedig vagonkirakás.
1956-ban munkástanácstag volt Komlón, a forradalom leverése után pedig többször vették közbiztonsági őrizetbe március 15. és október 23. előtt. Annak érdekében, hogy megszabaduljon a helyi szervezetek állandó zaklatásától, 1960-ban Budapestre költözött, ahol sokáig nem tudott senkihez bejelentkezni, ezért nem volt lakcíme, nem tudták kézbesíteni a meghívókat. Kartonját kivették a megfigyelésre kijelöltek közül, azt hitték, hogy disszidált.
Az új gazdasági mechanizmus idején, 1969-ben létrehozta az első termelőszövetkezeti vállalatot, ahol nem volt párt és szakszervezet sem, és eredményesen dolgoztak. 1988-ban csatlakozott az MDF-hez, majd 1989-ben részt vett a KDNP megalapításában. Országgyűlési képviselő az első két ciklusban, 1999-ig a KDNP alelnöke, 2000-től a Politikai Foglyok Országos Szövetségének elnökségi tagja, majd a Jobbik alakulását követően elnökségi tanácsadó, a vezetőségi ülések állandó meghívottja, 2009-ben EP-képviselőjelöltünk is volt. Az 1951 és ’56 közötti Munkaszolgálatosok Szövetsége egykori elnökeként segítette a Jobbik parlamenti munkáját, így például Balczó Zoltán 2001-ben hívta fel a figyelmet az elmúlt húsz év kormányainak egy kirívó mulasztására, miszerint mind a mai napig nem történt meg a Rákosi-diktatúra idején munkaszolgálatra hurcoltak kárpótlása.
Dr. Hasznos Miklós az egyházon belül is szorgalmazta a rendszerváltást és azt, hogy az egyházak által üldözött igazi pásztorokat, akiket száműztek a legkisebb településekre, azokat kellett volna felemelni és példaként állítani a magyar emberek elé, hogy lám, itt az egyház (Az elnök csenget.), amelyik ilyen embereket is tudott megőrizni - fogalmazott Hasznos Miklós -, és ilyen embereket tudott a magyar nemzet is megőrizni, mint Hasznos Miklós.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me