DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ugye, azt a címet adta a kérdésének, hogy „Gondok vannak a diákmunka körül is”.
Hát kívánom, hogy ilyen gondokkal küszködjön a mindenkori kormány, hiszen ön is úgy kezdte, hogy egyetért azzal, hogy a diákokat segíteni kell, különösen a nyári időszakban.
Tavaly indítottuk ezt a programot, ugye 16 ezer - 16 ezer! - diák vett részt ebben a programban másfél milliárd forintos nagyságrendben, és az idei évben is legalább ekkora nagyságrendű diákmunka várható a másfél milliárd forintból.
Ugye, ön itt jelzi, hogy az iskolaszövetkezetek panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelő számú diákot, nekem pontosan az ellenkezőjéről számolnak be, és a tények azt bizonyítják, hogy több mint 130 ezer - több mint 130 ezer! - diák jelentkezett jelen pillanatban is az idei évben diákmunka keretében foglalkoztatásra. 450 ezer emberről beszélünk, tisztelt képviselő asszony, nagyságrendileg. A 450 ezerből ha 130-at elvisznek a diákszövetkezetek, mi 16 ezerrel járulunk hozzá, bőven van még keresnivaló ebben a rendszerben, úgy tűnik. Nyilván a költségvetés azért határt szab abban a tekintetben, hogy mekkora létszámot tudunk segíteni ilyen foglalkoztatási formában.
Nyilván több hangszeren kell játszani akkor, amikor a foglalkoztatáspolitikáról beszélünk, ez egy szűk szegmens, egy fontos, de egy szűk szegmens. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a balatoni problémák kezelésére nem a diákmunka, hanem az idénymunka alkalmas, ahol a 2010-es 80 ezres létszámhoz képest most 200 ezer ember - még egyszer mondom: 200 ezer ember - vesz részt idényjellegű munkában, tehát minden olyan program, amit az elmúlt időszakban a magyar kormány indított foglalkoztatás ügyében, az szerintem abszolút sikeres volt. Nem véletlen az, hogy a foglalkoztatásban a KSH hónapról hónapra nagyobbnál nagyobb adatokat tud.
Természetesen sok még a teendő, de azt gondolom, hogy becsülni kell ezeket az eredményeket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me